Barn, Gör det själv, Trädgård

Gräva ner studsmatta steg för steg

Här berättar jag hur vi gjorde steg för steg när vi grävde ner vår studsmatta i trädgården.

Invigningshoppet av nya, nergrävda studsmattan.

Invigningshoppet av nya, nergrävda studsmattan. Foto: Marlén Eskilsson

Ett sätt att öka säkerheten på studsmattan är att helt enkelt gräva ner den. En nedgrävd studsmatta kräver inte att du har nät. Här berättar vi hur vi gjorde steg för steg.

För några år sedan grävde vi ner studsmattan, något som vi önskar att vi hade gjort långt tidigare. Det har nu blivit mycket roligare och säkrare att hoppa studsmatta. Dessutom stör den inte visuellt i trädgården längre. Trädgården har blivit finare och roligare.

– Det är roligare att hoppa nu eftersom man inte behöver vara så rädd för att ramla ner. Och så kan man ta sats på gräsmattan och springa upp på studsmattan, säger Gustaf som är den som hoppar och gör volter på studsmattan.

Under några år har vi försökt att avveckla studsmattan eftersom den är så ful och dessutom jobbig att flytta på när man ska klippa gräset. Vi har haft funderingar på att köpa en gräsklipparrobot, men det har inte gått på grund av studsmattan, som Gustaf så gärna vill ha kvar. Om vi grävde ner den så skulle problemen vara lösta. Roboten kan gå runt en nergrävd studsmatta och nergrävd studsmatta syns inte på samma sätt.

studsmatta grop rödmarkerad
Vid det rödmarkerade fältet skulle studsmattan grävas ner. Foto: Marlén Eskilsson

Var ska jag placera studsmattan?

Eftersom vi har mycket buskar och en del rabatter i trädgården var det givet var studsmattan skulle placeras. Även om studsmattan är nergrävd är det viktigt att tänka på att det inte finns stora träd, stenar eller något annat hårt i närheten som man kan hoppa in i och skada sig på. 

Har du små barn vill du också förmodligen ha studsmattan inom synhåll, alltså inte på allt för stort avstånd från huset.

Välja studsmatta att gräva ner

Du kan plocka bort benställningen på en studsmatta du redan har och använda den för nergrävning. Det var dock inte ett alternativ för oss, för den studsmatta vi hade var för stor för att gräva ner på platsen. Dessutom var den fyrkantig, vilket inte heller passade in. Nu ville vi ha en oval studsmatta. Därför sålde vi studsmattan vi hade på Blocket och köpte en ny studsmatta som var avsedd för nergrävning.

Du kan alltså köpa en begagnad studsmatta eller du kan köpa en ny. Priserna på studsmattor varierar med storlek och kvalitet, normalt mellan 2 000 kr och 10 000 kr i butik. Det finns dock studsmattor för kommersiellt bruk som kan kosta både 30 000 kr och 40 000 kr.

Den ovala studsmattan vi köpte upplever vi ha bra studs och hög kvalitet både på matta, ram och fjädrar. Studsmattan hette North Explorer 500 ACTIVE. Vi har valt bort skyddsnät till studsmattan och låter studsmattan ligga kvar även under vinterhalvåret.

Placera ut studsmattan

Montera studsmattan och placera ut den. Foto: Ludvig Eskilsson

Form på gropen under studsmattan

När man gräver ner en studsmatta gör man en grop som är 75 cm djup för mindre studsmattor och 85 cm för större studsmattor. Gropen ska vara skålformad så att luften pressas undan och så att rasrisken inne i gropen inte blir för stor. Studsmattans ben kommer sedan att placeras på gräsmattan. Gropen ska börja 25 cm från studsmattans ytterkant.

Rita konturen

Rita ut konturen av studsmattan med en sprayburk. Foto: Ludvig Eskilsson

Gräva själv eller låta entreprenör göra jobbet?

Det kan väl inte kosta så mycket att låta en grävfirma gräva en grop till en studsmatta, tänkte vi och tog in en offert på jobbet. Entreprenören räknade med att det behövdes två gubbar i tre dagar med ett timpris på 600 kr för att gräva gropen, och det med maskin. Han inkluderade då att forsla bort jorden efteråt. Totalpris att anlita någon för att gräva ner studsmattan skulle vara 40 000 kr. Nej tack, sa vi.

Det blev till att gräva själva istället. Gustafs storebror Ludvig erbjöd sig att göra jobbet tillsammans med en kompis som också heter Ludvig. De styrketränar flitigt och det här skulle vara fin träning, tyckte de. Lite som att spela Minecraft i verkligheten.

Placera jorden på kartonger

Placera jorden på kartonger för att skona gräsmattan. Foto: Ludvig Eskilsson

Ta hand om jorden efter gropen

Vi skulle gräva en 85 cm djup grop och efter det skulle 8,5 kubikmeter jord forslas bort. Jord växer också när man gräver upp den, volymen ökar. Ludvig och Ludvig skulle köra jorden de har grävt upp från baksidan av huset till en container på husets framsida. För att det skulle fungera behövde vi en container som rymmer 20 kubikmeter som går att öppna på kortsidan.

Container

De kör jorden till containern. Foto: Ludvig Eskilsson

Att gräva gropen

Vi började med att montera ihop studsmattan.

När det var klart placerades den ut på gräsmattan exakt där den ska vara. 

Med en sprayburk ritade vi ut konturen för gropen. Gropen ska börja 25 cm från studsmattans ytterkant.

Ludvig gräver

Grävning pågår. Foto: Marlén Eskilsson

Sedan började de gräva. Det var tungt att gräva, för det var lerjord som var stenhård. Det blev till att använda spadar och en hacka, ”korp”. För att inte förstöra gräsmattan lade de jorden de grävde upp först på kartonger, sedan flyttade de över den till en skottkärra. Jorden kördes till containern på framsidan av huset.

Arbetet tog ca 3 dagar för två killar.

När gropen var grävd ställde man bara studsmattan över den. Ramens fötter står på gräsmattan. En studsmatta för nergrävning är inte helt i liv med gräsmattan, utan det är viktigt att det blir en luftspalt mellan studsmattan och gräset, och därför sticker den upp ca 20 cm ovan mark. Vid varje hopp vill nämligen luft tryckas ut från gropen. Är luftningen inte tillräckligt stor uppstår ett ljud, ”flopp, flopp".

Första hoppet på nedgrävda studsmattan
Dags att testhoppa nya studsmattan! Foto: Marlén Eskilsson

Nu var det klart, färdigt för hopp och volter!

Vanliga frågor

Är det lag på att ha nät på studsmatta?

Om du har din studsmatta i samma nivå som marken runtomkring behövs inget skyddsnät. Den omgivande marken ska då vara endast gräsmatta, utan stenar eller annat.

Hur djupt måste man gräva ner en studsmatta?

Hålets djup under studsmattan beror på hur stor studsmattan är. Normalt rekommenderas 75-90 cm djup.