Robot­gräsklippare

Robotgräsklippare nyheter 2022

Vi tar ett grepp om marknaden för robotgräsklippare och undersöker vilka produktnyheter och funktioner som tillverkarna bjuder på i år. Här kan du läsa allt om nya robotgräsklippare och ny mjukvara.

Nyheter robotgräsklippare 2022

Värmen är snart här och med den börjar gräset att växa. Då är det hög tid att ta en titt på vilka nyheter vi har att vänta för robotgräsklippare 2022. Vi har hört oss för med tillverkarna för att se vad de presenterar för nyheter.

Gardena - Nya modeller + skapa virtuella zoner

Gardena robotgräsklippare
Gardena Smart Sileno. Foto: Gardena

Gardena släpper två nygamla robotgräsklippare. Det handlar egentligen om samma klippare som i fjol, men som fått sig en rejäl uppgradering i mjukvaran. De får därför tilläggsnamnet Lona, som även är namnet på den nya funktionaliteten hos robotarna.

2022 års version av Gardena Smart Sileno Life och Gardena Smart Sileno City blir således:

  • Gardena Smart Sileno Life Lona
  • Gardena Smart Sileno City Lona

Lona är en riktigt spännande nyhet. Den innebär att du virtuellt kan dela in din gräsmatta i flera zoner och exempelvis temporärt stänga av en del av gräsmattan, eller ha ett annat klippschema i en viss zon. Du behöver inte lägga ny begränsningskabel - all zon-hantering sker i appen.

Gardenas robotgräsklippare skiljer ju sig lite på så vis att de är uppkopplade via wifi kopplat till en separat gateway. Denna gateway används även för att koppla upp deras övriga trädgårdssortiment, såsom bevattningssystem och liknande. Tyvärr har man valt att inte släppa Lona-uppdateringen till äldre uppkopplade Smart Silenos via denna gateway. Det är bara de nya modellerna i butik för 2022 som har zon-kontroll-systemet.

Lägsta pris för Gardena Smart Sileno Life Lona är 12 784 kr hos Coolshop

Lägsta pris för Gardena Smart Sileno City Lona är  12 550 kr hos Coolshop

Robomow - Nya modeller för stora gräsmattor

Robomow RK Pro 3000
Robomow RK Pro 3000. Foto: Robomow

Populära Robomow uppdaterade sin flotta rejält i fjol, och i år adderar företaget två nya modeller till den nya plattformen - båda med dubbla knivar undertill, vilket ger en klippbredd på hela 42 centimeter.

De nya modellerna heter Robomow RK Pro 3000 och Robomow RK Pro 4000. De är således nästa storleksnivå på gräsmatta till tidigare RK1000 och RK2000. Klipptid, hastighet och liknande är densamma men de har alltså dubbla knivdiskar vilket gör att de klipper en större yta i samma svep. Därmed är de anpassade för gräsmattor på 3 000 respektive 4 000 kvadratmeter.

Cub Cadet XR - Nya modeller för stora gräsmattor

Cub Cadet XR 3000
Cub Cadet XR5 3000 Foto: Cub Cadet

Cub Cadet är syskonmärke till Robomow och har samma flotta men i annan färg och med lite annorlunda form - och förstås annat varumärke.

Här går de nya robotarna under modellnamnen Cub Cadet XR5 3000 och Cub Cadet XR5 4000. De har dubbla knivdiskar och en imponerande klippbredd på 42 centimeter som ger dem en rekommenderad klippyta på 3 000 respektive 4 000 kvadratmeter.

Husqvarna Automower - Nya modeller + skapa virtuella zoner

Husqvarna automower
Husqvarna Automower 310 Mark II. Foto: Husqvarna

Husqvarna lanserar två nya robotgräsklippare i år, det är Husqvarna Automower 310 Mark II och Husqvarna Automower 315 Mark II. De påminner en hel del om föregångarna utan Mark II som tilläggsnamn, med skillnaden att de nu är upptagna i Husqvarnas nya plattform. Det innebär att de är IPX5-klassade. Kollar man noggrant på dessa robotgräsklippare ser man att de är ganska identiska men att Automower 315 har högre hastighet på gräsmattan och därmed täcker en större yta (1500 kvm istället för 1000 kvm).

Än mer spännande blir det för dig som redan äger en Husqvarna, i alla fall om det är en av premium-modellerna: 405X, 415X, 435X AWD och 535X AWD. Dessa kommer nämligen att få ny mjukvara som gör att du kan dela in din gräsmatta i flera zoner - virtuellt! Funktionen kallas för AIM (Automower Intelligent Mapping) och innebär att robotgräsklipparen analyserar din gräsmatta. Därefter kan du i appen:

  • Se var begränsningskabeln löper på din tomt
  • Dela upp gräsmattan i virtuella zoner
  • Ha olika klipphöjdsinställningar och klippscheman i de olika zonerna

Alltså exakt samma som Gardenas Lona-funktion (det är ju egentligen samma företag).

Husqvarna arbetar även på en slinglös robotgräsklippare 2023. Tillverkaren har redan ett gäng sådana i sitt stall (EPOS) men de är för proffsbruk, och nästa år kommer alltså robotgräsklippare utan begränsningskabel även för privatmarknaden.

Lägsta pris för Husqvarna Automower 310 Mark II är  17 900 kr hos Duab

Lägsta pris för Husqvarna Automower 315 Mark II är 20 899 kr hos Maskinklippet

Segway Navimow - Nya på svenska marknaden + slinglösa!

Segway Navimow
Segway Navimow. Foto: Segway

Här har vi en spännande nykomling på marknaden för robotgräsklippare i Sverige. Det är Segway, som vi normalt känner från de där tvåhjuliga elcyklarna, som i år släpper en slinglös robotgräsklippare. Produktserien heter Navimow och består av fyra olika modeller som är tänkta för olika stora gräsmattor.

Segway Navimow H500E, Segway Navimow H800E, Segway Navimow H1500E och Segway Navimow H3000E - namnet visar vilken storlek de är rekommenderade för.

Den minsta är uppkopplad via wifi, de andra via 4G. Samtliga använder satellitpositionering för att navigera gräsmattan ihop med ett referenssystem i laddstationen - detta ska ge en exakthet på drygt 2-3 centimeter. Det låter lite som samma upplägg som Husqvarna har med EPOS, men går under namnet EFLS.

Segway Navimow
Foto: Segway

När vi skriver det här trodde vi att Navimow-sortimentet redan skulle vara tillgängligt i butik, men det verkar ha varit en del förseningar. Dock har företaget inte kommunicerat några nya datum, så vi håller tummarna att vi hittar de tre modellerna i butik när säsongen drar igång.

AL-KO Robolinho - Nya funktioner för befintliga konsumenter

AL-KO Robolinho
Foto: AL-KO

AL-KO presenterar inga nya modeller i år, men däremot kommer de “gamla” uppkopplade modellerna att få ny mjukvara. Firmware-versionen innehåller fyra intressanta nyheter:

  • Ny positioneringsmöjlighet för laddstationen, du kan placera den utanför klippytan och låta kabeln löpa in i framkant av stationen (se bild nedan).
  • Kantklippning på sekundärytor
  • Nytt klippmönster i smala passager
  • Nytt inställningsalternativ i mjukvaran i form av temperatursensor, ofta känt som frostsensor. Du kan själv definiera att den inte ska arbeta under en viss temperatur.
AL-KO
Foto: AL-KO

Köper du 2022 års version av AL-KOs Robolinho-modeller finns den nya funktionaliteten med från start. Har du en äldre modell måste du uppdatera den själv. 2022 års versioner har också en lite annorlunda utformad upphängning av framhjulen som ska ge bättre terrängegenskaper. Vidare så adderar man terrängkit till bakhjulen som ett tillbehörsalternativ.

Lägsta pris för AL-KO Robolinho 800 är Pris ej längre känt

Honda Miimo - Ny robotgräsklippare + kit för uppkoppling

Honda har en efterlängtad robotnyhet för dig med stor gräsmatta, eller som redan äger en Miimo HRM 3000. Den hade länge bara bluetooth för uppkoppling till appen, och Live-funktionaliteten som de har på många av sina mindre robotgräsklippare har ekat tom.

Men i år släpper Honda en Live-version av 3000, nämligen Honda Miimo HRM3000 Live. Den kommer med 4G-uppkoppling, GPS och röststyrning (Amazon Alexa), och är tänkt för gräsmattor upp till 4 000 kvadratmeter i storlek.

Honda Miimo
Honda Miimo HRM 3000 Live. Foto: Honda

Uppkopplingen gör dels att du kan nå robotgräsklipparen även om du inte är hemma, och exempelvis få notiser från den eller ändra inställningar. Dels att din servicekontakt kan koppla upp sig och felsöka. GPS:en används främst för att du ska kunna se robotgräsklipparens position i appen och sätta upp stöldskydd (geofence). Inte för att anpassa klippningen.

Har du en äldre Miimo HRM3000 av modelltyp HRM3000K1 kan du köpa till ett HRM3000 Live kit-kit till denna från och med i år för att få samma funktionalitet (GPS + 4G + röststyrning).

Lägsta pris för Honda Miimo 3000 är 32 995 kr hos Håkma

Stihl Imow - Nygammal minsting får snabb hemgång

Stihl iMow
Stihl iMow RMI 422 PC. Foto: Stihl

Stihl släppte en ny robotgräsklippare, Stihl Imow RMI 522 C, i fjol. Den hade en unik funktion i form av så kallad Direct Drive, där robotgräsklipparen inte måste åka längs begränsningskabeln hela vägen hem utan letar sig till närområdet kring laddstationen innan den börjar åka längs med kabeln hem.

Denna funktion kommer i år till Stihl Imow RMI 422 PC. Dock kommer du inte att kunna uppgradera din gamla Imow RMI 422 PC med den nya funktionaliteten utan det är bara 2022 års modeller och framåt som får Direct Drive.

Lägsta pris för Stihl Imow RMI 522 C är 22 265 kr hos Toolab

Black+Decker BCRMW - Inget nytt 2022

Black+Decker släppte robotgräsklippare för första gången någonsin i fjol och de har en variant av Robomows minsting. Du kan läsa mer om det i fjolårets artikel. De har dock inga robotnyheter i år utan kör vidare med fjolårets sortiment.

Bosch Indego - Inget nytt (än så länge)

Bosch sticker ut lite på marknaden i och med att deras robotgräsklippare i Indego-sortimentet klipper gräsmattan i raka linjer istället för slumpmässigt. De har i skrivande stund inte kommunicerat några nya robotgräsklippare för den svenska marknaden.

Ryobi Roboyagi - Inget nytt (än så länge)

Ryobis Roboyagi har funnits på marknaden i två år nu. Fjolårets version innebar en stor uppgradering eftersom man fick dra tillbaka 2020 års version från marknaden då den inte fungerade som tänkt. De fick upprättelse med 2021 års Roboyagi (som du kan läsa mer om i fjolårets robotnyhetsartikel). I år har de ännu inte kommunicerat sina robotnyheter och har heller inte svarat oss när vi försökt att nå dem. Men vi väntar spänt!

Worx - Inget nytt (än så länge)

Worx har i skrivande stund inte presenterat några nyheter för 2022 och har heller inte svarat när vi försökt att nå dem.

Det som är spännande med deras robotgräsklippare Landroid L, Landroid M och Landroid S är att de är väldigt DIY-inriktade. Du kan köpa dem “nakna” och sedan köpa till tillbehör för att förbättra funktionaliteten, till exempel ultraljudssensor. Du kan även enkelt plocka ur batteriet och använda det i andra verktyg från samma tillverkare. Det här tänket verkar bestå även i år.