ByggahusTV, Renovera

Fräsa kanter på små träbitar

Möbelsnickaren Daniel Norrstam visar i det här filmklippet hur han kombinerar maskiner och handverktyg när han bearbetar små träbitar.

Daniel Norrstam som är möbelsnickare på Sliparebackens finsnickeri och moderator i delforum Möbelsnickeri på Byggahus.se, visar oss hur han gör när han arbetar med väldigt små träbitar.

– Jag kombinerar ofta maskiner och handverktyg för att nå det resultat jag vill ha. I det här fallet har jag små bitar av lärkträ där jag vill fasa långsidorna i 45°, säger Daniel.

Träbit av lärk
Daniel Norrstam, möbelsnickare.

– Det är en standardoperation, men när bitarna är så här små kan jag inte köra dem i de vanliga maskinerna på ett säkert sätt. Jag kan inte använda matarverket till vertikalfräsen, det är svårt att hålla den med händerna, det blir en del speciella utmaningar när bitarna är väldigt små.

Kantfräs monterad
Daniel har tillverkat ett minifräsbord till kantfräsen.

Daniel kommer att använda en vanlig kantfräs som han har monterat upp och ner i en träbit. Han spänner fast den i bordet. Det enda han egentligen behöver tänka på när han tillverkar ett minifräsbord på det här sättet är att delarna sitter riktigt fast och att träbiten han har monterat den på inte sitter i vägen och blockerar för ventilationen till motorn.

Liten träbit som stöd
Den lilla träbiten guidar Daniels arbetsstycke.

– Den lilla träbiten jag har tvingat fast här är väldigt viktig, för den guidar mitt arbetsstycke så att den inte träffar skäret innan det träffar kullagret. Det är viktigt för annars finns det risk att den träbit jag vill fräsa i slungas åt sidan. Det är alltså ett stöd för mig innan jag kommer in till kullagret och börjar fräsa, säger Daniel.

Kantfasning
Daniel fräser av kanterna.

Nu har Daniel fräst avfattningen 45° på alla hörnen. Vinkeln är korrekt, utseendet är precis som det ska vara, men han har kutterslag från fräsen längs hela vägen.

Kutterspår
Daniel visar att det finns kutterslag från fräsen kvar på träbiten.

– För att på ett enkelt sätt fixa till det här, föredrar jag att använda mig av en handhyvel, men den här biten är ganska svår att hålla fast på ett enkelt sätt. Därför håller jag istället fast handhyveln.

Hyvel upp och ner
Daniel spänner fast en handhyvel.

Daniel använder sig av en nummer 5, men det hade kunnat göras med en stöthyvel eller något liknande också.

Hyvlar
Daniel drar träbiten över hyveln.

– Då tar jag min bit, håller den på detta vis, hittar rätt läge och drar den över hyveln.

Fasningen är klar
Då var det klart!

Nu har han en hyvlad yta i 45°.