Spisbränder minskar i antal trots att fler stannar hemma

Spisbränder står för stor andel av utryckningarna men minskar för första gången på flera år i antal.

Färsk statistik från Folksam visar att antal spisbränder minskar för första gången på fem år. Spisbränder står, i flerfamiljshus, för en tredjedel av alla insatser från Räddningstjänsten, och 20 procent av alla insatser om man inte ser till bostadstyp - så att de minskar är glädjande nyheter.

Man hade från början trott att de skulle öka nu när fler arbetar hemifrån. Så var också fallet under första veckan, men därefter har antalet gått stadigt nedåt.

– Vi hade kanske trott att spisbränderna skulle gå upp när allt fler stannar hemma och därmed lagar mer mat under dagtid, men det visar sig att det är tvärtom. Vad det beror på är det dock för tidigt att spekulera i än, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare hos Folksam.

Mellan 1998-2018 ökade antalet spisbränder med 70 procent.

Rådet från försäkringsbolagen är att du ska hålla spisfläkten ren, inte lämna spisen när du lagar mat samt att du har tillgång till lock i närheten så att du snabbt kan släcka en eventuell brand.

– Det är viktigt att hålla koll på spisen. Slå av värmen om du behöver lämna den. Jag vill även slå ett slag för en så kallad spisvakt som bryter strömmen till spisen om den är överhettad. Dessutom är det viktigt att om olja börjar brinna att aldrig släcka brinnande fett med vatten. Fett och oljor kan tillsammans med hett vatten orsaka en explosion. Rådet är istället att kväva branden med ett lock, säger Erik Arvidsson.