Högsäsong för bränder i köket

Högsäsong för bränder i köket

Foto: If Skadeförsäkring

Köksbränder är som allra vanligast under december månad och många har varit med om olyckor som kunde gått illa.

Nu har det kommit till den tid på året då många står länge vid spisen, och det innebär också en ökad risk för olyckor. Var fjärde person uppger exempelvis att de råkat ut för torrkokning och var tioende person har glömt att stänga av ugnen.

– De allra flesta bränderna uppstår i en kastrull eller stekpanna. Framför allt när lättantändliga material som matolja och andra fetter hanteras. När mat som bränts fast i pannor och kastruller värms upp och börjar brinna uppstår så kallad torrkokning, säger Josefin Hamilton.

Spisen ligger också i topp när det kommer till försäkringsbolagens statistik över orsaken till flest antal olyckor i hemmet i december. Man tipsar därför om spisvakt som ett bra skydd. I övrigt tipsar man om att du aldrig ska försöka släcka en eventuell brand på spisen med vatten. Förflytta istället kastrullen om möjligt och dra ur spiskontakten. För att släcka branden ska du kväva den.

Andra brandrisker som ökar i december är kvarglömda tända levande ljus och ljusslingor som inte uppfyller tekniska krav.