Golv, Målning

Måla trägolv - välja kulör och färg

Köksgolv målad med järnoxidbrun linoljefärg.

Köksgolv målad med järnoxidbrun linoljefärg. Foto: Gynsinge centrum för byggnadsvård

Funderar du på att måla ditt trägolv? Vi berättar i tre delar om hur du går tillväga och vad du behöver för att få ett riktigt bra resultat. Detta är del ett.

Trägolv, plankgolv eller brädgolv - kärt barn har många namn. Historiskt sträcker sig målade trägolv ända tillbaka till 1700-talet, kanske till och med längre men spåren är i så fall utsuddade. 

Anna Slåtteby
Anna Slåtteby

- Under 1700-talet var det vanligt med målade golv i framför allt herrgårds- och stadsmiljö. Men under 1800-talet blev det populärt även hos den övriga befolkningen att avbilda andra och dyrare golvmaterial, säger byggnadsingenjör Anna Slåtteby på Gysinge centrum för byggnadsvård.

Kalkstensgrått var den dominerande kulören på linoljefärg till golv, en ganska mörk variant av kalkstensgrått - cirka 60 procent tillsatt grön umbra. Men med tiden har den gråa kulören blivit allt ljusare.

- Vi går mot allt ljusare, nästan vitmålade trägolv idag. Men tittar vi bakåt i tiden var det vanligare med mörka toner. Under 1700-talet dominerade till exempel kalkstensgrått och engelskt rött, men även gulockra, så kallat ekgult, var vanligt. Under slutet av 1800-talet gick man mot mer murriga och trälika kulörer, så som järnoxidbrunt blandat med bränd terra, berättar Anna Slåtteby 

Men under 1900-talet började vi som sagt gå mot allt ljusare golv - det var fortfarande mycket kalkstensgrått men även mellangrått och ljusgrått, vilket rimmade väl med funktionalismens idéer om enfärgade ytor och enkelt underhåll.

Idag är golven nästan kritvita i vissa fall.

- Vanligt är mellan 15-30 procent tillsatt grön umbra, ibland ännu mindre, säger Anna Slåtteby. 

Måla trägolv - Färgvalet
Går du i tankar att måla ditt trägolv så funderar du förmodligen på om du ska måla det med modern färg eller linoljefärg. Oavsett vilket du väljer, ska du börja med att kvistlacka alla kvistar i träet. De har en enorm förmåga att blöda igenom färgen med tiden.

golv målat med vattenbaserad färg

Golv målat grått NCS 2000 N. Foto: Studio Karin

Väljer du sedan att måla golvet med en modern vattenbaserad färg lägger du först en grundfärg om golvet var obehandlat obehandlade. Födelarna med en modern vattenbaserad färg är:

  • luktar inte
  • torkar fort, på ett par timmar
  • slitstark och tålig yta

- Med vattenbaserad färg slipper du lukten eftersom det är vatten som är lösningsmedel, och den torkar fort. Det blir en slitstark och tålig yta. Detta tycker jag hör till de mest fördelaktiga egenskaperna, säger Niclas Johannesson som är teknisk expert hos Caparol.

Eller så väljer du en linoljefärg och penslar då hela golvet med ett tunt lager i omgångar. Även i det här fallet bör du shellackera kvistarna först så att de inte tränger igenom.  Fördelarna med linoljefärg är:

  • lång livslängd
  • åldras vackert

Linoljefärg tar dock lång tid att torka. Målar du i tre lager ska varje lager torka minst två dygn - det tar alltså minst 6 dygn att måla golvet med linoljefärg.

golv målat med linolja

Golv målat med linolja. Foto: Sohie på Södergården

- Jag föredrar linoljefärg eftersom den tränger in i träet och får en god vidhäftning samtidigt som träet ändå kan andas, på det sättet får den lång livslängd. Det gör också att den kan målas i många skikt utan att den gamla färgen måste skrapas bort. Den åldras i patina genom slitage, det åldras mjukt och vackert, säger Agnetha Berglin.

Oavsett vilken färgsort du föredrar har vi en steg för steg-guide. Klicka på något av alternativen för att komma rätt. 

Måla golv med vattenbaserad akrylatfärg
Måla golv med linoljefärg

Boktips

Målade golv
Målade golv av Göran Gudmundsson

Läs mer
Har du målat golv med linoljefärg?
Slipa och måla golv ljusgrått
Hur laga och måla gammalt trägolv?