Dörr, Förvaring, Kök

Välja garderobsdörr

Sotgrå garderobsdörrar hos Kvänum.

Sotgrå garderobsdörrar hos Kvänum.

Har du svårt att bestämma vilken garderobsdörr du ska välja? Här guidar arkitekt Calle Posse dig i garderobsdjungeln och berättar om för- och nackdelarna med olika typer av garderobsdörrar.

Att välja garderobsdörr är inte så enkelt som man kanske först kan tro. Vad som passar bäst hos dig beror helt på utformningen av rummet.

- Valet brukar stå mellan skjutdörr och gångjärnshängd garderobsdörr och oftast är en skjutdörr det bästa alternativet. Men det finns ett par undantag, säger arkitekt Calle Posse.

Nedan listar vi för- och nackdelar med olika typer av garderobsdörrar.

Garderobsdörr i form av skjutdörr
Om: Passar i alla rum, utmärkt när du har en stor garderob, speciellt bra för platsbyggda garderober i ej standardstorlek
Fördelar: Bra alternativ för den som vill ha speglar, passar alla slags rum, du behöver inte ha väggsidor i garderoben (rymligare)
Nackdelar: Bygger 5-10 centimeter på djupet, du kan inte öppna flera dörrar i taget, dyr

skjutdörr garderob

Skjutdörrar framför garderober på båda sidor. Foto: Marlén Eskilsson

Garderobsdörr sidohängd med gångjärn
Om: Passar främst i större rum där dörrarna inte konkurrerar med andra möbler, och på mindre garderober i standard modulstorlek
Fördelar: Du kan öppna flera dörrar samtidigt, billiga, enkla att renovera
Nackdelar: Passar sällan med spegel eftersom de är tunnare och mer instabila än skjutdörrar, tar mycket utrymme på djupet när de är öppna

garderobsdörr

Sidohängda garderobsdörrar. Foto: Marlén Eskilsson

Garderobsdörr i form av vikdörr
Om: Vikdörr var ett populärt alternativ för ett par år sedan och passar i de fall då du har en garderob som ej är i standardstorlek och där du vill kunna öppna hela utrymmet med en enda dörr
Fördelar: Inte lika dyrt som skjutdörr, du kan öppna hela garderoben på en gång, du behöver inte ha väggsidor i garderoben (rymligare)
Nackdelar: Bygger en del på djupet när de är öppna.

Vikdörr

Byggahus medlem znits visar en vikdörr framför dolt kontor. Foto: znits

Enligt Calle Posse är skjutdörren oftast det smidigaste valet för den som vill ha en rymlig, smidig och genomgående lösning för alla förvaringsutrymmen i huset. I hallen blir det lätt att en vanlig sidohängd dörr konkurrerar med andra möbler då dörren är öppen. Dessutom kan en sådan vara för instabil för att du ska kunna ha en helkroppsspegel monterad på den. Och spegeln har fördelen att den får rummet att upplevas större.

När du köper skjutdörr är det dock viktigt att du väljer en av bra kvalitet.

– Välj en stabil konstruktion. Du vill inte ha en dörr som vobblar när du drar i den, säger Calle Posse

Har du däremot en liten garderob i sovrummet är en skjutdörr ett onödigt inköp. Är det bara exempelvis en modulgarderob på 60+40 passar vanliga sidohängda dörrar bättre. De kostar mindre och är utformade för att passa modulerna. En skjutdörr kan kosta ett par tusen kronor, medan en vanlig gångjärnsdörr kan vara så billig som ett par hundralappar.

Calle tipsar även om draperier som ett snyggt alternativ till garderobsdörrar.

draperi

Draperi som garderobsdörr. Foto: Valaree Law

– Draperier som alternativ till garderobsdörrar kan vara riktigt snyggt i hem där det passar med textilier. I en hall ger det kanske inte samma känsla som med en vanlig garderobslösning, men i ett sovrum kan det många gånger vara ett bra alternativ. Och lådor är inte så dumt heller, många saker gör sig bättre i lådor än på hyllor, säger han.

Vilken stil du sedan väljer på dörren eller draperiet beror på dina personliga preferenser.

- Utgå från stilen du valt i ditt hem och hitta en dörr som passar med den, säger Calle Posse.

Exempel på leverantörer av garderobsdörrar
Bygghemma
Elfa
Furniturebox 
IKEA
Kvik 
Lumi
Mirro
Pickyliving
Skånska Byggvaror