Skippa bygglovet för altanen

Skippa bygglovet för altanen

Foto: Mathias12

I sommar slipper du söka bygglov för altanen, då blir det undantag för dessa i PBL.

Regeringen vill göra det enklare för husägare att bygga altan. Även om det på många håll redan är enkelt finns det vissa omständigheter som gör att du ibland måste söka bygglov. Men så ska det inte vara från och med 1 juli 2019 om regeringen får okej på sitt förslag.

- Byggreglerna ska inte sätta käppar i hjulet för den husägare som vill njuta av en kopp kaffe i solen på en egen altan. Lagom till semestern gör vi det nu möjligt för den som vill bygga en altan till sitt eget hus att slippa behöva be kommunen om bygglov, säger bostadsminister Per Bolund.

Förslaget som regeringen skickat in till lagrådet gör gällande att altaner ska undantas från kravet på bygglov. Under vissa förutsättningar ska de även få placeras i strid med gällande detaljplan eller områdesbestämmelser.

  • Undantaget ska gälla för en altan som byggs inom 3,6 meter från bostadshuset, om altanen inte är högre än 1,8 meter över marken och inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Altanen får placeras närmre gränsen än 4,5 meter om grannen medger det.
  • Undantaget ska inte gälla för altaner i anslutning till byggnader och bebyggelseområden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. 

Klicka här för gratis offert från hantverkare