SCB: Så stor är prisskillnaden mellan elområdena

Elprisskillnaden mellan de fyra elområdena år efter år.

Elprisskillnaden mellan de fyra elområdena år efter år. Grafik: SCB

Det var marginella skillnader mellan Sveriges fyra elområden fram till 2021 då allt förändrades.

När de fyra elområdena infördes som system för drygt tio år sedan var det liten variation mellan dessa prismässigt, enligt färska siffror från Statistiska Centralbyrån. Men 2020 började skillnaderna att öka, och 2021 blev året då de stack iväg rejält.

Prisskillnaden mellan område 1 och 4 var 123 öre per kilowattimme i december 2021, detta för husägare med elvärme. För rörliga elavtal i lägenhet var skillnaden 122 öre per kilowattimme.

53 procent uppges ha rörligt elavtal i Sverige, och dessa har drabbats hårt av prisökningen. Det genomsnittliga rörliga elhandelspriset i södra Sverige gick upp från 74 öre per kilowattimme i januari 2019, till 210 öre per kilowattimme i december 2021. Samma siffror för norra Sverige är en ökning från 73 öre till 87 öre per kilowattimme.

– Elpriserna varierar över tid, de går upp och ner. Men sedan 2013 har elpriserna inte legat så högt som vi har sett under de senaste månaderna, det är en stor förändring. Och skillnaderna mellan de olika elområdena har också ökat markant, säger Frida Hagström, statistiker på SCB.

Statistiken visar att det rörliga elpriset har stigit med 184 procent på 3 år i södra Sverige.