Storbankens prognos: Huspriserna faller nästa år

Både hus och fritidshus är eftertraktade på bomarknaden och det är just nu säljarens marknad.

Både hus och fritidshus är eftertraktade på bomarknaden och det är just nu säljarens marknad. Foto: Marlén Eskilsson.

Huspriserna har längre tuffat på uppåt, men nästa år väntas de vända neråt enligt SBAB.

På grund av stigande räntor kommer bopriserna att falla under nästa år, enligt en prognos som SBAB gjort. Därefter kommer det att vara ett par år med nedåtgående priser.

– Bostadspriserna ser ut att fortsätta mot nya höjder i år, men sett till vår prognosmodell som under mer normala omständigheter och i genomsnitt över tid väl kan förklara prisutvecklingen, kommer priserna falla tillbaka med cirka sex procent under åren 2022–2024 om boräntorna ökar i linje med vår prognos, säger chefekonom Robert Boije.

Han konstaterar sedan att även om sex procent låter högt så kan detta ställas i relation till de kraftiga prisuppgångar vi haft de sista två åren, och blir då en betydligt mer blygsam siffra.

- Den beräknade prisuppgången har varit över 20 procent under åren 2020 och 2021. Det är således ingen dramatik att tala om.

Skulle boräntorna däremot ha en mer försiktig uppgång eller stå stilla så spår man att huspriserna kan fortsätta uppåt.

Bankens prognos bygger på att riksbanken höjer reporäntan vid halvårsskiftet 2023,  att de långa bundna boräntorna är på väg upp samt att de korta boräntorna kommer att höjas tidigare än väntat.