Möbelföretag bedrev avancerat bedrägeri av dansk design

Den klassiska Y-stolen (CH24) fanns bland annat till salu.

Den klassiska Y-stolen (CH24) fanns bland annat till salu.

Möbelföretag låtsades vara anrik dansk tillverkare men var egentligen nystartad irländsk firma. Avslöjades av bedrägeriexpert.

Ett irländskt möbelföretag stal bilder från andra företag, fejkade videoklipp från tillverkningsprocessen och lade upp falska kundrecensioner. De kallade sig Nielsen Furniture, påstod sig vara ett danskt varumärke och sade sig ha funnits i 50 år. Bland annat skrev de att de hade ett danskt snickeri och att de sålde klassiska designmöbler. Y-stolen var en av de produkter som fanns i utbudet. Så här mycket kostar en Y-stol.

På riktigt var de nystartade sedan ett år tillbaka med sitt säte på Irland.

Historien uppdagades när bedrägeriexperten Anders Björkenheim fick upp annonser från företaget. Han tyckte att det var intressant att han aldrig hört talas om dem, trots sitt stora intresse för dansk design, och började nysta.

Filmerna på hemsidan var extremt välgjorda. De var professionellt redigerade och man hade exempelvis redigerat in företagets logga på åkande lastbilar. Personer som förekommer på bilder finns på riktigt men arbetar inte för företaget ifråga och heter helt andra namn.

– Det här är första gången jag ser att man bygger upp ett helt fejkat företag med en helt påhittad historik, säger Anders Björkenheim till SVT.

SVT har i sin tur upprepat Anders Björkenheims undersökning och kommit fram till samma sak. Därefter har man kontaktat företaget som inte svarat men däremot plockat ned en del information och bilder.

SVT skriver att Intresseorganisationen Rettighedsalliancen - som bevakar rättighetsinnehavarna bland danska möbeltillverkare - ska kontakta företaget ifråga och om inga åtgärder sker kommer de att polisanmäla dem.

Just nu ligger företagets hemsida nere och det verkar som att de har ändrat sin offentliga adress.

Källa: SVT