Fredagshuset

Tidstypisk 1950-talspärla i Lerum

När vi gav oss ut på jakt efter ett tidstypiskt femtiotalshus att njuta av denna fredag, hade vi turen att fånga en arkitektritad pärla i Lerum - späckad med de rätta byggdetaljerna från årtiondet.

Vy från trädgården

Alla foton: Svensk Fastighetsförmedling

På 1950-talet experimenterade arkitekterna med nya sätt att forma huskroppar; vi gick mot en friare villaarkitektur med asymmetriska sadeltak och asymmetriskt uppbyggda fasader. 

På Strandvägen 43 vid sjön i Lerum ligger ett unikt arkitektritat hus byggt 1957, riktat av Gunnar Wikland, som byggde huset åt sig själv och sin fru. 

– Gunnar var djupt engagerad i byggnationen och besökte byggarbetsplatsen varje dag för att säkerställa att allt gick rätt till, berättar dagens ägare av huset.

Det är ett suterränghus, där sadeltaket är flackt på husets baksida, för att störta ner i brant vinkel på husets entrésida. Där är hela fasadpartiet indraget under ett tak som slutar strax över fönsterpartierna och sträcker sig över hela fasaden.

Indragen fasad

Ett annat kännetecken för 1950-talets arkitektur är förskjutna huskroppar. Till höger skymtar en bit av huskroppen som rymmer kök och hobbyrum i två olika nivåer, utskjuten från resten av fasaden på ett väldigt tidstypiskt sätt. Balkong i det indragna fasadpartiet med smidesräcke gav fasaden ett modernt intryck.

Uteplats

Att bygga i en sluttning var hett eftertraktat, då kunde man enkelt uppnå den moderna asymmetrin. Detta suterränghus är 169 kvm stort, med 35 kvm biarea och det är byggt i 5 etager och har 7 rum. Stomme och bjälklag är av trä och grunden är en platta på mark

Entré

Entrédörren med asymmetriskt sidoljus får man förmoda är av teak som var vanligt vid tiden. På 50-talet var det vanligt att kombinera olika fasadmaterial, t ex tegel och puts eller eternit, men Gunnar Wikland valde att sätta enbart rött tegel på sin fasad.

Entréhall

I entréhallen ligger elegant svart marmor på golvet. Det röda teglet från fasaden följer med in på innerväggarna.

Eldstad

Anledningen till att vi får njuta till bilderna av det här 50-talshuset idag är att det är till salu hos Elise Pettersson Svensk Fastighetsförmedling för 6 850 000 kr.

Tegelväggen följer med en etage upp, där en öppen spis är inbyggd. Huset värms med bergvärme. Den totala driftskostnaden ligger på 27 900 kr/år.

Murstock

I murstocken är tre konstverk i relief gjorda av lera inlagda.

Uterum

Av senare ägare har det gamla förrådet gjorts om till ett inglasat uterum.

Matplats och kök

Köket ligger placerat i en utskjutande huskropp, se planlösning längre ner i artikeln.

Murstock vid trappa

Fina vyer skapas mellan etagerna.

Sovrum

Ett av fyra sovrum som finns i huset.

Barnrum

Ett barnrum ligger högst upp och vetter mot sjön.

Översiktsbild

Den här artikeln ingår i vår serie Fredagshuset, där passar på att titta närmare på ett intressant hus som ligger till salu. Detta gör vi för att inspirera och lära oss något nytt. Artiklarna är inte sponsrade.

Planlösning

Planlösning över entréplan och etage två.

Planlösning

Planlösning över etagerna tre och fyra.

Planlösning

Planlösning över översta våningen, etage fem.