Köpte hus med friskrivningsklausul och mögel i väggarna

Drömhuset blev en betydligt dyrare och mer krånglig affär än vad ett par i Eskilstuna hade räknat med.

Att köpa hus med friskrivningsklausul är förenat med risk, detta är något som ett par i Eskilstuna fått erfara efter att de köpt vad de trodde var ett nyrenoverat hus. Samtliga ytskikt var utbytta och paret hade inte räknat med att behöva renovera. Men en tid efter att de flyttat in upplevde de förkylningssymtom och allergiska besvär, det visade sig bero på fukt och mögel i väggarna.

Huset hade blivit testamenterat till Astma- och allergiförbundets forskningsfond samt till Cancerfonden. Längst ner i köpekontraktet fanns en friskrivningsklausul.

– Vi trodde att klausulen innebar att fel i fastigheten, så som vitvaror och installationer inte kunde reklameras, inte att de hade friskrivit sig från dolda fel. Vi skulle också fått ”skälig tid” att utvärdera både klausulen och själva fastigheten. Mäklaren läste igenom alla punkter i kontraktet. Bara någon minut innan det var påskrivet fick vi veta det här med friskrivning. Det fanns ingen tid att tänka, säger husägaren till Expressen.

Fastighetsmäklarinspektionen bedömer att mäklaren gjort rätt för sig. Husägarnas advokat har rekommenderat paret att inte försöka häva köpet eller be om kompensation eftersom det är vanskligt på grund av friskrivningsklausulen. Nu måste de därför bekosta renoveringen själva.

Problemet har visat sig vara att huset stått tomt i 35 år. Därefter har en tilläggsisolering gjorts där man inte först plockat bort ytskikt och annat som kan ha varit fuktskadat. Detta har i sin tur lett till fuktskador och mögel i väggarna.

Både Cancerfonden och Astma- och Allergiförbundet har kommenterat ärendet via mejl. De låter meddela att de alltid säljer med friskrivningsklausul eftersom de inte själva har möjlighet att besöka de hus de får testamenterade till sig. De har heller ingen möjlighet att kompensera paret, även om de tycker situationen är olycklig.

Hittills har renoveringen kostat paret 700 000 kronor. Mycket av den gör de själva. De uppger att de känner sig lurade.