Välja brevlåda

Amerikansk stil på brevlådan.

Amerikansk stil på brevlådan.

Det finns många typer av brevlådor att välja bland. Brevlådan kan vara stor, liten, klassisk, modern, inbyggd, fristående, av trä, metall eller plast. Dessutom finns det brevlådor med och utan lås. Arkitekt Calle Posse tycker att brevlådan är som ett visitkort.

Brevlådan är bland det första du möter när du kommer till ett hus och den ska karaktärisera huset. Därför är det bra om brevlådan stämmer överens med hur du vill att huset ska se ut. Brevlådan sätter prägel på hela fastigheten.

En brevlåda kan också kallas postlåda. Vi väljer benämningen brevlåda eftersom det är Postens benämning på lådan de lämnar ut posten i.

Hur ska man då tänka när man väljer brevlåda? Den frågan ställde vi till arkitekt Calle Posse, som är expert på Byggahus.se.

– På brevlådan kan du med fördel ta upp en färg som finns någonstans på huset, säger Calle Posse. Bor man i ett bastant hus kan man ha en stor brevlåda, med ett fundament. En riktigt stor brevlåda kan samtidigt se konstig ut på ett litet hus. Det gäller att heller inte förhäva sig och ha för mycket rysch och pysch. Hellre då en diskret brevlåda som stämmer överens med staketet och entré, menar Calle.

Samtidigt tycker han att brevlådan är en rolig detalj som man kan göra mycket med. Man kan passa på att få fram både sin egen och husets personlighet genom brevlådan. Brevlådan är ett litet visitkort.

Om man då t ex har ett sekelskifteshus ca 1900 med snickarglädje, hur resonerar man då?

– Då tycker jag att man sätter en brevlåda med äldre prägel, säger Calle Posse. En brevlåda i trä om det är en träfasad och en i emaljerad plåt om det är en putsad fasad. Jag skulle ta en med böjt lock om det är snickarglädje på huset.

Calle Posse har själv just köpt ett funkis tegelhus byggt 1958 och botaniserade då bland funkisinspirerade brevlådor som stämde med hans tankegångar.

Det finns också praktiska hänsyn att ta när man väljer brevlåda. Var och hur kan den monteras? Hur mycket post brevlådan ska rymma, vilken typ av försändelser man brukar ta emot i sin brevlåda. Gör du uppehåll i tidningsprenumerationen när du åker bort, eftersänder du posten? Eller är det helt OK att be grannen hämta posten?

Tidningsbärarna vill gärna ha ett brevinkast som är 80x250x350, för att de ska undvika att din tidning trasas sönder, undvika klämskador på fingrarna och för att utdelningen ska gå snabbare. Om ca ett år kommer de första P-märkta postlådorna ut på marknaden som har de här måtten. De är testade av Sveriges Tekniska forskningsinstitut. Med den här storleken på brevinkastet kommer också Posten att behöva avisera betydligt mindre antal paket i förhållande till idag. De P-märkta brevlådorna kommer att förekomma tre säkerhetsklasser vad gäller möjlighet att komma åt posten för utomstående.

En sista faktor som spelar in när du väljer brevlåda är priset, som ligger alltifrån några hundralappar för en plastlåda till flera tusenlappar för den riktigt eleganta brevlådan.

Välja brevlåda bild 2
Välja brevlåda bild 3
Välja brevlåda bild 4
Välja brevlåda bild 5
Välja brevlåda bild 6
Välja brevlåda bild 7
Välja brevlåda bild 8
Välja brevlåda bild 9