Martin och Jennys nya kök

För något år sedan bestämde sig Martin och Jenny för byta ut lägenheten i innerstaden mot ett hus närmare naturen. I det välbevarade sekelskifteshuset i Stockholms skärgård har de nyligen renoverat köket. Det blev ett härligt arkitektritat lantkök, helt i stil med huset i övrigt.

Jenny har ett stort inredningsintresse och läser 3-4 inredningsmagasin varje månad. Därför kom en stor del av inspirationen till nya köket från bilder i tidningarna.
– Ganska snart stod det klart för oss att det skulle vara ett klassiskt lantkök för att passa in i husets stil, säger Jenny.

För att få se kök i verkligheten besökte Martin och Jenny Byggtjänsts utställning i Stockholm. Här hittade de också den köksleverantör de sedan valde att anlita.
– I och med att huset är gammalt var utrymmet där köket skulle sitta lite speciellt. För att få en funktionell planlösning på köket valde vi en leverantör som lät oss skräddarsy inredningen, berättar Jenny.

– Efter att ha talat med leverantören mailade jag över en planlösning och fotografier på hur det befintliga köket såg ut. Samtidigt berättade jag att vi ville ha mycket fria arbetsytor och bra förvaringsmöjligheter. Vid första träffen med köksleverantören hade de ritat upp ett förslag på hur köket kunde se ut. Vi gillade det på en gång och bestämde oss för att gå vidare med dem, berättar Jenny.

Martin och Jenny hade förstås en hel del synpunkter innan köket blev helt som de ville ha det. Kökstillverkaren hade ritat in fler luckor än de ville ha.
– Det tror jag att många köksleverantörer gör för att de vill sälja så mycket som möjligt. Vi tyckte att priset blev alldeles för högt och att köket fick ett kompakt intryck med så här många luckor, säger Martin.
Därför tog de bort de inritade överskåpen och ersatte med öppna hyllor. De strök också en köpmansdisk från den ursprungliga ritningen. Den var inritad på det enda ställe de kunde ha ett element. Här gjorde de istället en bänk med lådor och galler nertill, så att luften kan cirkulera i rummet.

Vitvarorna

Köksleverantören hade också tagit fram förslag på vitvaror som skulle passa till övrig inredning, både vad gäller mått och utseende. Martin och Jenny hade som krav att vitvarorna skulle vara tystgående och ha en bra miljöklassning. De tycker det är snyggt med rostfritt, men blev av köksleverantören istället rekommenderade AluTech, som inte får fingeravtryck lika lätt.
– Det var bra förslag på vitvaror vi fick från kökstillverkaren. Men när vi jämförde deras offert med priserna hos en vanlig vitvaruhandel, märkte vi att det var mycket stor prisskillnad. Vi köpte därför maskinerna från vitvaruhandlaren istället och kunde spara in en hel del pengar.

Materialval

Martin och Jenny hade redan från början bestämt sig för att ha en bänkskiva av kalksten, både kring diskhon och vid spishällen. Kakel uteslöt de helt och valde istället att ta fram den gamla pärlsponten.

Kökets ursprungliga trägolv var utslitet och därför la de nytt trägolv som de först lutvaxade och sedan behandlade med vitpigmenterad olja. Inspiration till detta hade de också fått från olika inredningstidningar.

Erfarenheter

På det stora hela är Martin och Jenny mycket nöjda med sitt kök. De har ändå blivit en erfarenhet rikare och känner att de hade gjort vissa saker annorlunda om de skulle ha renoverat ett kök igen.

– Så här i efterhand inser vi att man kunde ha gått direkt till en snickare och beställt luckorna och fått ett bra mycket bättre pris, säger Martin. Det känns inte som att köksleverantören bidrog med så speciellt mycket mer än kontakten med snickeriet. I och med att det finns två fönster och två dörrar i köket, var planeringsmöjligheterna begränsade. Köksritningen vi fick var väldigt lik den vi själva hade skissat på innan kontakten med köksleverantören.
– Vi stod själva för samordning av VA- och elinstallationer, något som var ganska bökigt och som vi inte riktigt hade räknat med. Vi hade heller inte väntat oss att det skulle vara så struligt med stenskivan. Där var det långa leveranstider och förseningar.

Martin och Jenny tyckte att det var mycket jobb och strul med att renovera köket. De känner ändå att det definitivt var värt besväret, när de nu får laga mat och umgås i precis ett sådant kök som de alltid har önskat sig.

Martin och Jennys råd till den som ska renovera köket

1. Planera in rörläggare och elektriker på ett tidigt stadium. De måste göra klart en hel del saker innan snickaren kan färdigställa köket.

2. Räkna med att köksrenoveringen tar längre tid än beräknat. Förbered er på att bo på en byggarbetsplats i veckor eller i värsta fall månader.

3. Speciellt stenskivor har lång leveranstid. Det krävs stor precision när man tar mått.

4. Kontrollera priserna på vitvaror om du ska köpa dem från kökstillverkaren.

5. Måttbeställer du ett kök och är händig - ta kontakt med ett snickeri direkt.