Kubb-match slutade med grannfejd och rättegång

Kvinna blev irriterad och örfilade sin ena granne, efter konflikt om kubb och hög musik.

Kvinna blev irriterad och örfilade sin ena granne, efter konflikt om kubb och hög musik. Foto: Kubb Red King

Granne döms för ofredande efter att ha örfilat husägare i ansiktet.

En kvinna har dömts för ofredande efter att hon slagit sin granne i ansiktet. På midsommarafton i fjol spelade en man, hans fru och deras gäster kubb på tomten. I bakgrunden hade de på musik som irriterade grannen så pass att det uppstod en konflikt.

Dagens Juridik beskriver det som att parets granne kom ut och ropade ”kom hit” till kvinnan i hushållet, varpå mannen istället gått fram till henne. Han blev då örfilad i ansiktet. Som svar på situationen tog mannen tag i kvinnans axlar, vände på henne och avvisade henne från tomten.

Mannen polisanmälde sedan händelsen. När grannen åtalades förklarade hon situationen med att hon blivit rädd för mannen - hon tyckte att han såg hotfull ut när han gick mot henne. Hon sade även att örfilen var menad som en putt mot axeln men att handen hamnat fel.

Tingsrätten valde att fria henne. De slog fast att situationen varit mycket pressad för kvinnan. Enligt målsägande hade hon inte för avsikt att attackera grannen utan det hade varit ett ”reflexartat uttryck för desperation”.

Fallet överklagades dock till hovrätten och där blev resultatet det motsatta, hon dömdes för ofredande. Vittnesuppgifterna visade på att örfilen kom plötsligt, och att handlingen varit menad att kränka mannen. Domen blir dagsböter.