Kök

"Vattenjoniserare förbättrar inte vattnet"

En portabel vattenjoniserare.

En portabel vattenjoniserare.

Villaägarnas Riksförbund har varit i kontakt med professor som förklarar varför vattenjoniserare inte fungerar.

Ännu en produkt avfärdas som kvacksalveri av Villaägarnas Riksförbund. Denna gången är det vattenjoniserare som ställs under luppen. Vattenjoniseraren är en produkt som med hjälp av elektrolys påstår sig kunna rena vatten och göra det alkaliskt, vilket i sin tur ska medföra en rad hälsofördelar.

Förbundet har varit i kontakt med kemist och professor emeritus Stephen Lower vid Simon Fraser University i Vancouver Kanada, som menar på att den här typen av produkter inte klarar av att ge de resultat som produktbeskrivningarna påstår. Dels eftersom vatten är relativt jonfritt vilket gör att det är dåligt på att leda elektricitet, dels för att det salt som tillsätts inte har den effekt som anges.

- Att köpa en ”vattenjoniserare” är ett mycket dyrt sätt att uppnå en lösning som i grunden är detsamma som utspätt tvättblekmedel, skriver Stephen Lower.

Vattenjoniserare säljs mot både hus- och lägenhetsmarknaden. Det finns både större modeller för hela familjer och små portabla sådana som kan anslutas till kökskranen. De kostar vanligen från tusenlappen och upp.

Villaägarnas Riksförbund tycker att produktgruppen är problematisk. Den kan eventuellt ge en placeboeffekt, men enligt dem är det i grund och botten lurendrejeri.

- Vattenjoniserare ger en kemikaliecocktail, som inte är bättre att dricka än vanligt vatten. Det finns därför ingen särskild nytta med vattenjoniserare, säger Villaägarnas chefjurist Ulf Stenberg.

Mer ingående kring varför de inte fungerar kan du läsa om ett par sidor in i det här dokumentet (PDF). Där bemöter Stephen Lower försäljningsargumenten med vetenskapliga förklaringar.