Attefallshus, Ekonomi

Kostnad bygga attefallshus själv

Kostnad bygga attefallshus själv

Foto: Svenskt Trä

Med en gratis ritning och byggbeskrivning kan den händige bygga attefallshuset själv. Men vad kostar det? Vi har räknat på vad det lägsta priset på materialet är för att bygga attefallshuset på 25 kvm med ritningen från Svenskt Trä.

När vi har räknat ut vad materialet kostar till ett attefallshus har vi utgått från Svenskt Träs ritning som bygger på ett 25 kvadratmeter stort attefallshus. Allt utom inredning är med i vår kalkyl.

Pris byggmaterial till attefallshus: 144 080 kronor

Materialkostnaden för att bygga attefallshuset efter Svenskt Träs gratis ritning blir alltså 144 080 kronor, enligt våra beräkningar. Eftersom inget byggvaruhus har alla varor som behövs har vi tagit det bästa priset på respektive vara oavsett butik när vi räknat samman priset. Vi valde ut tre butiker som många handlar hos; Bauhaus, Beijer Bygg och Byggmax. Vissa varor i materialspecifikationen hade inget av byggvaruhusen, vi har då tagit fram ett schablonpris på varan utifrån vad den kostar hos andra butiker.

Detta bör inte ses som en prisjämförelse mellan varuhusen eftersom vi har fått göra överväganden såsom att exempelvis hålla oss till det tätskiktssystem som Svenskt Trä valt i sin ritning, och vissa dimensioner. Eftersom inte alla butikerna säljer dessa varumärken eller exakta dimensioner blir priset inte jämförbart. Hade du valt ett annat system eller dimension skulle slutpriset hos den handlaren ha blivit annorlunda.

Däremot ger uträkningen en bra bild över hur mycket pengar du behöver lägga på materialet till ditt attefallshus.

Överväganden i kalkylen

Det har långt ifrån alltid funnits samma varumärke på en vara och vi har då valt den vara som följer Svenskt Träs krav och därefter utgått från lägsta pris. På ytterdörrar var exempelvis kravet att den skulle vara 9x21 dm och ha ett fönster. Vi har då valt ytterdörrar, använt byggvaruhusets filter för modulmått och slutligen sorterat på pris. Den billigaste med fönster är den som kommit med i kalkylen, men de ser alltså inte likadana ut.

En svaghet i artikeln är att fönster sällan säljs i rätt modulmått med samma u-värde. Bauhaus fönster ser exempelvis betydligt billigare ut än Beijers, men har å andra sidan 1.7 i u-värde istället för 1.2 eftersom det inte gick att finna fönster i modulmått 6x6 dm med samma u-värde. Vidare är Bauhaus fönster sidohängt, medan Beijers är överkantshängt.

Ytterligare en svaghet finner du när det kommer till skruvar, där det ibland bara säljs ett visst antal i en förpackning. Du kanske behöver 48 stycken rännkroksskruvar, men kan i en butik vara tvungen att köpa 250 stycken, medan du i en annan bara behöver köpa två paket om 25 stycken - detta driver självklart upp priset för den handlare som har ett lite mer begränsat skruvsortiment.

Har inte varan funnits i det mått som anges har vi, där det går, istället valt det prismässigt mest fördelaktiga alternativet. Exempelvis säljer Bauhaus bara grovbetong i 20-kilossäck alternativt super bag på 1 000 kg. Då har vi valt 3 stycken super bag och därefter 45 stycken 20-kilossäckar från samma märke och sort.

Har bara ett eller två av byggvaruhusen sålt en vara har vi valt det lägsta priset och satt det även på det byggvaruhus som saknar varan. Vi har då markerat den röd för att påvisa att byggvaruhuset egentligen inte har den angivna varan i angiven storlek i sitt sortiment.

Vissa varor har inte funnits alls i den storlek, eller ett rättvist antal, hos något av byggvaruhusen. På dessa varor har vi varit i kontakt med Svenskt Trä. De har då antingen hjälpt oss att räkna om den aktuella varan till ett korrekt antal utifrån ett mått som byggvaruhusen har inne, alternativt om detta inte gått så har vi tagit fram ett schablonpris.

Slutligen bör du notera att vi har räknat priset på löpmeter när det kommer till virke, lister och liknande. Men dessa säljs vanligen i fasta längder vilket innebär att du kan behöva köpa för mycket av varan för att få rätt längder till huset, och därmed få ett lite högre pris än det i uträkningen - samt förstås en del virke över.

Analys

Det går ändå att dra en del slutsatser från kalkylen. Vi kan konstatera att Bauhaus och Byggmax är ungefär likvärdiga prismässigt på virke, men att att det sedan varierar en del på andra typer av varor. Bauhaus var exempelvis billigast på plåtdetaljer till taket, medan Byggmax var billiga på andra varor. Beijer bygg är generellt sett alltid dyrare, men har istället fördel i att de har ett betydligt mer komplett sortiment sett till ändamålet. 

Oavsett vilket byggvaruhus du väljer kommer du ändå att behöva kompletteringshandla vissa varor hos en konkurrent, då ingen av dem hade exakt allt det som Svenskt Trä anses behövs för just det här bygget.

Ladda ner filerna här

Svenskt Träs ritning visa pdf - ladda ner pdf
Materialspecifikation visa pdf - ladda ner pdf
Kostnadskalkyl visa excelfil - ladda ner excelfil