Så ser vinnaren av Kasper Salin-priset ut

Hamra Ateljébostad var nominerad tillsammans med bostadskvarter 79 & Park, Malmö Saluhall samt Nationalmuseum.

Hamra Ateljébostad var nominerad tillsammans med bostadskvarter 79 & Park, Malmö Saluhall samt Nationalmuseum. Foto: Michel Bonvin

Sveriges tyngsta arkitekturpris går till en personlig pärla.

I slutet av mars tog Hamra Ateljébostad hem Kasper Salin-priset, Sveriges tyngsta arkitekturpris. Byggnaden var nominerad tillsammans med tre andra, och det som gör den lite speciell i sammanhanget är det personliga uttrycket samt det faktum att den används både som bostad, ateljé och som publikt utrymme.

Hamra Ateljébostad ligger på Gotland och förenar puts med trä i en inbjudande kombination.

Hamra Ateljébostad

Hamra Ateljébostad

– Det är extra roligt att vi har fått en delikat småskalig arkitektonisk pärla som vinnare i den här tuffa konkurrensen. Huset bjuder på sig självt i en unik natur- och kulturmiljö långt från storstadspulsen. Grattis till vinnaren och grattis Gotland för första Kasper Salin-priset, säger Sveriges Arkitekters ordförande Tatjana Joksimović.

Hamra Ateljébostad

Arkitekt är Anna Chavepayre från Encore, och beställaren heter Birgitta Burling.

Juryns motivering lyder: En liten byggnad med säregen gestalt svarar med stor inlevelse på beställarens specifika önskningar. Resultatet är ett sinnrikt hus som genom stor variation av användningsmöjligheter, såväl privata som mer offentliga, är betydligt större än sina kvadratmeter. Som en experimentlåda innehåller huset oväntade lösningar och upplevelser, framdrivna ur en utforskande process. Ett sällsynt engagerat samarbete mellan arkitekt, byggherre och byggare har resulterat i en, från detalj till helhet, skickligt genomförd byggnad fylld av arkitektoniska kvaliteter.