Badrum

Kontrollera badrummet själv vid husvisning

När du går på en visning av ett hus finns det vissa saker du kan kontrollera själv i badrummet, för att försäkra dig om att det är rätt utfört. Här visar besiktningsmannen Pia Engman vad du ska kontrollera.

Även i ett nyrenoverat badrum behöver man kontrollera att allt är utfört enligt byggreglerna. Finns det kanske byggfusk här? Pia Engman som är besiktningsman på Europabesiktning visar oss i den här videon hur du själv kan kontrollera viktiga punkter i ett badrum. 

– När man renoverar ett våtrum är det viktigt att följa de branschregler som försäkringsbolagen hänvisar till, för att försäkringsbolagen ska ge full ersättning vid en skada, säger Pia.

Rätt utfört är ett badrum som ett akvarium, det ska inte finnas möjlighet för fukten att ta sig ut någonstans.

– Det är väldigt lite av det här vi kan se när kakel och klinker väl är monterat, men det finns några punkter man kan titta på och kontrollera när det är färdigt och de tänkte jag visa här.

Golvet faller mot brunnen

Det är viktigt att tätskiktet och golvet faller mot golvbrunnen i hela badrummet, och extra mycket fall ska det vara i duschplatsen. Ibland kan man se att det helt uppenbart är ett bra fall mot golvbrunnen.

Knacka på plattorna

Pia tittar efter sprickor i fogarna mellan plattorna eller spruckna plattor och knackar i dem för att kolla så att det inte låter som att någon av dem är lösa. 

Tätt vid rörgenomförning

Det är också viktigt att det är tätt runt rörgenomförningarna, så att man inte kan se några glipor i tätskiktet och att alla hål i kakel och klinker är fyllda med silikon. Om det inte går att se, så kan man spola vatten på golvet och kontrollera att det rinner ner ordentligt i brunnen.

Golvbrunn nära vägg

– Golvbrunnen i den här duschen är en specialbrunn som är godkänd för att ha nära väggen. I den här typen av brunn så kan man inte se tätskiktets anslutning i brunnen, förklarar Pia.

Tätt vid tröskeln

Tätskiktet ska avslutas mot tröskeln, minst två cm ovanför nivån i golvbrunnen. Det kan man oftast inte se eftersom klinkergolvet täcker uppviket. Men vi kan kontrollera att det inte finns några otätheter som gör att vatten kan rinna ut under tröskeln.

Modern golvbrunn med klämring

– Här har vi en modern golvbrunn med en skruvad klämring. Rätt monterad så sitter den här klämringen nerskruvad så att den går helt ner i botten på brunnen, berättar Pia.

Klämring i golvbrunn

Här kan vi se ett litet mellanrum mellan klämringen och brunnen, så man kan se nederdelen av skruven.

Fuktstyrd fläkt

Det är viktigt med bra ventilation i badrummet så att vi evakuerar den fuktiga luften. Här sitter en badrumsfläkt som är fuktstyrd.

Avslutningsvis så är det viktigt att få ett intyg, det vi kallar för ett kvalitetsdokument eller våtrumsintyg från entreprenören som intygar att utförandet följer gällande branschregler.

Läs mer