Vitvaror

Välj rätt vinkyl med sommelierläraren

Det blir allt mer populärt med vinkyl i köket.

Det blir allt mer populärt med vinkyl i köket. Foto: Esny

Det finns många myter när det gäller hur vin ska lagras. Sommelierläraren Pontus Jennerholm berättar om vad vi faktiskt vet om hur vin ska lagras och hur du väljer vinkyl baserat på den kunskapen.

Funderar du på att köpa en vinkyl? Se till att du väljer en som gör sitt jobb på allra bästa sätt och där du får alla funktioner du kan tänkas önska. Det finns ett stort utbud vinkylar på marknaden och en rad olika egenskaper som skiljer dem åt. Dessutom är inte forskningen om hur vin ska lagras helt tydlig, så vad du ska välja handlar om att sortera ut de tryggaste valen.

Pontus Jennerholm
Pontus Jennerholm

– När det gäller hur vin skall lagras, precis som med mycket annat inom vin, finns det många som tycker sig veta saker, men tyvärr inte så mycket forskning på det. Många myter helt enkelt, säger Pontus Jennerholm, sommelierlärare hos Vinkällan dryckesutbildningar.

Han berättar att man dock vet en hel del ändå. För lagring av vin är tre saker viktigt: ljus, temperatur och luftfuktighet. För den som ska äga kylen är även storleken på kylen och antalet flaskor som ryms intressant.

– De viktigaste sakerna att tänka på när man köper en vinkyl skulle jag säga är hur många flaskor den rymmer och om den har fler temperaturzoner om du vill att vinerna ska ha rätt temperatur för att drickas. Storleken är ju såklart viktig också, för du behöver få plats med den, säger Pontus Jennerholm.

Rätt temperatur i vinkylen

När det kommer till vinkyl och temperatur finns det två aspekter. Den ena är om du ska lagra vin under många år, den andra är om du ska lagra vin i rätt temperatur för att dricka det. 

– Ibland skiljer vi på vinkylar och vinlagringsskåp. Många vinkylar har till exempel två eller flera temperaturzoner vilket är idealiskt om man vill ha rött och vitt vin i rätt serveringstemperatur, men fyller ingen funktion för lagringen av vinet, säger Pontus Jennerholm. 

Inbyggd vinkyl
En inbyggd vinkyl från Gaggenau.

Viner som ska lagras länge bör förvaras i en jämn temperatur omkring 10-15 grader. Medan den som tänkt lagra kort tid och främst för att dricka vinet bör ha en vinkyl med flera temperaturzoner. Rött vin bör serveras vid 16-20 grader, medan vitt vin passar bäst vid 8-12 grader.

– Konsumenten måste alltså bestämma sig för om skåpet bara ska vara för lagring, eller för att vinerna ska ha rätt temperatur vid konsumtion. I de flesta fall skulle jag tro att man vill ha en vinkyl för det senare och då kan det vara mest intressantast med ett skåp med 2 temperaturzoner, säger Pontus och fortsätter:

– I ett högt skåp med 8 grader längst ner och 18 längst upp kan det dessutom bli så att det blir lämpligt att lägga vinerna för långlagring i mitten och få 12-15 grader där.

Ljuset i vinkylen

Många vinkylar har glasdörr, kanske på grund av att det är snyggt och att du då ser vilka viner som finns därinne. Men ljus skadar vinet. De ultravioletta strålarna förstör tanninerna. Därför bör du välja en vinkyl med solid dörr, alternativt en med behandlad glasdörr. 

– UV-ljus anses ofta vara problemet, men även annat ljus kan vara skadligt. Problemet med att undersöka detta vetenskapligt är att vin består av så många olika komponenter att olika typer av ljus kan påverka olika saker. Viner som tål lagring är dock nästan alltid buteljerade i gröna flaskor för att få ett visst skydd mot ljus, och glasdörrar till vinkylskåp brukar vara mörka för att ge extra skydd, säger Pontus Jennerholm.

Vinkyl från norcool
En vinkyl från Norcool, pris 11 895 kr hos Elgiganten.

Köper du en vinkyl med UV-behandlad dörr i klart glas bör du tänka på placeringen.

– Undvik att rikta en lampa direkt mot den, och se till att det inte finns någon lampa i kylen som är tänd när dörren är stängd.

Luftfuktighet i vinkylen

Vad gäller luftfuktighet och viner är forskningen skral. Men det finns några saker som du kan ha i åtanke.

– Det uppenbara är att torr luft gör att korken torkar ut vilket leder till läckage och att vinet kommer i kontakt med syre och oxiderar. Vid för hög luftfuktighet kan framförallt etiketten på vinet skadas. Men i båda fallen rör det sig om extremer som behövs för att det ska påverkas, säger Pontus Jennerholm 

Han förklarar att du till och med kan förvara vin i ett vanligt kylskåp, ur luftfuktighetssynpunkt, i flera månader. Luftfuktighet innebär främst en viktig faktor om du tänkt köpa en vinkyl för långlagring. 

Vinkyl
Vinkyl från Cylinda, pris 7 495 kr hos Elgiganten.

– Problemet med luftfuktighet uppstår vid lagring under flera år, förmodligen 4-8 år och uppåt. Ofta sägs det att 75 procent relativ luftfuktighet är idealiskt, men spannet är stort för vad som fungerar där. Observera att detta inte spelar någon roll om det exempelvis är skruvkork på flaskan, säger Pontus.

Välj rätt storlek på vinkylen

Om du är vinintresserad är att köpa vinkyl lite som när trädgårdsfantasten köper ett växthus, du växer snabbt ur den. Storleken på vinkylen handlar främst om antalet flaskor som får plats, men också om dess fysiska storlek i rummet.

– Billiga vinkylar kan rymma förvånansvärt få flaskor relativt till hur stor plats de tar i hemmet. Så jämför gärna storleken mot antalet flaskor som får plats i den, säger Pontus.

Vidare bör du köpa en vinkyl som rymmer det antal flaskor du tänkt lagra och några till.

– De flesta jag känner fyller upp sin kyl snabbt, och gnäller sedan över att de inte får plats med fler flaskor.

Oljud och vibrationer från vinkylen

Vinkylen ska inte bara utgöra ett bra val för dina viner, utan även fungera i din hemmiljö. Sådant som oljud och vibrationer är inte välkomna egenskaper. Se till att du väljer en vinkyl som låter och vibrerar så lite som möjligt.

Det finns också de som påstår att vibrationer kan påverka vinet negativt.

– Det är oklart om vibrationer påverkar vinet i långa loppet, men man bör undvika en vinkyl med generator som vibrerar, säger Pontus.

Likaså bör du se över angiven ljudnivå, samt tänka till när du placerar vinkylen så att eventuellt ljud stör så lite som möjligt.

Slutligen bör du fundera om du måste skydda dina viner från klåfingriga ungdomar och törstiga gäster. Handlar det om riktigt dyra viner bör du kanske till och med ta det ett steg till.

– Om du har väldigt dyra viner vill du nog låsa in dem och försäkra dem, men jag tror inte många kommer ha det hemma i en vinkyl. Dock kanske du inte vill att din partner, eller dina barn, ska råka dricka upp något som är dyrt, eller ett sparat minne. Så fundera på om den går att låsa.