Robot­gräsklippare

Nyheter robotgräsklippare 2021

Nya budgetmärken har dykt upp på den svenska marknaden och de stora rävarna har släppt nya, uppdaterade modeller. Marknaden för robotgräsklippare är hetare än någonsin.

Husqvarna är en av de tillverkare av robotgräsklippare som har släppt nya modeller 2021. På bilden ser du Automower 415X.

Husqvarna är en av de tillverkare av robotgräsklippare som har släppt nya modeller 2021. På bilden ser du Automower 415X. Foto: Husqvarna

Nu har säsongen för robotgräsklippare dragit igång på allvar. Många har redan startat upp sina robotar, även om kalla nätter gör att de kanske inte klipper regelbundet ännu.

Även tillverkarna har ett stort fokus på robotgräsklippare i år eftersom det är ett område som växer starkt. Nya budgetmärken har dykt upp på den svenska marknaden och de stora rävarna har släppt nya, uppdaterade modeller. 

Några har däremot packat ihop och lämnat robotgräsklipparmarknaden. Wolf Garten, som i princip är likvärdiga syskonmärket Robomow, har exempelvis lagt sitt robotengagemang på is.

Vi har gått igenom utbudet från de största tillverkarna och listar deras nyheter. Har du fler exempel på nyheter för i år får du gärna kommentera och tipsa under artikeln.

Bild 1 av 15

Honda Miimo

Miimo HRM 70 Live

Honda Miimo HRM 70 Live Foto: Honda

I fjol lanserade Honda två nya modeller av robotgräsklippare. Innan dess har de haft tre modeller i sitt sortiment, med ungefär samma teknik och system i flera år. Men dessa två nya modeller kom med stöd för röstassistenten Alexa och något som kallas för Map & Mow, som innebär att roboten skapar en karta över trädgården. De två nya modellerna heter Miimo HRM 40 och HRM 40 Live där den senare har uppkopplingsmöjlighet och därmed även stöd för Alexa.

I år utökades HRM-serien med ytterligare en modell. Den har samma funktionalitet som ovan men högre kapacitet.

Nyheten heter Miimo HRM 70 Live och är tänkt för gräsmattor upp till 700 kvadratmeter. Som Live-tillägget antyder har den stöd för app-uppkoppling och Alexa. Det rekommenderade priset är cirka 13 000 kronor.

Lägsta pris för Miimo HRM 40 är 10 710 kr.
Lägsta pris för Miimo HRM 40 Live är 11 890 kr.

Bild 2 av 15

Stihl Imow

Stihl Imow RMI 522C

Stihl Imow RMI 522C Foto: Stihl

Stihl hade fram till i år två robotgräsklippare i sitt utbud, med lite olika konfigurationer. Stihl Imow RMI 422 är den lite mindre av dessa två och tänkt för gräsmattor mellan 800-1 700 kvadratmeter beroende på vilken modell du väljer, medan Stihl Imow RMI 632 är för gräsmattor mellan 3 000-5 000 kvadratmeter. De finns som sagt i lite olika varianter, där tillägget P i slutet innebär att de är för större gräsmatta och tillägget C att de är uppkopplade via GSM och har stöd för app så att du kan övervaka och justera inställningar på distans. Robotar med tillägget PC i slutet är alltså de mest välutrustade varianterna.

I år har Stihl lanserat en mellanmodell, som dessutom kommer med lite ny funktionalitet som tillägg till det övriga som nämns ovan.

Den nya modellen heter Stihl Imow RMI 522C. Som namnet antyder är det en uppkopplad modell. De nya funktionerna är zonhantering och direct drive. I korthet innebär det att den virtuellt kartlägger din gräsmatta och delar in den i zoner. På så vis kan den hela tiden hålla reda på var den befinner sig, och dyker det upp hinder kan den komma ihåg och undvika dessa nästa gång. En annan fördel är att den slipper åka längs begränsningsslingan hela vägen när den ska hem, istället klurar den ut var den befinner sig och tar fågelvägen till stationen. Andra tillverkare har hos vissa av sina modeller en liknande lösning, men där man använder sig av GPS, ultraljud och andra tekniker för att uppnå ungefär samma sak.

Lägsta pris för Imow RMI 522C är 19 990 kr.
Lägsta pris för Imow RMI 422 är 9 900 kr.

Bild 3 av 15

Cub Cadet

XR5 2000

Cub Cadet XR5 2000 Foto: Cub Cadet

Nyheten för i år är att Cub Cadet släppt en helt ny plattform, vilket innebär sprillans nya robotgräsklippare i en helt annan formgivning. De två första modellerna heter XR5, men framgent kommer det att komma fler modeller i samma plattform, exempelvis en variant med dubbla knivar undertill.

De två nya modellerna för i år har dock inte dubbla knivar, däremot är själva kniven annorlunda gentemot deras tidigare modeller. Cub Cadet XR5 1000 och Cub Cadet XR5 2000 har en knivdisk med fyra pivotknivar istället för den fasta stålkniv man hittade hos Cub Cadet förr. Pivotknivarna uppges vara en mer robust modell än den som är branschstandard. Namnet antyder hur stor gräsmatta respektive robotgräsklippare är byggd för.

Nytt för i år är också hur hjulen är utformade. Det är fortfarande en trehjulig robotgräsklippare, men alla hjulen har justerats. Dels är de stora hjulen lite mer taggiga än tidigare, dels har man ändrat på det främre hjulet så att det är utformat som två klockor som ligger tillsammans. Detta ska ge bättre terrängegenskaper och göra så att det samlas mindre skräp i och kring hjulen. Andra nyheter är den 4,5 tum stora pekskärmen i färg, att de klarar större lutning än tidigare samt att de har ett år längre garanti. Garantin är nu tre år som standard, med möjlighet till fyra år om man registrerar sin robot på hemsidan. Bägge modellerna har GSM-uppkoppling och appstöd så att de kan styras och justeras på distans. 

Cub Cadet är, precis som Robomow och Wolf Garten, ett märke som ligger under MTD. De tillhör samma koncern.

Lägsta pris för Cub Cadet XR5 1000 är 17 995 kr.
Lägsta pris för Cub Cadet XR5 2000 är 22 995 kr.

Bild 4 av 15

Robomow

Robomow

Robomow RK 2000 Pro Foto: Robomow

Har du precis läst om Cub Cadets nyheter kommer du att känna igen en hel del, Robomow och Cub Cadets robotgräsklippare bygger nämligen på samma plattform, nyheterna hos Robomow är därmed väldigt lika de hos Cub Cadet. Men den som väljer Robomow har fler nya modeller att välja på, och de är bestyckade lite annorlunda.

Plattformsmässigt är det alltså samma som XR5. Det innebär ny knivdisk med fyra robusta pivotknivar isstället för fast stålkniv, ny utformning på hjulen för bättre terrängegenskaper samt bättre och större display i färg, ett år längre garanti än tidigare (3 år med möjlighet till 4 vid registrering på hemsidan) och stöd för lutning upp till 45 procent. 

Men istället för två nya modeller som hos Cub Cadet har du här fyra stycken. Samtliga fyra ingår i RK-serien. Modellerna heter RK 1000, RK 1000 Pro, RK 2000 och RK 2000 Pro. Namnet anger hur stor klippyta de har stöd för. Det som skiljer Pro-modellerna från standardutgåvan är att de är tänkta att installeras av återförsäljare så det medföljer inte installationsmaterial, vidare har Pro-modellerna GSM-stöd så att de kan styras och övervakas på distans, medan standardutgåvan har bluetooth.

Robomow släpper även en helt ny serie i form av RT som är unik för Robomow som varumärke. Det är en liten modell som är baserad på RX-modellen men med ett par uppdateringar i form av förbättrade terrängegenskaper då den tidigare modellen hade en glidplatta i ena änden men den nya istället har ett hjul. Den har också annorlunda design på kåpan.

Alla nya robotmodeller från Robomow utrustas med 360-graders stötsensor. Tidigare hade de bara stötsensor framtill, nu är hela chassit runtom stötkänsligt, detta för att man ska få ännu bättre säkerhet.

Lägsta pris för Robomow RK 1000 är 14 495 kr.
Lägsta pris för Robomow RK 2000 är 19 795 kr.

Bild 5 av 15

Ryobi Roboyagi

Ryobi Roboyagi

Ryobi Roboyagi Foto: Ryobi

Det här märket känner du säkert igen från de stora varuhusen, de gör både verktyg och trädgårdsmaskiner för DIY-fantaster. I år ger de sig även in på marknaden för robotgräsklippare. Deras helt nya robotgräsklippare lanserades för bara några veckor sedan.

Ryobi Roboyagi är en robotgräsklippare med en klippbredd på 26 procent och stöd för lutning upp till 36 procent. Den är tänkt för gräsmattor som är 1 500 eller 3 000 kvadratmeter beroende på vilket installationskit du köper till. Det som är lite unikt för Ryobis robotgräsklippare är nämligen att du kan köpa den utan batteri - dock kan ju även vissa av Worx modeller dela batteri med andra produkter så helt unikt är det inte. När du köper roboten köper du alltså till ett kit med installationsmaterial och batteri som motsvarar den storlek du har på gräsmattan. Det är ett 36-voltsbatteri på antingen 2 eller 4 Ah, men inte av samma typ som på deras övriga trädgårdsmaskiner och verktyg.

Eftersom den har stöd för wifi kan du göra inställningar och övervaka robotgräsklipparen utan att behöva stå i närheten av den. Du kan exempelvis justera klipphöjden via appen på distans eller se om roboten kör fast (ungefär som GSM-kittade robotar).

Själva robotgräsklipparen kostar runt 11 500 kronor och installationskiten mellan 2 500-4 000 kronor, beroende på vilket du väljer.

Bild 6 av 15

Husqvarna Automower

Husqvarna Automower

Husqvarna Automower 415X Foto: Husqvarna

Den som är Husqvarna-fantast har framför allt två spännande nyheter att hålla koll på i år. Husqvarna har skrotat sin populära Automower 315X, och ersatt den med Automower 415X. Vidare behåller de Automower 305 i utbudet men lanserar i år en premiumvariant av den i form av Automower 405X.

Husqvarnas 400X-serie utgör premiumsortimentet där klipparna bland annat har GSM-uppkoppling så att du kan schemalägga, ändra klipphöjd mm på distans, samt att de har belysning framtill. 

Det som skiljer 415X från 405X är hur stor klippkapacitet de har. Automower 415X är tänkt för trädgårdar upp till 1 500 kvadratmeter, medan Automower 405X istället är för trädgårdar upp till 600 kvadratmeter.

Båda robotgräsklipparna är spolsäkra vilket innebär att du kan spola av dem med trädgårdsslangen, något som inte varit möjligt hos 315X.

Lägsta pris för Automower 415X är 26 885 kr.
Lägsta pris för Automower 405X är 21 889 kr.

Bild 7 av 15

Gardena Sileno

Gardena Sileno

Gardena Sileno Foto: Gardena

Gardena har lanserat en ny robotgräsklippare i sin Sileno-serie. Den heter Gardena Sileno Minimo och är tänkt för gräsmattor upp till 500 kvadratmeter.

Den ser lite annorlunda ut från Gardenas andra Sileno-robotar, genom att den har en display direkt på ovansidan av chassit och inte någon lucka eller knappsats såsom man haft tidigare. Däremot är det fortfarande tal om en trehjulig modell.

Sileno Minimo har app-stöd via bluetooth och klarar lutning upp till 25 procent. Vidare så är den IPX5-klassad vilket gör att du kan spola av den.

Lägsta pris för Sileno Minimo är 7 988 kr.

Bild 8 av 15

Worx Landroid

Worx Landroid

Worx Landroid M700 Plus Foto: Worx

Worx har ett ganska stort utbud av robotgräsklippare och i år har detta fått ytterligare tre nya modeller som du kan se fram emot - två plusmodeller i M-serien och en ny modell i L-serien. 

Landroid M500 Plus och Landroid M700 Plus är, som namnet antyder, för gräsmattor i storleksklassen 500 respektive 700 kvadratmeter. Medan Landroid L1000 är tänkt för gräsmattor upp till 1 000 kvadratmeter. 

Nytt hos dessa är den flytande klipptallriken som ska ta upp ojämnheter i gräsmattan bättre än tidigare, att de har bluetooth som ska göra installationen smidigare samt att man nu kan spola av dem med trädgårdsslangen. Den största modellen L1000 har också V-mönstrade hjul vilket ska ge den bättre terrängegenskaper på ojämna ytor.

Alla modellerna har, precis som tidigare modeller från Worx, stöd för kantklippning, wifi så att du kan hålla koll på dem och justera inställningar på distans, samt stöd för Powershare vilket innebär att du kan dela batteri med dina andra trädgårdsmaskiner och elverktyg. Batteriet sitter lättillgängligt under en lucka. Och de är precis som tidigare utbyggbara med ny funktionalitet genom att du köper till och ansluter moduler. Exempelvis finns det modul som gör att du kan avgränsa områden med hjälp av en magnetkabel, om du exempelvis har sått ny gräsmatta i ett område.

Lägsta pris för Landroid M500 Plus är 9 795 kr.
Lägsta pris för Landroid L1000 är 12 995 kr.

Bild 9 av 15

Bosch Indego

Bosch Indego

Bosch Indego XS 300 Foto: Bosch

Bosch har ett helt gäng nya robotgräsklippare: Indego XS 300, Indego S 500, Indego S+ 500, Indego M 700 och Indego M+ 700. Plusmodellerna är, till skillnad från standardmodellerna, uppkopplade robotgräsklippare med stöd för röstassistenter och stöd för IFTTT (smarta hemmet). I övrigt handlar det främst om att dessa nya modeller har stöd för lite andra storlekar på gräsmattor än tidigare haft. Namnet anger hur stor gräsmatta de är avsedda för.

Det som är lite unikt för Bosch är att deras robotgräsklippare inte rör sig slumpmässigt över gräsmattan. De ritar istället upp en karta och kör sedan fram och tillbaka ungefär som du skulle göra om du klippte gräset med en vanlig gå bakom-klippare. Varje session inleds med en kantklippning. Vidare kan de hålla upp till tre olika gräsmattor i minnet.

Lägsta pris för Indego M+ 700 är 11 899 kr.
Lägsta pris för Indego M 700 är 10 654 kr.
Lägsta pris för Indego XS 300 är 7 390 kr.

Bild 10 av 15

AL-KO Roblinho

AL-KO Roblinho

AL-KO Roblinho 800W Foto: AL-KO

Tyska AL-KO har vid det här laget ett ganska gediget utbud robotgräsklippare som i år får tillökning i form av tre nya modeller där skillnaderna främst handlar om att täcka upp för andra storlekar på gräsmattor än vad man redan haft i sitt sortiment. Det är AL-KO Robolinho 800 W, Robolinho 450 W samt Robolinho 300 E. 

W-modellerna är uppkopplade via Wifi och har stöd för både app, IFTTT och röstassistent. Namnet anger hur stor gräsmatta de är tänkta för. 

Den lite mindre modellen 300 E är däremot inte uppkopplad. Det som gör att den skiljer ut sig lite från konkurrensen är att den har en klippbredd på 20 centimeter trots att den är tänkt för en ganska liten gräsmatta (upp till 300 kvadratmeter). Standard i denna prisklassen är snarare 16-18 centimeter. Det finns dock förstås fler faktorer som påverkar hur fort en robot klipper en gräsmatta, såsom batterikapacitet, uppladdningstid och hastighet, men det är ändå värt att notera.

Lägsta pris för Robolinho 800 W är 9 750 kr.
Lägsta pris för Robolinho 300 E är 7 099 kr.

Bild 11 av 15

Greenworks Optimow

Greenworks Optimow

Greenworks Optimow 7 Foto: Greenworks

Greenworks robotgräsklippare har fått tillskott av tre nya modeller. De har tidigare robotgräsklippare för gräsmattor från 1 000 kvadratmeter upp till 1 500 kvadratmeter. I år har de fokuserat på lite mindre trädgårdar. 

En ny modell är Optimow 4, för gräsmattor upp till 450 kvadratmeter. En annan är Optimow 5 för gräsmattor upp till 550 kvadratmeter. Slutligen har vi nyheten Optimow 7 för gräsmattor upp till 750 kvadratmeter.

De nya modellerna är lite enklare och billigare är deras tidigare modeller Optimow 10 och Optimow 15. De har exempelvis bluetooth istället för GSM-stöd. Knivdisken är 17 centimeter istället för 22 centimeter på de större modellerna. Lutningen anges till 30 procent istället för 35 procent. I övrigt är det samma teknik och funktionsutbud som hos syskonmodellerna.

Lägsta pris för Optimow 10 är 9 995 kr.

Bild 12 av 15

Cramer

Cramer RM800

Cramer RM800 Foto: Cramer

Cramer har en inriktning som är mer mot proffsanvändare, men deras robotgräsklippare utvecklas av samma ingenjörer som utvecklar Greenworks och Powerworks. Så robotgräsklipparna bygger på samma system, och är väldigt lika varandra. Cramer har vanligen stöd för fler guidekablar. 

Nyheten för i år heter Cramer RM800 och är tänkt för gräsmattor upp till 800 kvadratmeter. Den är väldigt lik Greenworks Optimow 7 men skiljer sig från den genom att den har stöd för två guidekablar istället för en, samt ett något mer kraftfullt batteri och lite kraftfullare laddare.

Bild 13 av 15

Powerworks

Powerworks

Powerworks P3 Foto: Powerworks

Dessa robotgräsklippare har Bauhaus ensamrätt på, men de är alltså i princip likvärdiga robotgräsklippare i varumärkena Cramer och Greenworks, då de utvecklas på samma ställe här i Sverige och sedan byggs i samma fabrik i Kina. 

Nyheten från Powerworks heter Powerworks P3 och tänkt för gräsmattor upp till 300 kvadratmeter. Den bygger på samma plattform som den “äldre” modellen Powerworks P10 (som är identisk med Optimow 10). 

Dock har P3 bantats en del för att man ska få ner priset, så den har bluetooth istället för GSM-uppkoppling, mindre klippbredd (17 centimeter) och klarar en lite mindre lutning (30% istället för 35 %). Men i övrigt har den samma app och samma funktioner.

Bild 14 av 15

Black+Decker robotgräsklippare

Black+Decker har tre robotgräsklippare i sitt utbud av trädgårdsmaskiner.

Black+Decker har tre robotgräsklippare i sitt utbud av trädgårdsmaskiner. Foto: Black+Decker

Black and Decker är helt nya på marknaden för robotgräsklippare. De har släppt en robotgräsklippare som kommer i tre versioner. Det är i grund och botten tekniskt samma produkt, med några smärre skillnader. De tre versionerna heter Black+Decker BCRMW121, Black+Decker BCRMW122 och Black+Decker BCRMW123. 

Den dyraste versionen 123 kommer med GSM-uppkoppling och det följer med ett garage. Mellanmodellen 122 har så kallad självrengöring, vilket innebär att den håller rent sig själv undertill. Bägge dessa är avsedda för gräsmatta upp till 700 kvadratmeter.

Minstingen 121 klarar i praktiken en lika stor gräsmatta, men det följer med kabel för gräsmattor upp till 500 kvadratmeter. Den saknar GSM, garage och självrengöringsfunktion men i övrigt är det samma produkt.

Robotgräsklipparna i BCRMW-serien bygger på Robomows minsta modell, men man har justerat vissa detaljer. Dessa justeringar ska påverka klippkapaciteten, maximal lutning på gräsmatta och framkomligheten positivt.

Bild 15 av 15

Biltema och Jula robotgräsklippare

Biltema RM300

BIltema RM300 Foto: Biltema

Flera av varuhusen i Sverige har egna märken. Både Biltema och Jula har exempelvis robotgräsklippare och dessa brukar uppdateras varje år med smärre justeringar. 

Men i år har det också kommit en nyhet. Biltema har släppt en liten variant av deras större robotgräsklippare RM1000. Den lilla modellen heter RM300 och bygger på samma plattform men är tänkt för en mindre gräsmatta. Namnet anger hur stor gräsmatta den är tänkt för. Utgångspriset är satt till drygt 5 000 kronor, vilket är en tusenlapp lägre än storasyskonet. 

Till skillnad från RM1000 har den ett 18-voltsbatteri på 2 Ah, 16 istället för 18 centimeters klippbredd och klarar 25 procent lutning istället för 40 procent. Så det är en lite enklare variant tänkt för mindre ytor.

Pris hos Biltema för RM300 är 5 999 kr.