Fråga experten, Kök

Frågor och svar om inredning

FRÅGA (2008-06-18):
Jag och min sambo ska flytta till ett mini-radhus på 57 kvm. Där ska vi måla om eller tapetsera och eventuellt byta ut golvet. Vi vill gärna ha tips på färgval på väggar och golv för att få det att kännas så stort och luftigt som möjligt, helst till en billig penning. Radhuset är från -75 och har ganska låg takhöjd. Idag ligger det "plast-parkett-golv" i ljust furumönster i hela lägenheten utom badrummet som är helkaklat. Vi har en rödmönstrad persisk matta som ska ligga i vardagsrummet och ett mörkbrunt soffbord i "Indisk" stil och ett brunt piano. Annars kommer vi att köpa det mesta nytt. Vi hade tänkt lägga samma golv och ha samma färg på väggarna i hela lägenheten, för att det ska se större ut. Jag tycker att det är ursnyggt med mörka trägolv, men skulle det göra att det känns mindre? Till väggarna tänkte vi någon slags vit nyans. Skulle du rekommendera färg eller tapet? Helt vitt eller en bruten nyans? Om vi behåller golvet som ligger där nu, kan du rekommendera någon färg som gör att det ser snyggt ut ändå?

SVAR:
Spontant skulle jag slita bort plastmattan och måla golv, väggar, tak, allt i NCS S 0500-N, neutral vit. Om underlaget under golvet inte fungerar att måla på så hade jag lagt in ett enkelt brädgolv och målat det vitt också. Så luftigt, enkelt och vackert det kan bli till de möbler ni sedan väljer att sätta in.
/Christel Månsson

FRÅGA (2008-06-17):
Vi bygger nytt hus och ska nu välja parkettgolv. Vi har vita väggar och vill därför ha ett mörkare golv. Har funderat på merbau, men är rädd att det blir för rött? Annars ser Ek Coffee snyggt ut, men är också dyrt. Vad är fördelar/nackdelar med mörkt golv? Är det modernt idag, eller vilka färger gäller de närmaste åren?

SVAR:
Ett golv är väldigt styrande i inredning. Jag menar att om man lägger in ett merbau eller annat tropiskt träslag, så kanske inte det alls passar med våra skandinaviska möbler/träslag. Än viktigare är att just merbau är ett utrotningshotat träslag enligt Greenpeace. Om man önskar ett mörkt golv skulle jag välja ett betsat som t ex Ek coffee som du nämner. Vad som kommer att vara gällande i stil de närmaste åren är väldigt blandat. Jag ser en riktning mot mer neutrala skalor som står sig bra mot många olika typer av möblemang och färger. Då menar jag vitt, svart, och grått. På mörka golv kan damm synas mer.
/Christel Månsson

FRÅGA (2008-04-17):
Vi ska måla väggar i vårt nya hus. Nedre våningen är ganska öppen, så att vi kommer att välja en färg för hela våningen. Tanken är att vi ska välja vit färg, med någon brytning. Men det är just brytningen som jag är osäker på. Våra möbler är beiga tygsoffor och bord, matbord och skänk i valnöt. Skulle äggskal vara ett bra alternativ? Vill gärna att det förblir öppet och luftigt.

SVAR:
Det finns så många vackra nyanser av vitt. Med de färger på möbler ni nämner skulle jag använda en nyans som går lite mot den kalla skalan. Visst går det med äggskal, som ju går i den varmare skalan, men hellre lite krispigare vit till de varma möblerna.
Själv tycker jag att vit/vit NCS 0500-N är fin till det mesta. Gå och hämta några varianter hos färghandlaren och håll mot soffor och bord.
/Christel Månsson

FRÅGA (2008-01-23):
Vi bygger nytt hus med inflyttning i juni 2008. Det blir ett modernt stramt enplanshus i vinkel på 142 kvm. Vi letar med ljus och lykta efter det perfekta matbordet. Det ska vara enkelt, vitt (eventuellt högblankt) och stort, ca 100*220 cm. Har hittat modeller vi gillar hos bl a Folkhemmet och Inneboende, men de är i fel storlek, dvs för små. Har du några tips? Kan man bygga ett bord själv och hur gör man i så fall?

SVAR:
Det finns ett väldigt fint bord som heter AVA hos Materia.se, men det har inte exakt de måtten heller.
Om ni vill göra ett själva så föreslår jag att ni först tar fram en skiss. Det kan ni göra antingen genom att ta hjälp av en inredningsarkitekt, eller så kan ni rita själva. Sedan går ni till en möbelsnickare som får bygga bordet till er. Han sågar då ut en skiva som eventuellt målas eller sprutlackeras. Underredet kan tillverkas i plåt av en plåtslagare och sedan målas. Till sist ska delarna monteras ihop.
/Christel Månsson

FRÅGA (2008-01-18):
Jag har försökt att få mitt vardagsrum lite mysigare och ljusare, men det går inte så bra. Jag har en mörkblå soffgrupp, beige/aprikos tapeter och ljusbruna trämöbler. Bordet är mörkbrunt, gardinerna och mattan bruntonade. Jag tycker att färgen på sofforna är svår att kombinera med andra färger och undrar vilka färger som funkar bäst?

SVAR:
I ditt fall skulle jag för att få det ljusare måla väggen i en ljusare kulör och byta ut matta och gardiner till vita/offwhite. Om det inte hjälper skulle jag även måla om/byta ut trämöblerna i/till vitt. Detta skulle ljusa upp alltihop. Man kan prova sig fram med en sak i taget och se hur mycket man vill göra.
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-11-23):
I mitt vardagsrum finns det dubbeldörrar in till ett annat rum, som jag tänkte ha till matsal. Alltså när man öppnar de dörrarna så går rummet tvärs igenom. Jag har vitt i vardagsrummet på väggarna. Vilken färg på tapeter ska jag ha i matsalen? Matsalsmöblerna är gamla, gustavianska och det finns en gammal kristallkrona. Eftersom jag gillar grått/svart så hade jag tänkt mig något sådant, vad rekommenderar du? Golvet är parkett. Är det fräckare att ha svarta gardiner eller dylikt till ljusa väggar? Jag vill att rummet ska se modernt ut med gamla möbler.

SVAR:
Personligen börjar jag bli lite trött på svart, i stora sjok. I detaljer är det fint. Jag tycker att du istället ska försöka hitta någon mycket mörk och mättad kulör i grön, plommon, mörkt lila eller vinröd, som jag menar är det "nya" svarta. Sedan kan du använda denna och i olika nyanser på detaljer i det andra rummet, så att du knyter ihop rummen. Det kan bli mycket vackert med tunga mörka gardiner, i någon liknande kulör också. Det finns många vackra tapeter i sådana nyanser hos t ex Midbec, alternativt kan du måla extra matt med någon glansig slinga. Ljussättningen blir ännu mer viktig när du går ner i en dov skala, så flera ljuspunkter som är strategiskt placerade är bra.
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-11-15):
När vi flyttade in i ett hus i mars i år var sovrummet målat i vitt. För att spara tid målade vi bara om det i vitt. Men jag känner nu att det är för kallt. Vi har mörka lister och mörka dörrar, men det blir ändå för kallt. Nu funderar jag på att behålla ytterväggarna vita och sedan måla eller tapetsera fondväggen. Hur ska man göra för att undvika att rummet känns kallt? Som det är idag trivs man inte alls i sovrummet.

SVAR:
Då är det bästa att måla om i en mjukare ton, allt eller göra en fondvägg som tapetseras eller målas. Sedan är det textilier i fönster, kuddar, överkast och plädar som alltid hjälper. Välj ut en färgskala som ni trivs med och variera och blanda. Gör mysig, mjuk belysning med vägg-bord-golvlampor. Ta bort taklampa! Köp en fin matta i färgskalan. En fin tavla kan göra susen, eller ett stilleben med glasattiraljer på en byrå. Sist men inte minst en fin växt.
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-10-17):
I vårt sovrum har vi en vägg med garderober som är så tråkig. Det finns också skåp ovanför garderoberna. Jag vill nu klä hela denna vägg med en gardinuppsättning. Vad för slags gardinstång kan jag ha som inte är allt för avancerad att sätta upp?

SVAR:
Om du vill täcka garderobsväggen med textil föreslår jag att du skruvar upp en skena i taket med ett eller flera spår. Där kan man sedan ha veckgardiner att dra för eller skärmgardiner i flera lager. De flesta gardinaffärer har någon typ av sådan skena. Detta är det lättaste och snyggaste sättet, tycker jag.
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-10-02):
Vi har ett vardagsrum med låg takhöjd (2.15). Rummet är 3 m brett o 7 m långt. På golvet ligger ljus natursten. Hur kan vi bäst måla/tapetsera tak och väggar för att det ska se så högt ut som möjligt till tak?

SVAR:
Jag hade målat taket helt vitt t ex NCS 0500-N och använt en blank färg med glans 40 (40 är halvblankt). Detta för att då reflekteras ljuset från fönster och lampor i taket och rummet upplevs ljusare och även som luftigare. På väggarna kan man om man vill ha ett mönster som strävar uppåt, t ex ränder i olika tjocklekar. Detta skulle jag nog ändå välja i ljusa ton-i-toner. Fråga även om tips i färgaffären.
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-08-24):
Kan man lägga heltäckningsmatta i trappan? Vi har ett hus byggt 1930 med högt i tak och spröjsade fönster. Från vår stora hall leder en bred svängd trappa upp till övervåningen. Den har idag en ful grå plastmatta och under mattan är den grönmålad. Flera golvfirmor har tittat på trappan och ingen rekommenderar oss att slipa den trären då den är ganska dålig. Ett alternativ är att slipa, spackla och måla den vit, men då är jag rädd att den blir hal och kall. Sedan har vi som alternativ att lägga en matta i trappan istället. Jag tänker mig en svart/grå matta, vita väggar och inredning i vitt/svart. Sänker vi värdet på huset genom att lägga in matta, är det helt fel? Heltäckningsmatta har ju väldigt dåligt rykte annars. Några andra förslag? Vill inte klä den i parkett dock.

SVAR:
Det är verkligen på väg tillbaka med matta. Mattorna har en helt annan kvalité nuförtiden och de flesta är både allergimärkta, antistat och miljömärkta. I en trappa kan det bli väldigt bra och snyggt att ha matta. Det låter som en bra kombination, det som du har tänkt. Om man sänker värdet på huset? Jag tror inte det, om det är en bra kvalité och proffsigt gjort, men sedan handlar det ju om tycke och smak.
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-08-20):
Vi har gjort en tillbyggnad på 50 m2. Där vi ska ha ett sovrum på ca 16 m2 med ingång till badrum 2*2,5 m och därifrån till "dressingroom" på 1*2,5 m. Nu har jag fundering på avgränsningen mellan badrum och dressingroom. Ska man strunta i att regla upp vägg mellan och bara göra något där duschen ska vara? För den ska stå med ena sidan mot klädförrådet. Har du någon idé om detta?

SVAR:
Egentligen behöver jag mer information (bl a en ritning) för att ge ett bra svar på den här frågan, men jag kan försöka. Det kan bli bra att ha "halvöppet" mot dressingrummet. Ett alternativ är att ha en halvhög vägg som avgränsar lite, men behåller den öppna känslan. Då skulle väggen mot duschen övergå i en halvhög variant, efter duschhörnet. Sedan beror mycket på vilka material ni väljer i golv etc. Man kan både välja att knyta ihop det med samma golv, eller dela av med två olika..
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-06-07):
Jag har just köpt en lägenhet. Vardagsrummet har mörkröda väggar och min soffa är mörkgrå. Jag vet inte hur jag ska kunna få den kombinationen att se snygg ut. Har du något förslag eller tycker du jag borde köpa ny soffa? Vilka färger passar bäst med mörkrött?

SVAR:
Om du trivs med den mörkröda väggen och vill behålla den, så kan du ju använda dig av den som små detaljer i resten av inredningen, som i kuddar (vit kudde med röd detalj), plädar och vaser till exempel. Grått passar egentligen med det mesta, men jag kan tro att intrycket blir lite mörkt här.
Ett trick kan då vara att helt enkelt lätta upp alltihop med ljusa kuddar och en stor ljus/vit pläd i soffan och bra punktbelysning runtom.
Annars skulle jag tro att det är billigare att måla om väggarna än att köpa ny soffa …
Vilka färger passar bäst till mörkrött? Den är ju så dominerande att jag inte skulle blanda in fler kulörer och sedan gå på vitt och svart i resten. I små, små detaljer skulle man kunna plocka in t ex grönt eller gult.
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-04-24):
Jag undrar om det kan fungera att göra i ordning ett rum som kombinerad tvättstuga/arbetsrum? Finns det något som hindrar - fukt kontra dator exempelvis? Rummet är minst 12 kvm i markplan med ett bra fönster.

SVAR:
Som jag ser det så finns det inga hinder att kombinera dessa funktioner. Ni kanske bör undvika att torka tvätt på linor i tvättstugan utan välj istället torktumlare/torkskåp att torka i. Ni kan även komplettera med en fuktstyrd fläkt eller luftavfuktare i utrymmet för att minimera luftfuktigheten. Ett alternativ, om man är väldigt rädd om sin dator, kan vara att ha ett trådlöst nätverk med en bärbar dator. Då kan man på ett enkelt sätt ta bort datorn och förvara den någon annanstans när man tänker ha tvättdagar.
/Charlotte Andersson

FRÅGA (2007-04-17):
Ska inreda ett mysrum för avslappning och yoga. Vet inte vilka färger jag ska välja. Vill ha så få möbler som möjligt då rummet är litet. Skön fåtölj, kuddar, blommor och bra belysning är det jag vill ha.

SVAR:
Vad härligt med ett sådant rum, det skulle nog många ha nytta av.
När det gäller färger och nyanser blir det mer och mer tydligt för mig ju mer jag arbetar med det, att det är väldigt individuellt hur var och en uppfattar färger och nyanser. Vi har så olika associationer.
Ett exempel är en färg som varit poppis länge i inredningssammanhang - en ljus, gråbrun, latteaktig, men åt grått till, som jag associerar med koncentrationsläger, medan andra tycker den är snygg, stilig och trendig. När det gäller yoga är ju det samtidigt som det är avslappnande också energigivande, så jag skulle inte välja en nyans som bara är avslappnande, utan som också förmedlar ett stick av energi. Generellt är det ju så att nyanser av blått och grönt anses vara lugnande, medan gult, rött och orange är energigivande. Man har mätt försökspersoners hjärtrytm och kommit fram till att det finns många som reagerar så. När det handlar om nyanser av en färg som rött, t ex kall, ljus rosa, så har man sett att den är en av de mest lugnande av alla. Rena kulörer, utan inblandning av grått, ger mer energi, medan de med ett uns grått i är mer dämpande. NCS-systemet bygger bl a på att man varierar mängden grått i nyanserna. Jag skulle i ditt fall välja antingen en ljust, ljust tonad grön som drar lite åt gult eller om du föredrar, en ljus, ljus blå som drar åt lila, alltså en ljust violett. Dessa val ger både lugn och en viss energi, om du har bra associationer med dem.
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-03-05):
Vi ska på sikt lägga nytt golv på hela entréplan i vårt hus. Eftersom vi inreder i lantlig stil (med modern touch) blir det mycket vita väggar, möbler och detaljer. Golvet har vi tänkt oss mörkt, t ex valnöt. Nu till den stora frågan och svåra dragkampen här hemma, laminat eller trä? Flera barn och hund ställer krav på slitstyrka. Gillar även det faktum att laminat är färgbeständigt. Dock är trä mjukare, varmare att gå på och känns mer naturligt. Vad göra?

SVAR:
Jag är personligen för äkta material och skulle välja trä. Det är vackert med att träet åldras och patineras på ett naturligt sätt, enligt min åsikt.
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-01-31):
Är det OK att sätta spottar i taket i köket i ett trähus från 1928?

SVAR:
Jajamen! Jag tycker att det är bra att ha respekt för husets ålder, men om man gör det bra, så kan man modernisera och använda moderna material och tekniker som förbättrar vardagen. Det gäller ju bara att se till att det finns tillräckligt med inbyggnadshöjd för spottarna, så att det görs på ett säkert sätt.
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-01-25):
Vi drömmer om ett badrum som man sällan ser, inte i keramik eller med kakel, inte heller klinkers. Vill få en känsla nära naturen och att det mesta ska vara i naturlig sten allfall se ut som sten. Badkar vill vi t ex ha inmurat i sten. Jag undrar om det finns material som liknar det jag beskriver, som man kan använda? Har du några tips på vilken typ man ska använda för att få den här naturliga stenkänslan?

SVAR:
Jag kommer att tänka på en pressad stenmjölsplatta från Konradssons Kakel, i serien Marte. Den finns i många nyanser, matt, finslipad eller högblank, är mycket fin och tät samt kostar en bråkdel av vad sten gör. Titta på den!
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-01-25):
Vi drömmer om ett badrum som man sällan ser, inte i keramik eller med kakel, inte heller klinkers. Vill få en känsla nära naturen och att det mesta ska vara i naturlig sten allfall se ut som sten. Badkar vill vi t ex ha inmurat i sten. Jag undrar om det finns material som liknar det jag beskriver, som man kan använda? Har du några tips på vilken typ man ska använda för att få den här naturliga stenkänslan?

SVAR:
Jag kommer att tänka på en pressad stenmjölsplatta från Konradssons Kakel, i serien Marte. Den finns i många nyanser, matt, finslipad eller högblank, är mycket fin och tät samt kostar en bråkdel av vad sten gör. Titta på den!
/Christel Månsson

FRÅGA (2007-01-19):
Jag inreder mitt vardagsrum och skulle behöva råd när det gäller belysning. Jag vill inte ha en stark eller dominerande taklampa och har dessutom ett matbord i samma rum som behöver belysning. Men mitt i rummet finns en lampstuckatur. Kan jag bara bortse från den och sätta en matbordslampa en bit i från? Vad ska jag i så fall ha vid lampstuckaturen? Funderar på att antingen sätta spottar vid lampstuckaturen och ha en dominerande matbordslampa, eller att ha flera mindre lampor på rad över bordet och en större men svagt lysande grej mitten av rummet. Vad tycker du?

SVAR:
Jag hade valt en stor lampa vid matplatsen och spotlights vid stuckaturen. Det låter som en fin lösning ljusmässigt tycker jag. Ljuset är viktigare än stuckaturen.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-12-22):
Vilket golvmaterial ska vi välja då vi har en livlig hund, dalmatiner? Har funderat på plankgolv eller ekparkett men hur håller de för vassa hundklor?

SVAR:
Jag rekommenderar ett plankgolv, som är omslipningsbart flera gånger. Vad gäller ytbehandling är det bäst att fråga i fackhandeln vad de har bäst erfarenhet av när det gäller hundklor.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-12-18):
Vi har köpt ett hus som är modell äldre med blandade golv. I vardagsrummet finns fin fiskbensparkett (som jag vill behålla), i sovrummet finns ett trägolv som jag inte är så förtjust i, i ett av sovrummen vanliga träplankor liknande furu och i resten av huset plastmattor. Jag vill försöka få ihop en enhet baserat på det fiskbensmönstrade parkettgolvet. Vad har du för inredningsråd till detta? Ska tilläggas att våtutrymmen och kök ska rivas och byggas om helt. Vi har två små barn.

SVAR:
I de rum där ni vill ha trägolv tycker jag att ni kan hitta liknade ekparkett som den gamla och sedan komplettera med antingen en fin klinker som passar till, eller en bra kulör på linoleumgolv som finns i en uppsjö nyanser och även i rutor. Detta är ju ett naturgolv som idag har en ytbehandling som tål mer än tidigare och som kan passa fint ihop med parketten.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-11-21):
Vi vill renovera vårt badrum, där det finns både tvättstuga och en värmeväxlare. Har du tips på hur man kan göra detta fint med tanke på att gäster använder badrummet? Helst vill vi att tvätten och värmeväxlaren inte ska synas.

SVAR:
Utan att veta storleken på rummet, tror jag att det skulle kunna bli fint att bygga in värmeväxlare och plats för tvätt bakom skjutdörrar. Ett annat alternativ är en halvhög vägg som döljer det som man vill ska döljas. Den enklaste lösningen kan annars vara ett snyggt draperi, helt enkelt.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-11-20):
Jag ska inreda ett kontorsrum utan fönster i bostaden, med vägg mot vardagsrum och dörr mot hallen. Funderar på att sätt upp fönster längs taket för att få in ljus och att sätta in en glasdörr med frostat glas. Vilken belysning ska man använda för att det skall bli så bra som möjligt? Rummet är 2,20 m brett och 3,50 m långt. Dörren är på ena kortsidan.

SVAR:
Glas uppe på vägg och i dörr låter som en bra idé, varför inte låta glasa upp hela väggen och dörren så att det blir en öppnare känsla och så kan man ha textil att dra för när det behövs. Belysningen bör planeras så att man har flera olika ljuskällor och punktbelysningar. Till exempel kan du på arbetsbordet ha en asymmetrisk arbetslampa med kompaktlysrör eller en glödljuslampa och i taket en spotlightskena längs väggen som belyser något på väggen som ett indirekt ljus. Sedan kan du ha någon annan bord- och golvlampa för myskänsla. De två sista är bra om de går att dimma.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-10-26):
Har länge nu letat efter några bra inredningstips till ett barnrum, men inte hittat det jag söker. Vi kommer att flytta till vårt första hus om en månad och vill så gärna att vår lille son ska få sitt första mysiga, glada, stilrena och lekfulla rum. Och det blir inte lätt har jag märkt! Det enda jag snubblat över och faktiskt gillade är Fluggers hemsida/inspiration, där de har ett limegrönt eller gult rum till pojken. Men jag skulle eventuellt kunna tänka mig att ha rött nedtill och kanske lite F1-tema (gillar Playsam).
Men jag har inhandlat Karin Mannerståhls gardiner med cowboys och indianer på, så jag vet inte om det skulle passa. Kan svart, vitt och rött bli för stramt för en 1½ åring? Är rött på halva väggarna för dominerande, kan man ha något midnattsblått just vid sängdelen med stjärntryck på eller vad kan jag ha istället? Kan man placera sängen någon annanstans i rummet än vid ena vägghörnan av fönstret? Meningen är att han eventuellt ska ha köksskåp fastmonterat på vägg med griffel på luckor och tripp-trapp-trull hyllan Trofast från Ikea. Skulle även vilja ha skrivbord/hylla vid fönstret och en koja att krypa in i. Rummet är 12 kvm, fyrkantigt med fönster på ena kortsidan och ingången mittemot. Vänstra delen av rummet är något bredare än högra.


SVAR:
Vad gäller barnrum så är det ju så att han inte kommer att vara därinne än på 5-6 år, möjligen för att sova, (om ens det). Så egentligen inreder man ju för att det är roligt och att man själv tycker det är fint.
Det verkar som du har flera olika spår och idéer, så du behöver rensa bort och renodla till en idé. Jag känner inte till gardinen du nämner.
Jag tyckte spontant att limegrönt/gult lät fint. Rött är en svår färg, tycker jag, att ha i ett rum där man ska koppla av och sova. Möjligen i så fall en smalare rand. Varför inte ha t e x tre horisontella ränder som är ca 30 cm breda, en ljust röd, en ljust lilablå, en lime i toner som passar varandra och sedan ljust över det. Detta kan man ha på bara en vägg också, ljust lime på en och två helt vita.
Själv är jag inne på att experimentera med ljusa pastelliga gråtoner i olika nyanser. En som är vacker är: NCS S 0510-R60B, den är ljust grålila. Den kan man använda som bas och sedan använda några kulörstarkare ränder till.
Sängen kan man också ställa med kortändan ut från en vägg, förutsatt att man ändå får lite lekyta över på golvet.
Ljuset är roligt att göra lite speciellt, gärna någon ljusslinga att ha som mys- och nattbelysning för mörkrädda barn.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-10-13):
Jag har förälskat mig i Josef Franks tapeter, framför allt Paradiset och Vårblommor (på vit botten). De är ju stormönstrade så jag är lite tveksam om jag kan sätta någon av dem i mitt lilla kök? Golvytan är ca 16 kvm. Har räknat ut att det behövs 4 rullar (rapport 53 cm). Jag får 6 våder som är sammanhängande, varav 1,5 sitter på ena sidan av fönstret, 2,5 våder på andra sidan av fönstret samt 1 våd bredvid ena sidan av ingången. Det blir kortare bitar över fönster, ingång och kyl/frys. Blir mönstret för stort?

SVAR:
Bara för att köket är litet, måste man inte ha småmönstrat. Det kan vara fint att leka med perspektiv ibland och göra tvärtom, bara man gör det bra och genomtänkt. Och är man förälskad så är man. Det är en smaksak, detta. Någon kanske tycker att det ser tokigt ut, men jag kan tycka om när man väljer annorlunda och oväntade lösningar. Om jag var du skulle jag gå på min egen känsla och personligen tror jag att resultatet blir härligt. Allt beror naturligtvis på hur du löser helheten. När du väljer en sådan tapet är det tapeten som får vara tongivande och styra resten. Jag skulle hålla resten enkelt och kanske plocka upp någon kulör på någon mindre detalj från tapeten.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-09-29):
Vi är i sluttampen på vårt husbygge och jag kan äntligen lämna ändlösa tekniska diskussioner bakom mig och koncentrera mig på det roliga - inredning och färger. Vi har genomgående golv i vitoljad ask, detaljer i valnöt. Jag har försökt att hålla mig till olika beiga nyanser genomgående i hela huset. Vilka färger tycker du att jag ska välja om jag vill bryta och mjuka upp den lite strikta känslan med lite färg? Kök, vardagsrum och hall har en öppen planslösning. Köksluckorna är vita och utan beslag. Bänkskivan är i massiv valnöt. Golvet i köksdelen är i sandfärgad klinker liksom i entrén. Hade tänkt ha en vitmålad glasskiva som stänkskydd men är rädd att det blir lite för mycket vitt. Vad tror du om det och vilken färg/vilka färger föreslår du att jag tar in i köks- och vardagsrumsdelen?

SVAR:
Det är väldigt personligt vilken färgskala man föredrar, men jag råder er att göra just det - att hitta er färgskala. Hämta gärna inspiration i tidskrifter, även utländska. Eller om ni har en favoritkonstnär som använder ett visst spektrum, leta upp nyanserna i målningen. Som exempel kan vi ta Renoir. En målning av honom som jag tycker om har olika toner av isblått, dimblått och någon mörkare blågrå ton kombinerat med beiga, vita och en krispig ljusgul nyans. Det kan sedan behövas något mer , t ex lite orange. Man får känna sig fram. På något sätt bör ni hitta ett spektrum som ni känner är er favorit och sedan bygga på det. Det är alltid vackert med det blå-gröna som är ganska vanligt förekommande i Sverige. Ett annat spektrum som kommer mer och mer, är det röd-rosa-orange temat. När jag ser detta framför mig i ett hus som ert, så kanske man kan ha t ex en knallig soffa och resten av möblerna i en ljusare ton eller träslag, alternativt så har man även i de stora möblerna en beige-vit-grå bas och använder kulörer på mindre detaljer och punktvis. Om man gör så, så är det lätt att byta med säsongen, t ex plocka in mer röd-grönt till jul och varma toner när det är som kallast ute. Det kan göra stor skillnad att byta ut några lampskärmar, kuddar, filtar och mattor. Avslutningsvis tycker jag personligen att man aldrig kan få för mycket vitt.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-09-22):
Har en typisk 70-tals villa med gillestuga. Gillestugan har mörk träspont på väggarna och små källarfönster. Gillestugan är på ca 40 kvm, formad som ett tjockt L. Här vill vi ha plats för gästrum, tv-rum och kontorsavdelning men hur? Nu är allt hullerombuller och inget anpassat för sitt ändamål. Urfult! Har ni några tips hur vi ska planera möblemanget. Sponten planeras att målas eller betsas vit.

SVAR:
Det är svårt att ge ett bra svar på denna fråga utan att ha sett utrymmet. Man kan dela av den stora ytan i mindre delar med antingen förvaring, skärmar, draperier eller väggdelar. Det kan vara halvhöga väggar som kan möbleras mot, utan att man förlorar storleken på rummet. Man kan hålla ihop rummets olika delar med några färger och textilier så att det ändå hänger ihop. Belysningen är väldigt viktig för att skapa rum i rummet.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-09-11):
Vi står inför vår största utmaning i livet, (näst efter att försöka uppfostra våra barn), vi är nämligen på gång att bygga ett nytt hus helt i lösvirke och precis som vi själva vill ha det. Vi är jättenöjda med planlösningen och känner att allt som behövs finns där men väl tilltagna ytor. Men hur i hela världen ska man lyckas inreda ett helt hus! Det är ganska öppna ytor och dessutom ryggåstak i matrum, kök och allrum. Jag är mest nyfiken på vilket "tänk" man ska ha. Ska man börja med att fundera på möbler och möblering eller är det bättre att tänka färger och form först. Jag vet helt enkelt inte vart man ska börja. Ett trivsamt bekymmer, men dock ett bekymmer. Det är ju så många tankar som sätter igång. Ska man fokusera på ett rum i taget eller se mer till helheten?? Ja, du ser, frågorna är många. Har du något litet tips kanske?

SVAR:
Det är ett angenämt problem, som sagt. Åh, vad roligt att sätta tänderna i en sådan uppgift!
Först måste ni tänka på helheten. Sätt er ner och specificera några ledord som beskriver er familj nu (och några år i framtiden), t ex.
Lugn
Mysig
Sprittande
Social
Skapande
Musikalisk
Dessa kan användas som inspiration i inredningen.
Köp 2-3 stadiga, vita A1 kartonger. Ta den första att använda till material prover och kulörer. Köp, klipp ut och skicka efter de material som ni är förtjusta i, samt alla kulörer som ni tycker extra mycket om, hämtas på färgaffären och man kan även skicka efter från färginstitutet, större prover.(Dyrt!) Ta med golv, kakel, klinker etc. Detta är alla material ni kan tänkas behöva, även till kök etc.. . Även bilder på material kan gå bra. På denna kan man också inkludera textilprover, både möbel och gardin. Hos många möbelaffärer, producenter kan man få provbitar. Kombinera alltihop på ett snyggt sätt, bildmässigt. Det som sedan görs är att man rensar, byter provar sig fram till en fungerande helhet. Hellre för få beståndsdelar än för många.
Sedan till nästa kartong som innehåller bilder på möbler, kök, inspirationsbilder på en stämning i ett rum, badrum etc. Pussla och prova, på samma vis med denna. Glöm inte att tänka på punktbelysning. Möbelkataloger, inredningstidningar och nätet kan man använda sig av. Håll utkik efter inspiration överallt. Någon jag känner blev inspirerad av färgen på en tågbiljett till ett rum. Ibland finns det där man inte tänker på.
Sätt dem under tiden bredvid varandra och känn efter hur resultatet kan bli. Än en gång, helheten är det viktiga. Lycka till!
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-05-04):
Kan du rekommendera en inredningsarkitekt (behöver inte vara någon som är bosatt i Sverige) och som har en strikt minimaliskt inriktning? Några preferenser är Mies Van der Rohe, Luis Barraga'n, Louis Kahn, John Pawson, Tado Ando.

SVAR:
De som först kommer upp i mitt sinne är Claesson Koivisto Rune (CKR) i Stockholm. De är otroliga. Jag vet inte om de åtar sig privatuppdrag längre, då de har många stora uppdrag nuförtiden, men man kan alltid fråga.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-03-23):
Vi har köpt ett konstverk som består av handgjorda fiskar i metall som är glaserade i olika färger och som skiftar lite i guld de sitter med distanser några cm från väggen som ett fiskstim över sänggaveln i sovrummet. Vi kan inte enas om belysning/spotlight som ska lysa upp och ge liv åt konstverket. Det ska vara diskret och helst inte sitta i taket. Belysningen ska riktas mitt på väggen och vi vill gärna ha något som sitter fäst ovanför fiskarna på väggen och som böjer sig i en båge ut från väggen ovanför fiskarna, men hur få tag på detta?

SVAR:
Jag tror att ni kan hitta något hos Ljusihus, särskilt hos OLIGO, om du tittar i i deras lista över leverantörer.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-03-13):
Jag har ett relativt stort rum som jag ska inreda och möblera. Problemet är att det finns en dörr, två fönster och en kakelugn i rummet som gör det väldigt svårmöblerat. Har du några tips när man ska inreda ett svårmöblerat rum som detta? Vad ska man tänka på och är det något som är särskilt viktigt?

SVAR:
Då jag inte vet storlek på rum och säng, så svarar jag generellt. I fall som detta får man försöka tänka bortom konventioner och förhålla sig friare. Jag tycker att man kan ställa en sängs huvudända mot ett fönster eller mellan fönstren, eller kanske i mitten av rummet om det finns en sänggavel. Ofta vill man kunna se dörröppningen när man ligger ner, så att det som jag tycker är viktigt är att riktningen på sängen känns bra. En säng kan ju göras på så många sätt: hög, låg, inbyggd, med textil runtom, med eller utan gavlar, så det är till att låta fantasin flöda.
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-03-13):
Jag och min sambo ska flytta till en ny lägenhet. Vi kommer inte ha många möbler med oss och ska alltså börja "om från början" med inredning. Vi ska få ekparkett i hela lägenheten, öppen planlösning (kök och vardagsrum ihop), vita köksluckor, köksbänk i oljad ek, ljusa svagt gula tapeter. Har du några idéer om färgsättning på möbler? Vi funderar på att hålla oss till ek när det gäller möbler. Frågan är om det kan bli för mycket ek om man
använder det överallt, att golv och möbler liksom "flyter samman"?


SVAR:
Jag tycker att det kan vara bra att ha ek i möbler, men att blanda upp med målade trämöbler också för att få variation. Ni kan t ex ha byråer, bänkar och stolar i en vit, svart, pastellig eller knallig kulör. Som inspiration kan ni köpa ett antal inredningstidskrifter, leta gärna bland utländska också, klipp och klistra och gör ett collage med er vision och stil. Försök formulera ett tema t ex funkis, 50-tal, country eller vad som passar er. Detta collage kan man sedan komplettera med textilprover och kulörprover. Det gör inget om inte allt matchar perfekt, men det är alltid fint att hitta en röd tråd i helheten.
Välj hellre få möbler, men de ni verkligen vill ha, än att ha för många saker bara för att fylla ut. Många hem är övermöblerade och det är skönt med luftighet. Ställ er frågan: -Vad behöver vi? Sedan kan man hitta några saker "till lyst" t ex en vacker tavla, textil, eller glassamling. 
/Christel Månsson

FRÅGA (2006-02-23):
Jag och min sambo har precis köpt ett hus från 1982, dessvärre är tapeterna från samma år! Nu har vi tänkt fixa till detta men är oense om vi ska tapetsera eller måla. Vår budget för renoveringen på 30 000 kr är snål men måste hållas, så vad blir bäst? Min sambo hävdar att målade väggar inte är lika snyggt som tapetserade men jag har svårt att se den skillnaden. Huset är på 140 kvadratmeter och vi behöver måla/tapetsera tre sovrum, en hall, ett vardagsrum och ett kök. Räcker pengarna? Blir det kanske lite över till badrummet också?

SVAR:
Idag är det ju trend att ha en fondvägg i tapet och två eller tre målade väggar, så ni kan ju kompromissa och bli nöjda båda två. Fondväggen sätter man lämpligast på den vägg man ser när man kliver in i rummet, alternativt en sidovägg. Det finns ju många fina tapeter nu som är designade för att vara fondvägg. Med 30 000 kr i budget, tror jag att ni har en del över till att påbörja badrumsrenoveringen. Jag tippar på att 5 liter färg som klarar ca 30 kvm kostar ca 600 kr. Tapeter kan kosta väldigt olika, men även om ni behöver målningstillbehör därtill, tror jag att det ändå blir pengar över.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-12-09):
Vi ska snart bygga hus och när det gäller färgsättning kommer vi genomgående att ha målade, vita väggar. Vi tänkte ha kulören S 0500-N. Frågan är nu om det kommer att fungera till alla fabriksmålade snickerier (golv-, taklist, dörrkarm, -blad, fönsterfoder etc). Jag är rädd att vi inte kan påverka kulören på de detaljerna (till en rimlig kostnad...) och att de kommer dra åt gult. Kommer snickerierna att upplevas som smutsiga/åldrade? Vad tycker du i så fall det finns för alternativ? Vi tänkte även välja S 0500-N till den putsade fasaden. Har dock förstått att de flesta väljer en varmare fasadkulör. Vad tycker du? Vårt hus är i två plan, modern stil och med många mörkt grå/mellangrå aluminiumfönster.

SVAR:
Den vanligaste kulören på snickerier och väggar, om man inte anger annat är NCS S 0502-Y. Den drar som du säger åt gult och är ganska varm. NCS S är mer renare vit och där de möts kommer det att vara ganska stor skillnad. Risken är att snickerierna, upplevs som gulnade. Inte bra. Jag skulle hellre lägga en extra peng på att få även snickerierna i samma färg som väggen. Om man önskar att exteriören på huset ska upplevas som vit, så behöver den ändå brytas och "svärtas" ner lite för att det ska bli bra. Det bästa är att gå till färghandeln och be dem ta fram olika vita putskulörer.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-10-28):
Jag vill måla om en lackad furutrappa till ovanvåning. Väggar i hall och trapphus ska målas i bruten vit färg (dun), i hallen ska nischen där man hänger kläder målas mörkt röd, hatthylla och hallmöbler är i mörkbetsad ek. Vilken färg ska trappan ha? Vit eller mörkbetsad eller annan färg?

SVAR:
Jag hade troligen målat den vit som väggen. Det är klassiskt och är aldrig fel. Är man vågad kan man plocka upp en starkare kulör eller kanske en grå. Vet inte vad det är för övriga material, men det är ju viktigt att hela "pusslet" går ihop.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-10-14):
Hur bär man sig åt när man vill klä en vägg med ett parkettgolv i valnöt? Finns det något billigare alternativ än att använda sig av än golv att klä väggen med? Vill dock inte gå miste om träutseendet.

SVAR:
Jag tror att golv är det billigaste. Alternativet skulle vara t ex bänkskivor men det är dyrare. Kolla gärna med en snickarverkstad vad det kan kosta att göra större "flak" med fanér på spånskivor.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-10-14):
Hur utestänger man insyn från grannar genom rätt belysning i fönstret? Ska man ha lampor mellan fönstret och gardinen? Måste gardinen vara tjock eller går det bra med tunnare?

SVAR:
Tunna gardiner skyddar också från insyn. Du kan också bygga upp det lite i fönstret med lampor, växter som är stora, vackra askar eller höga glascylindrar med strandstenar i, etc.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-09-29):
Min sambo och jag ska bygga hus. Vi vill ha något annat material i badrummen än kakel, eftersom intrycket blir lite hårt och kallt. I många inredningstidningar har vi sett att man har klätt in väggarna med pärlspont, eller liknande. Min första fråga är: Kan man göra det, utan att bli oförsäkrad? Min andra fråga är om ni någon idé om hur man annars skulle kunna få ett lite mjukare badrum?

SVAR:
Ja, det går utmärkt att ha spont i badrum i de delar där man inte har direkt vattenflöde. Det går att fuktspärra under som vid kakel. Man målar sponten med vattentålig färg naturligtvis. Trä rör sig ju något, men det går bra ändå. Vid badkar och dusch får man ändå ha en tåligare lösning och se till att övergången mellan materialen är fint gjord.
Om ni ändå väljer blankt kakel men väljer bort spont, kan ni mjuka upp intrycket med trä i andra delar av badrummet såsom skåp och hyllor.
Det finns å andra sidan en sådan uppsjö av kakel och klinker att det ju går att hitta sådant som inte ger ett hårt och kallt intryck. Att t ex välja en matt yta hjälper mycket och varför inte använda otraditionella kulörer här som t ex orange, rött och gult i varma toner.
Det finns även mycket vackert kakel med mönster som randigt eller blommigt på ett alldeles nytt vis och som kan ge ett lekfullare, mer personligt intryck. En annan idé är att göra en "matta" i golvkakel eller mosaik i mönster, det kan vara det som lyfter hela badrummet. Om ni ändå väljer blankt kakel men väljer bort spont, kan ni mjuka upp intrycket med trä i andra delar av badrummet såsom skåp och hyllor.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-09-29):
Jag behöver tips på stil på lampa till sovrummet. Det är ett gammalt hus, försiktigt nyrenoverat, högt i tak, har vita väggar och tak, stuckatur där krok för lampa finns och jag har inrett det mycket i rött, har ett mosaikbord och lite orientaliska dekorationer. Annars finns det mycket modernt i övriga rum. Nu tycker jag det är svårt att hitta en bra lampa, särskilt eftersom man vill framhäva stuckaturen och inte förstöra den. Just nu har jag bara golvlampa och sänglampa men behöver bättre belysning, antingen i tak eller nytänkande om golvlampor.

SVAR:
Jag kan tyvärr inte gå in och tipsa om en exakt produkt här. Spontant tycker jag dock att det skulle det vara fint att välja en armatur med uppljus i taket här, med dimmer. En sådan lampa främhäver taket och skapar ett indirekt mjukare ljus. Generellt sett är jag inte glad för taklampor eftersom det är svårt att få ett bra ljus med dem.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-09-22):
Vi är en familj som i somras råkade ut för en brand i vår villa i Waxholm. Huset brann inte ned helt, men blev ordentligt vattenskadat. Det har nu börjat renoveras efter saneringar. I samband med det fick vi en idé om att vi vill öppna upp vardagsrummet i tak upp till taknock. Vi hade tidigare vårt sovrum där uppe. Man ska kunna sitta i allrummet uppe och samtidigt ser man ner i vardagsrummet. Nu undrar vi hur vi ska göra med ytterväggen som blir ca 5 m hög. Vi hade tänkt oss två smalare fönster hela vägen upp. Bör man göra den väggen till en fondvägg? Man ser den väggen både nerifrån vardagsrummet och från ovanvåningen. Ser det konstigt ut med samma tapet på den väggen som i övriga vardagsrummet nere?

SVAR:
Det behöver inte se konstigt ut att ha samma tapet eller väggfärg. Men beroende på övriga material och färger, så skulle det också kunna vara fint att låta hela denna vägg skilja sig från resten. Den kan ha en ton från tapeten eller en starkare kulör som passar bra ihop med resten.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-09-08):
Vi bor i ett hus byggt -69, vardagsrummet har ett stort fönster som vetter ut mot en väg (massor av insyn). Fönstret sitter väldigt lågt och är ca 5 meter långt med en altandörr inklusive. Det finns inget spröjs utan bara en hel stor ruta, ett skyltfönster. Problemet är att jag inte vet hur jag ska få till gardinerna. Hur ska jag göra för att det ska både se snyggt ut och inte vara så mycket insyn men samtidigt släppa in ljuset? Det är jättesvårt. Just nu har jag jalusier som man kan dra ner och två breda paneler som hänger rakt ner utan rynkor.

SVAR:
Det jag kommer att tänka på är ett skärmgardinsystem, med en skena som har 5 spår. Det gör att man kan ha 5 skärmar på varje sida i lämplig bredd, och när man vill ha fullt ljusinsläpp blir bredden bara 1 skärm. Det kan vara väldigt fint att ha t ex 3 olika textilier som matchar och olika mönster. Det är en tillgång att ha en sådan stor fönstervägg och på det här sättet kan man skärma av helt vid behov. Gå in på www.silentgliss.se och titta på deras sortiment av skenor.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-08-26):
Jag undrar vad man kan matcha för färger med björkmöbler? Jag ska måla om mitt rum. Hade tankar på någon ljus färg och en caffe latte fondvägg, men undrar om det kanske blir för ljust. Har du någon annan rekommendation om vilken fäng som matchar till björkmöbler? Vilken sida ska jag välja som fondvägg? Rummet har snedtak, parallellt med den väggen finns en dörr till klädkammaren och på de två andra sidorna är det fönster respektive dörr ut.

SVAR:
Vilken vägg som är bäst att ha fondvägg på beror lite på hur man möblerar. Jag skulle välja antingen fönsterväggen eller den sneda och raka väggen mittemot klädkammaren. Det är många kulörer som passar till björk och det handlar ju också om dig och vad som känns bra och passar med dig. Jag tycker att alla grundfärger (i många olika nyanser) går bra utom gult och beige. De två kan bli för mjäkigt ihop med björk. Varför inte satsa på en akvamarin nyans (turkos) eller om du har den andra färgskalan, en hallonrödrosa? Då kan de andra väggarna vara vitmålade kompletterat med detaljer i rummet som är mer starka och/eller mönstrade. Om du föredrar lugnare färger, så kan en caffe latte också gå, fast då lite mörkare ton.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-08-17):
Hur blandar man trä? Vad ska man tänka på?
Fungerar ek med valnöt?


SVAR:
Detta är en bra fråga som är lite klurig att svara på, eftersom trä är ett så levande material som skiftar mycket inom samma sort. Generellt brukar jag tänka på att inte blanda mer än två sorters trä, och i en kombination där "grundtonen" är liknande. T ex ek och björk som kan dra åt grönt och gult kan passa ihop, medan ek och rödbok har två helt olika grundtoner som följaktligen inte blir bra ihop. Däremot kan riktigt ljus bok gå. Ek och valnöt kan gå bra om grundtonerna stämmer, även om det nog inte är en helt självklar blandning. Det beror också på hur nära föremålen är varandra. Man bör hålla proverna ihop och känna efter hur det stämmer. En sak som också har stor betydelse här är vilken ytbehandling trät har. En oljad och en lackad yta ter sig väldigt olika. Väldigt röda träslag tycker jag kan gå ihop med ett väldigt ljusa t ex askgolv och körsbärsluckor, fast fick jag välja skulle jag nog ändå ta ett annat material i golvet. Hoppas det ger någon vägledning.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-08-17):
Min fru ska öppna ett litet spa efter sin utbildning. Vi tänker inreda ett litet rum i källaren ca 10 kvm ett duschutrymme. Vad vi undrar är vilka färger som är bra att använda i sådana sammanhang. Materialet blir klinkers och kakel upp till halva väggen och sen väv.

SVAR:
I detta sammanhang tycker jag att det är bra med "fräscha" färger och inte för sött eller murrigt. En fin kombination kan vara klinkers i rostrött, vit, creme eller ljusgrå kakel och en ljus tonad kulör (vitt brutet) i grön eller akvamarin. Det är också intressantare om man väljer en lite ovanligare storlek på kaklet, t ex 5X5cm eller stora, 25X40cm, som kan sättas på längden eller höjden. Väven som heter microlit eller liknande är bättre och slätare, fast lite svårare att sätta upp än den vanliga "fyrkantsväven" som andas kommuntråkigt och sjukhus.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-06-15):
Flyttade nyligen in i en lägenhet med en chokladbrun fondvägg i vardagsrummet och undrar nu lite vilken färg på soffa som kan passa till. I övrigt så har vi två lite ljusare bruna skinnfåtöljer samt ett mörkbrunt stort soffbord. TV, stereo samt cd ställ är silverfärgade.

SVAR:
Det som kommer direkt är ju naturligtvis en soffa i vitt eller naturvit som kan bli fin till detta, men även en med ljust gråblå eller ljust blå kan bli bra. Inte för mörkt för då blir hela intrycket tungt. Annars kan det ju vara lättare att måla om, om ni redan har en annan soffa.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-06-15):
Vi är en familj på fyra personer som bor i ett stort hus byggt 1909. I våra respektive sovrum finns det två klädkammare med snedtak, relativt låg takhöjd och ingång från kortsidan. Som dessa är inredda nu är det längsgående klädstänger invändigt. Det innebär att kläderna är svårtåtkomliga och att man likt en djungel måste tränga sig förbi hängande kläder. En tanke jag haft är att öppna långsidan och montera skjutdörrar vilket skulle ha gett gott om förvaringsutrymme. Jag vill dock inte förstöra väggarna vilket då gör möblering svårare. Har hört talas om vägghängda klädhängare i olika nivåer men aldrig hittat dylika. Vet du vem som tillverkar dessa eller har du bättre idéer på inredning?

SVAR:
Jag vet att Ikea tidigare haft en kort stång på ca 30 cm, som monterades på vägg rakt ut, och där det fick plats en del. Den var avsedd att sitta i garderober med litet djup. De kan ha denna produkt kvar. Om man monterar flera sådana i olika höjder kan det fungera bra. Ett alternativ är att rita och låta en smed tillverka några med ett bra fäste för vägg.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-05-31):
Jag ska byta golv i hela min lägenhet som har en öppen planlösning. Jag kommer att ha vita väggar och jag har valnötsmöbler. Vad ska jag ha för golv så att det passar in till möblerna? Och vad ska jag ha för färg på listerna? Jag hade gärna velat ha valnötslister, men det kanske blir för mycket?

SVAR:
Det kan bli fint att även ha ett mörkt trägolv som passar med valnöten ton i ton, och lyfta fram möblerna med mattor. Listerna kan vara svårt, men jag skulle följa upp även dem i mörkt trä. Om väggarna är vita, kan det gå med vit list, men om de är målade i färg eller tapetserade så kan det se konstigt ut med vita lister. Jag tycker gott att man kan våga göra det som är lite ovanligare.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-05-13):
Vårt hus är byggt kring förra sekelskiftet i nationalromantisk stil. Det är en stor villa och på nedervåningen finns ekstavparkett i salong, matsal och herrum. I köket m fl utrymmen tror vi att det varit linoleummatta. På ovanvåningen ligger ett brädgolv, ett undergolv som varit täckt med linoleummatta och ovanpå det ett plastlaminatgolv som vi ska byta. Vilket nytt golvmaterial ska vi välja? Eftersom vi har tre småbarn som kryper runt på golvet är jag inte helt förtjust i tanken att lägga ett massivt furugolv som många förespråkar. Det har ju antagligen aldrig varit ett furuglv i huset. Vi tycker inte om vitoljade eller lackade furugolv, om det ska bli ett furugolv skulle jag vilja lasera det i en brun nyans. Vi har tittat på en oljad enstavig ekparkett i en lite rustikare sortering. Jag vet att det inte är helt stilenligt men det känns som ett enklare golv att leva med. Vad ska vi välja? På ovanvåningen finns fem sovrum och en hall, ca 120 kvm golv.

SVAR:
Jag tycker att ni är inne på en linje som verkar rätt för huset, och även om det blir ek i ett enklare utförande än i den ursprungliga stilen, så kan det bli fint. I synnerhet den oljade ekparketten har en förmåga att "smälta in", och dessutom är den vänlig mot bara fötter och barnknän. Den kräver ju mer underhåll för att hålla sig fin många år, men det kan det vara värt. I hallar och kök kan det bli väldigt fint att bryta med ett annat fint naturmaterial, nämligen linoleum matta i rutor som t ex Forbo Forshaga har i många fina nyanser. Den är dessutom lätt att lägga. Mönstret behöver ju inte vara rutigt utan också läggas i hela partier och brytas av en bård. Skissa på olika mönster. Det är också ett vänligt material att krypa på, som ska vaxas till en matt yta. Man ska aldrig polera med en finish som sluter materialets porer, utan låta det andas och vara mjukt. Då har golvet även en viss självläkande förmåga vid repor. Så skulle jag ha gjort.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-04-26):
Jag är intresserad av att göra en fondvägg i vardagsrummet. Är lite osäker på just det här området med färgval och matchning av färger. Rummet är ca 15 kvm, med ljusa möbler och beige gardiner. Det sitter en vit strukturtapet på alla väggar. Vill få en lite mer inbjudande och mysig stämning med ljusa och glada färger som inte dominerar för mycket. Tanken är att måla ena kortsidan som är vid ingången och vänster långsida. Har eftermiddagssol mot vänster långsida. Vore tacksam för färgval samt någon form av belysning som skulle passa ihop med resten av rummet.

SVAR:
Ta en titt på färghandlarnas senaste inspirationsmaterial, de har många fina mjuka pasteller just nu. Jag ser en mjuk grönblå ton som skulle kunna vara fin i ditt rum. Jag brukar inte ge direkta produktrekommendationer här, men det kan bli fint att sätta upp en spotlightskena längs med fondväggarna och sätta upp något där som man belyser. Då accentueras färgen, väggen och rummet.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-04-15):
Vi planerar att bygga hus och har kommit en bit på vägen. Olika tankar börjar förstås att snurra om val av köksinredning, golv, lister, badrum etc. Vad jag har funderat mycket på och känner "oro" för är just hur man ska kunna hålla en bra linje i samma stil genom hela huset? Att jag har låst mig vid detta är just för att jag både tycker om den lite lantliga stilen med mycket vitt, vitt kök, vita lister osv, men även den strama enkla linjen med ek, raka lister och enkel inredning. Ska jag tänka på att köksinredning, golv, lister och framförallt trappen ska hålla samma stil? Tilläggas bör att vi ska bo på landet och huset är av lantlig modell men även med lite modernare typ av fönster med en del ända ner till golvet. Tacksam för tips på hur jag ska tänka.

SVAR:
Bra fråga. Vad som är lätt att göra i det här läget är nog att många har svårt att välja bort mycket av det som de tycker om och det kan bli en för bred linje med för många material, där stilen helt enkelt blir otydlig. Vitt och ek behöver ju inte utesluta varandra och inte heller rakt och lantligt, men det bör göras med känsla och alltid hellre för få material och färger än tvärtom. Det är lättare att bygga vidare på. Jag rekommenderar er att lägga två pusselcollage av bilder. Ett av varje stil ni dras till. Klipp från tidskrifter och färgprover, golvprover, allt ni kan hitta för att få fram en komplett bild av stilarna. Klistra inte fast något i detta läget. Sedan kan ni antingen välja den ena eller andra stilen helt genomförd, ELLER så kan ni fortsätta lägga pussel och nu kombinera från båda stilarna för att hitta den rätta mixen. Kom ihåg att ibland måste man ändå välja bort något man tycker om, för att HELHETEN ska bli bra. Lycka till!
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-03-17):
Vi renoverar ett hus från 1926. Fönstren är gamla 2-glas i bra skick. Invändigt sitter det ganska breda foder kring fönster och dörrar, i samma klassiska allmogestil. Frågan är om man ska ha alla fönster, fönsterfoder, fönsterbänkar och dörrfoder helt vita eller om man ska bryta av med en mer antikvit ton på t ex endast foder? Eller kommer detta att se knepigt ut om man bara har foder i annan kulör som ligger nära fönstrets? Jag är lite rädd att "kritvitt" blir för vitt.

SVAR:
Kritvitt är det inte vanligt att man målar någonting, den tonen kan upplevas som kylig. Oftast bryter man den vita i lite gult och grått. En klassisk och vanlig ton att använda är 0502-Y som är något gul, men uppfattas som varmvit i de flesta ljus. Jag tycker också att en lite grå ton kan vara vacker. Jag skulle inte ha fodret i annan färg, utan hålla det enhetligt. En annan lösning är också att ha en tydlig kulör på t ex foder och lister. Det kan vara otroligt fint, men det är inte så många som vågar sig på det.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-03-10):
Jag är 17 år och håller på att göra om på mitt rum. Jag ska ha terracotta färgade tapeter, men vad för ska jag ha för färg på mitt golv? Ska jag ha klinkerliknande golv, eller passar inte det i sovrum? Eller ska jag ha klickgolv? Det är mest färgen jag behöver hjälp med.

SVAR:
Det låter fint med tapet i terracotta och vad gäller golvet så beror det lite på vad du vill ha för känsla i rummet. Med klinkerliknande, menar du en "fejkad" klinker då? I så fall tycker jag inte det, personligen tycker jag inte det är bra med material som försöker efterlikna något annat. Vad gäller klickgolv så hade jag valt ett med riktig träkänsla, gärna ett ljust i t ex , till exempel som kan vara fint mot väggarna. Men om man vill ha lite tuffare eller roligare golv, så kan du ju t ex välja ett linoleumgolv i rutor och lägga ett trevligt mönster (skissa först). Forbo Forshaga har dem i massor med färger. Jag skulle t ex göra ett mönster med tre färger, ljus beige, svart och terracotta. Kan bli jättefint och personligt. Linoleum är ett underskattat mycket bra rent naturmaterial som är relativt lätt att lägga. Kolla dock upp så att underlaget är helt plant, annars behövs det ett nytt underlag.
/Christel Månsson

FRÅGA (2005-02-15):
Jag och min man bygger nytt hus. Ett tvåvåningshus med hundra kvadrat i varje plan. Vi har eklaminat i alla rum utom i badrum, toalett och tvättstuga där vi har klinkers. Snart är det dags för min man och mig att välja tapeter, färg på kakel och klinkers. Hur ska vi tänka? Ska man ha nyanser av färger som går igen i alla rum, eller blir det tråkigt? Ska varje rum ge en ny upplevelse? Jag tycker det är viktigt att tänka klassiskt, eftersom jag inser att vi inte kommer att göra om på x antal år. Men kanske ska man ändå ha en del fondväggar?

SVAR:
Idag finns inga "regler" för hur man bör tänka. Om jag inte visste vad jag ville, så skulle jag sätta igång och samla på mig inspiration i form av tidskrifter och broschyrer, gärna också en del utländska. Efter en del bläddrande så fastnar ni nog för en stil eller sätt att tänka.
Om jag byggde mig ett nytt hus och hade helt fria val, skulle jag välja en palett med kulörer och lägga ett pussel med kulörer och material och variera dem i huset. Jag skulle tänka vad ett rum ska användas till och hur det skulle kännas att vara där och lägga kulören för att eftersträva det. T ex inte knallrött i sovrummet...
Vårens nya kulörer är en mycket behaglig skala som kan passa i Sverige, en palett av mjuka pasteller uppblandat med lite grått för en lite diffuserad känsla.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-11-05):
Vi har ett vardagsrum på 30 kvm. Det är delat på mitten med en balk som går ner på sidorna också, alltså i princip 2 öppna rum. Ser det dumt ut om man väljer att måla väggarna i det ena rummet och tapetsera det andra med nyanser som går i ton? Jag funderar på att ta upp en nyans i tapeten till det rum som ska målas. Vilka färger ger ett varmt och mysig intryck i kombination? Möblerna som styr är en 3-sits soffa samt två fåtöljer och ett rökfärgat glasbord. Vi tänkte även ha ett bibliotek i det inre rummet där det finns två hela väggar. Annars är det fönster och naturligtvis en öppning (valv). Det svåraste är färgvalet, inte för grällt men inte heller för tråkigt. Hoppas du har något förslag även utan ritning.

SVAR:
Jag tycker att det kan bli fint att variera de båda delarna med som ni skriver, en målad och en med tapet som går ton i ton. På det viset visar man också att delarna av rummet har två olika funktioner. När det gäller nyanser och kulörer så är det mycket svårt att föreslå något utan att ha sett omgivningen. Vet inte heller vad soffguppen har för färg. Jag skulle gå till en välsorterad färg och tapet affär och titta i t ex Sandbergs tapetkatalog och sedan välja en färgkulör till detta. Det finns ju så många vackra tapeter att inspireras av, och de som arbetar med detta har troligen också förslag på kombinationer. Läs också mina rekommendationer om färgval i Nio frågor om färg.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-09-28):
Jag ska försöka göra om ett litet förråd till ett arbetsrum/kontor. Rummet är avlångt - 3 meter brett och 2 meter långt. Det finns ett litet fönster ganska högt upp. Kan ni ge mig tips på färger, möblering etc? Jag behöver så mycket ljus som möjligt. Funderar på att ha en fondvägg i en nyans mörkare.

SVAR:
I ett sådant rum skulle jag sätta t ex en lång arbetsbänk från vägg till vägg och ha förvaring högt upp längs t ex två väggar och undvika att belamra golvytan med mycket möbler. Kanske en stor anlagstavla i Bulletinboard (Forbo Forshaga har i olika färger). En fondvägg kan bli trevlig. Jag är förtjust Mio/Alcro kulörerna från 2003. Lycka till!
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-09-17):
Vi har ett 2-planshus som är byggt 1946. Vi skulle gärna vilja veta lite mer om vad man ska tänka på när man renoverar inomhus. Vilken "stil" var rådande på denna tid? Jag tänker främst på färger, gardiner, typ av handtag etc. Ska det vara strikt eller svulstigt, mörkt eller ljust etc.?

SVAR:
Just denna tid är svår att svara på, för stilen gick i lite olika riktningar. Dels en som var en forts ättning och tolkning av funkisstilen som handlade om ljus, harmoniska proportioner och rena linjer med trämöbler, stengolv och vackra detaljer i trappräcken etc. Sedan en stil som var mer med rejäla soffor och tyngre gardinuppsättningar som väl var en kvarleva från förr. Jag skulle låna böcker om funkisstilen och låta mig bli inspirerad av den. Se om ni kan hitta böcker om t ex Södra Ängby i Bromma. De husen byggdes något årtionde tidigare, men jag tror den stilen är intressant att utveckla och göra sin egen tolkning av.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-06-11):
Jag helrenoverar en bostadsrätt i en gammal villa byggd 1908. Kök och vardagsrum är i öppen planslösning, ca 20 kvadrat med ett stort fönster centralt längs ena långsidan. Jag funderar på att byta ut det nedslitna köket på ena kortsidan mot ett i ett mörkt träslag. Vill emellertid att rummet ska kännas ljust och luftigt. Tänkte därför tapetsera i ljusa naturfärger och bygga en fristående köksö/bardisk i anslutning till den vägg som utgör köksdelen. Tänkte bygga i glasbetong med lite spotlights och en snygg bänkskiva samt passande barstolar. Funderar bara på vilket träslag i golvet jag ska välja. Om köksskåpen blir mörka kanske ett ljust golv skär sig och med ljusa tapeter funkar kanske inte ett mörkt golv? Finns det några generella regler att följa när det gäller färger och träslag? Jag undrar också vilka golv man kan använda i ett rum som detta. Med tanke på köket så är ju ett laminatgolv tåligt, men det sägs bli hårt och kallt. Ett plankgolv är ju snyggt men tål slitage och väta sämre och är lite knepigare att lägga (och dyrare!), en del klickgolv är ju lite tjockare (ca 13 mm) och ska kunna slipas om. Är de mjukare också? Vad skiljer dem och vad rekommenderar du?

SVAR:
Jag skulle lägga in antingen ett plankgolv som jag vitlaserar eller möjligen om det finns ett lite tjockare klickgolv som är vitlaserat. Det tycker jag kan bli fint med ett mörkt kök och i ett gammalt hus. Det blir en kontrast med ljusa tapeter och ljust golv, men det kan bli fint. Jag skulle inte lägga in ett träslag till detta, utan att behandla det.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-05-24):
Har nyss köpt ett nytt brunt överdrag till min stora bulliga IKEA-soffa Ekeskog. Vilka färger kan jag använda till den? Rummet är ca 20m2 och vitt.

SVAR:
Jag tycker att det finns många fina nyanser av blått, blågrönt och grönt som kan passa bra till din soffa. Kolla in Alcros och Mios satsning på färger, helst de från förra året, där det t ex finns fina nyanser som heter Miofläder, Miomynta osv. I övrigt kan det vara fint att kombinera med mörka träslag eller vitmålade möbler.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-05-24):
Vi ska bygga nytt hus och skulle vilja lägga in Siljan furugolv i hela huset. Det jag undrar är om det är lämpligt att ha ett sådant golv i ett helt hus, även på övervåningen? Eller ska det vara slitstarkare golv i barnens rum?

SVAR:
Jag skulle välja samma golv i hela huset. Ett furugolv är omslipningsbart, så när det blir slitet efter ett antal år slipar man bara om det. Tänk på att alla golv slits med tiden. Jag tycker att helheten blir bäst om man kan ha samma golv överallt.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-05-13):
Jag är så trött på smuliga mattor under soffbordet och funderar nu på att ta bort dom helt. Vardagsrummet är 4x6m och har ljust askgolv. Vid soffgruppen där mattan ska bort har vi två blå skinnsoffor och ett enkelt, ganska högt soffbord. Hur ska vi göra för att det inte ska bli för kalt utan matta? Går det ta bort mattan helt eller ska man ha matta någon annanstans? Har en matta vid matmöblerna i andra änden av rummet. Räcker det och går det att ta bort även den?

SVAR:
Personligen tycker jag att det är viktigare att ha matta vid soffan och kan däremot tänka mig att skippa den under matbordet. Alla har nog samma bryderi med att fika och äta vid TV:n, men jag tycker det blir kalt utan matta där. Det kan vara svårt med barn, men kanske kan du lösa det med att ha en bricka (sängbricksvariant) precis där de sitter? Så har jag löst det här hemma och jag tar smulorna efterhand, för jag vill verkligen ha en matta.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-03-24):
Vi håller för fullt på med finplaneringen av vårt hus som vi precis ska börja bygga. Det är ett enplanshus i väldigt stilren design, rena enkla linjer och öppen planlösning mellan kök, matrum, vardagsrum och hall. Jag vill tapetsera för att få lite mer levande väggar (högt i tak delvis). Min man vill måla. Vi vill inte ha för mycket trendiga färger utan mer ljusa klassiska för att inte behöva ändra för ofta (vi tröttnar fort). Vad ska vi välja för färg och material? Hur kan man få hjälp av inredningsarkitekt med färgsättning? Vad kostar detta och hur får man kontakt med en inredningsarkitekt? Kan man få hjälp av t ex elever?

SVAR:
Det är omöjligt att svara på vilken färg som är bäst för er utan att få veta mer om er och se huset. Om ni vill ha inredningshjälp tycker jag att ni ska gå in på www.arkitekt.nu och söka arkitekt. Där finns ett urval av olika arkitekter som kan hjälpa till. Kostnaden för en inredningsarkitekt brukar ligga runt 500-700 kr i timmen + moms, sedan är det upp till er att säga hur många timmar ni vill betala för. Elever kan det vara möjligt att du får tag på om du bor i Stockholm- eller Göteborgsregionen, eftersom skolorna ligger där.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-03-03):
Jag undrar vad det är som kommer framåt i köksluckor? Vill ha ekluckor, men ska det vara helt släta med eller utan rundad kant runt eller luckor med en fet ram runt?

SVAR:
Det finns inte en smak eller ett utseende som är rätt just nu. Allt kan vara rätt med tanke på din egen smak och vad som passar med ditt hus eller lägenhet. Jag tycker att man tjänar på att välja sådant som ser rätt ut i sin omgivning, t ex tidstypiskt och stilmässigt med materialval etc. Jag tycker att det är viktigt att man inte blandar för många olika stilar och inriktningar.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-03-03):
Vi håller på att göra om vardagsrummet. Det är 3 m i tak med stuckaturer och in till rummet finns dubbla spegeldörrar. Mitt emot finns två höga fönster. Rummet är fyrkantigt och inte särskilt stort. Vi har en ljus soffa och två fåtöljer i ett vävaktigt tyg med vit/sand/guld-trådar, ett stort glasbord i ek samt en bred låg lång bänk i ek för tv och stereo. Vilken färg ska man välja på tapet, gardiner och matta? Känner mig helt rådvill!

SVAR:
Det går ju att ha allt till det här rummet och de här möblerna. Alla färger kan passa bra. Det handlar bara om att bestämma sig för om man vill ha värme, svalare eller mönster. Jag rekommenderar att du bläddrar i flera olika tidskrifter eller inspirationsmagasin som finns hos färghandlarna och knycker idéer.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-03-03):
Vi ska bygga hus i funkisstil. Skulle bli glad för tips ifrån dig när det gäller val av golv och köksbänkar. När det gäller golv så har vi bestämt oss för att ha samma stengolv/klinker i hall och i kök vid köksö eftersom det är öppna ytor. Köket vi har beställt är från Tibrokök och är i oljad ek. Vi har också bestämt oss för att ha matt vitt kakel 5*5 cm i köket. Vardagsrumsgolvet som kommer att angränsa mot hallens och kökets klinker/stengolv är beställt i oljad ekplank. De stengolv/klinker vi har tittat på till hall/kök är följande: Ett grått klinkergolv som liknar cementfärg. (Plattorna är lite olika i färgen så det blir liv i golvet). Vi har också tittat på olika kalkstensgolv, t ex öländsk kalksten, jämtländsk kalksten och portugisisk kalksten. Vet inte vilket golv som kan tänkas bli snyggast till detta, vad tror du? Kanske är det cementliknande klinkergolvet för ljust eller är kalkstenarna för mörka? När det gäller stenskivor i kök, både till arbetsbänk och köksö funderar vi på matt svart granit (Nero Asoluto) alternativt matt grå granit (Nero Africa). Vi kommer dessutom ha en bänkskiva i ett hörn i ett träslag som heter Rocko, som är ganska mörk. Vet inte riktigt vad jag ska välja för stenskivor och golv vid köksö och hall för att helheten ska se bra ut.

SVAR:
Det här är inte helt lätt att svara på. Jag skulle, om jag valde en svart bänkskiva, gå på de lite mörkare kalkstensskivorna och om jag valde en gråare, ta de ljusare cementplattorna. Jag är inte helt säker utan måste se dem för att veta bättre - kalkstenen kan ju slå i brunt osv. Jag tycker mer om kalkstenen som material och om jag hade ett val, skulle det bli grå kalksten.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-02-17):
Jag är en kille på 16 år och ska göra om i mitt rum. Jag vill ha några färger som matchar med ett typiskt killrum...inte blått! Om jag skulle måla två väggar i en färg och två andra väggar i en annan färg, skulle det se konstigt ut?

SVAR:
Jag tycker att det kan vara roligt att måla väggarna i olika färger, för det livar upp. Vad ska du då ta för färger? Jag skulle först titta på om du har möbler som har någon färg som du kan utgå ifrån. Du kan också välja en matta eller textil som du gillar och ta inspiration från det. Gå till en färgbutik och ta med dig hem olika prover på färger och nyanser. Sedan kan du fundera på vilken som känns bäst. Idag finns det ju också färger med metallic skimmer, sand eller annan intressant struktur. Du kan även titta på konst eller affischer och annat som kan tjäna som inspiration och ta ut färger därifrån.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-02-17):
Hur delar man av en korridor med många dörrar så att den inte ser lång ut? Korridoren finns på en vårdcentral och är drygt 20 meter.

SVAR:
Ska man göra något enkelt utan att bygga något kan man dela in korridoren i olika färgfält i en fin palett av nyanser. Vill man understryka färgskiftningarna ytterligare, kan man också lägga golvet i samma nyans eller en liknande, så att golv och väggfält går ihop, efter varandra.
Det kan bli en fin effekt. Längd på fälten kan t ex vara 2,5 meter. Om det ska byggas om något mer så är valet av armaturer i taket av betydelse och hur de placeras. Det kan göra mycket för en korridor. Jag tänker mig t ex infällda runda lampor(kompaktlysrör) istället för lysrörslimpor som ligger på rad samt några väggarmaturer som komplement. Några trevliga affischer kan också bidra till att korridoren inte känns så lång.
/Christel Månsson

FRÅGA (2004-01-14):
Jag har problem med ljuset i mitt vardagsrum som är ca 22 kvm. Det finns bara ett fönster på ena kortväggen. Väggen är ca 4,5 m bred och fönstret ca 1,20 m brett och sitter ca 80 cm från den ena långväggen. Jag har problem med ljuset. Jag har provat att flytta ut gardinerna och ha dem över en bit av väggen också men det ser lite konstigt ut och det är svårt att hitta så långa gardinstänger som är fina. Nu undrar jag om man skulle kunna sätta en skena i taket och helt enkelt ha gardiner över hela väggen där men det kanske kommer att se konstigt ut i ett så litet rum. Mina möbler är ljusa, vit soffa, vit låg förvaringsmöbler + några möbler i furu. Hoppas du kan komma med några tips på hur jag kan göra.

SVAR:
Jag tycker det låter som en mycket bra idé att sätta skena och låta textilierna gå över hela väggen. Om du vill leka med mer ljus kan du också montera, bakom tyget på väggen, en lång lysrörskena med en skiva av blästrad plexiglas framför, i samma storlek som fönstret. På så sätt kan du skapa en illusion av mer ljus.
/Christel Månsson

FRÅGA (2003-12-19):
Vi står i startgroparna för ett nybygge. Vårt L-kök kommer att vara öppet in mot vardagsrummet (går ända upp i nock). Vi har funderat på att ha ljusgrått klinker i köket och parkett i vardagsrummet. Är det dumt att blanda? Om inte, vilket träslag ska vi då välja på parketten?

SVAR:
Det är inte fel att blanda, men det som ofta blir fult är skarven som man ofta lägger en ful mässingsskena i profil på. Jag hade antingen lagt i en rörlig fog som är lite bredare eller en snygg rostfri rak skena. Jag tror att det går att fälla ner en, typ fyrkantsstålskena också, som är i liv med golvet. Det finns så många vackra träslag att välja på. Det viktiga är att inte blanda för många träslag totalt.
/Christel Månsson

FRÅGA (2003-12-19):
Vi ska flytta in i en ny lägenhet och där finns en ganska stor klädkammare. Vart kan jag hitta tips om hur jag kan inreda den för bästa och snyggaste förvaring? Har du några bra tips?

SVAR:
Om klädkammaren är stor nog kan det vara fint att inreda med Ikeas stommar utan dörrar, men med alla olika fack och byxhängare och sådant, så att man får riktig ordning. Annars måste jag se utymmet för att kunna ge ett bra förslag.
/Christel Månsson

FRÅGA (2003-12-19):
Min trapp i huset har gråa trappsteg. Trappen går upp till övervåningen som har tapeter med ljus ljusrosa och vita inslag. Mest rosa. Vilken färg passar på väggen i trappen? Jag behöver hjälp. Målade gulaktigt men har ångrat mig.

SVAR:
Jag tror att det är en bra idé att ta upp det rosa och grå för att hålla ihop det hela.
/Christel Månsson

FRÅGA (2003-12-16):
Vad kan jag göra för att förstärka ljuset i ett rum med bara en dubbel balkongdörr som naturlig ljuskälla (krävs tända lampor även på dagen)? Balkongen har tak, vilket ytterligare stjäl ljus. Har funderat på om man kan sätta upp en större spegel för att reflektera och förstärka ljuset från fönstret? Var ska den i så fall placeras i förhållande till fönstret för bästa effekt? Andra tips, t ex väggfärg eller tapet, kulörer?

SVAR:
En spegel är en bra idé och jag skulle sätta upp den på en av sidoväggarna och prova var den bäst fångar ljuset. Sedan är det ju ljusa tapeter och väggfärger och vad som är bra att tänka på då, är att välja med glans i så fångas ljuset upp bättre. Kanske kan man måla breda ränder med en matt och glansig i samma nyans? Detsamma gäller takfärg, normalt är det matt men här skulle jag välja en något glansigare färg. Ha också flera små ljuskällor, placerade så att de fyller rummet med ljus.
/Christel Månsson

FRÅGA (2003-11-19):
Har i huset byggt nytt kök i en annan/större del av huset och ska göra ett litet (4,4x3 m) TV-/vardagsrum där det gamla köket stod. M.a.o. så finns vatten och avlopp tillgängligt och här kommer då frågan: Har ni möjligtvis någon kul idé vad detta skulle kunna användas till? Öppen för alla förslag, nästan.

SVAR:
Varför inte en liten fin fontän med porlande vatten? Detta lär höja harmonin i ett hus. Kolla i lite Feng Shui böcker på temat. Jag kan redan se det framför mig.
/Christel Månsson

FRÅGA (2003-11-19):
Vi ska bygga ett hus i modern funkisstil. Köket är U-format (4,60x5,20) med en köksö som skiljer matberedningsdel från matplats. Köket är ett HTH-kök där vi blandat vita målade luckor med ett antal oljade körsbärsdito. Sockeln är i körsbär. Samtliga arbetsbänkar är tänkta i ljus grå kalksten. Vi har med oss ett stort matbord i massiv björk. Vad föreslår du för trägolv? Vi har tänkt på oljad eller lackad ekparkett. Denna golvbeläggning ska även kunna fungera ut i intilliggande hall/matsal samt vardagsrum, i en öppen planlösning.

SVAR:
Jag skulle lägga in ett oljat golv. Det är en smakfråga, men jag tycker att oljat är skönare att gå på och vackert matt. Det finns förvisso numera djuplackade matta golv med, men det blir inte samma känsla ändå.
/Christel Månsson

FRÅGA (2003-09-18):
Jag ska tapetsera om ett sovrum och ett vardagsrum. Hur resonerar du när det gäller val av tapeter? Ska det vara ljusa tapeter i vardagsrummet och varma tapeter i sovrummet, eller?

SVAR:
Man får börja med att ställa sig några frågor. Vad har jag för stil i vardags- resp. sovrummet? Vill jag ändra stilen eller känslan i dem? Man kan genom att välja ny tapet fullständigt ändra stilen eller känslan i ett rum, t ex mer strikt stil, romantisk stil eller gammaldags stil. Allt hänger ihop i en helhet och vad vill man understryka med en tapet? Hur är ljuset? Några saker man kan tänka på är att det förmodligen är mer aktivt i vardagsrummet och då kan man gå på starkare färger och eventuellt ha mönster där, medan det bör vara mer vilsamt i sovrummet. Det går ändå att ha en ganska stark kulör, men en som känns behaglig och vilsam är att rekommendera. Mönstren bör vara enklare i sovrummet. Varma eller kalla nyanser beror också på hur man är som person. Vissa är frusna och mår bättre av varma nyanser, medan en del är varma och då känns det bättre med svalka i färgerna. Detta är en aspekt. Men det är inte lätt med färg, som ett exempel kan jag nämna att jag nyss flyttat in i ett hus med ett knallblått kök och jag är frusen av mig. Men just denna blåa nyans upplever jag som ganska varm, för det är en del rött i.
/Christel Månsson

FRÅGA:
Vi ska bygga hus och funderar just nu på golv. Vi vill inte ha det ekparkettgolv som ingår i alla torra utrymmen utan något mer massivt golv, typ Dala-Flodagolv. Kan man blanda olika träslag i golvet i huset, eller bör man hålla samma genomgående? Vi vill gärna ha något vitlaserat i det stora sovrummet, men kanske något naturellt annars. I taket blir det vitlaserad furu genomgående. Det är en rätt så öppen planlösning och två våningar med delvis öppet mellan vardagsrum nere och allrum uppe.

SVAR:
Golven i ett hus är otroligt viktiga för helheten och bildar en grund för allt man tillför i rummet. Att blanda olika träslag i golv är inget som jag rekommenderar. Du får en bättre helhet om du håller dig till kanske två träslag totalt, inklusive möbler. Målat trä kan dock tillkomma. Jag förstår att ni tycker att ekparkett inte riktigt rimmar bra med ett timmerhus, utan hellre vill ha ett massivt rejält golv. Det hade jag också satsat på om jag var er.
/Christel Månsson

FRÅGA:
Vi ska renovera vårt fönsterlösa badrum på 9 kvm (4.5mx2m). I taket tänkte vi ha infällda spotlights. Hur många blir lagom och hur ska de placeras? Antalet kanske beror på vilken effekt de har?

SVAR:
Om ni ska ha väggbelysning vid spegel, så skulle jag sätta t ex 8 st i två rader jämnt fördelat i rummet, förmodligen 50 watt med dimmer. Ska ni inte ha kompletterande armatur vid spegel så skulle jag sätta några extra spotlights över handfat/spegel, 3 st ganska nära väggen och tätare. Detta är en grov uppskattning då jag inte vet hur rummet är disponerat.
/Christel Månsson

FRÅGA:
Vi har köpt ett radhus där alla väggar är tapetserade med väv. Vi skulle vilja ha en yta som man kan måla på och den ska se lite grov ut som väggar ser ut i t ex hus vid Medelhavet, dvs ej tapetserade utan enbart målade. Vad ska man använda för material och hur går man tillväga? Vi planerar även att göra om innertrappan som idag är av furu med spaljé. Spaljén vill vi ta bort och ersätta med en träskiva, med utsågade cirklar och vi undrar då hur den på bästa sätt ska fästas och hur tjock den bör vara? Vi undrar även vilken sorts färg man bör använda om man ska måla hela trappan vit?

SVAR:
Det finns flera sätt att gå tillväga med väven. Man kan låta en målare bredspackla och sedan gå på med en färg med struktur (finns med olika grovlek) t ex Sandokryl eller liknande. Ett annat alternativ är att tapetsera över med en sk återställare som är en tjock slät tapetyta som man kan måla över på samma vis. Jag skulle välja det första alternativet, en yrkesman bredspacklar snabbt och snyggt. Tjockleken på skivan med runda hål i, det beror på hur det ser ut runt, men hellre lite kraftigare än för tunn. Det finaste skulle nog vara att bygga upp den med gips alternativt mdf och träreglar 100 mm tjock. Infästningen bör en snickare titta på plats och yttra sig om. Jag har själv med gott resultat målat en trappa vit, ovanpå en annan lackfärg, med en vattenbaserad, halvblank lackfärg.
/Christel Månsson

FRÅGA:
I vårt nybyggda enplanshus kommer vi att ha ett ca 60 m2 kök och vardagsrum vinkel. Vi funderar på att lägga klinker i hela detta utrymme. Kommer det att uppfattas hårt och kallt eller är det snyggt med ett enhetligt golv i en så öppen planlösning?

SVAR:
Jag tycker det kan vara oerhört fint med klinker i ett sådant rum. Hellre det än att dela in golvet i flera material.
/Christel Månsson

FRÅGA:
Vi har köpt ett HTH kök i vitlaserad björk. Vi har valt ett merbaugolv som passar till krönlist och socklar som går i körsbär. Bänkskívorna är i granit. Problemet är vilken färg vi ska välja på tapeten för att inte luckorna ska se "rosa" ut. Har du något färgförslag?

SVAR:
Jag skulle plocka hem några provbitar, lite större om det går, av tex ljust blekgrön och kanske lite gråblå toner. De skulle kunna göra så att luckorna blir mindre rosa. Men allt har att göra med vilket ljus som finns i huset, och det kan också ge olika effekt på dag- och kvällstid. Man måste se på plats och prova sig fram.
/Christel Månsson

FRÅGA:
I vardagsrummet på vårt nya hus kommer vi att ha fyra stora fönster från golvet, 210X90cm. På de två mittersta kommer vi att ha ett halvmånefönster180x90. Det kommer inte att finnas någon "distans" mellan halvmånen och överdelen av fönsterna. Frågan är hur jag kan sätta upp gardinerna? Finns någon uppsättning som kan täcka halvmånen? Kommer det att se tokigt ut?

SVAR:
De uppsättningar jag sett där man försöker följa halvmånens form har sett tokiga ut. Jag skulle sätta en skena längs hela fönsteraden, antingen i taket eller på väggen med distanser. Typen av skena med 2, 3 eller 4 spår finns hos de flesta välsorterade sömnadsaffärer t ex Hemtex. Finessen med flera spår är att man då kan ha flera lager tyg och dra fram och tillbaka så att fönstret får olika utseende efter behag (efter japansk modell). Det är fint med t ex två helt olika tyger eller färger eller t ex ett mönstrat och ett enfärgat. Det är vackrast att ha tygerna som raka stycken t ex 60-70 cm breda och på så sätt sparar man också tygmängd när kan man dela en bredd på mitten. Se till att beställa två dragstavar som du drar tyget fram och tillbaka med så att du slipper dra i tyget, som då blir slitet och smutsigt.
/Christel Månsson

FRÅGA:
Jag och min familj ska bygga hus inom kort. Till köket har vi valt ljusa björkluckor, ekgolv och sedan tidigare har vi ett köksbord av gummiträd med gröna stolar. Nu ska vi välja tapet och kakel, men börjar få kalla fötter. Än så länge kan vi byta färg/typ på köksluckor och golv. Det vi är oroliga för är att blanda alla dessa träslag.

SVAR:
Det är bra att tänka på är att ha max två träslag som går ihop, t ex ek och björk. Med de luckorna skulle jag matcha med möbler i björk eller ek. Gröna stolar går väl att behålla om man också följer upp den färgen i något annat, t ex kakel, tapet eller textilier.
/Christel Månsson