Badrum, Inredning

Rätt färg på kakelfogen i badrummet

Tegelförbandet framhävs med avvikande färg på fogen.

Tegelförbandet framhävs med avvikande färg på fogen. Foto: Fired Earth

När du väljer kakel till badrum eller som stänkskydd i kök behöver du också ta ställning till vilken färg du ska ha på kakelfogen. Så här kan du resonera.

Det finns två aspekter att väga in när du väljer färg på kakelfogen:

- Vilket är snyggast
- Vilket håller längst

Vilken färg på kakelfog är snyggast?
Inredningsarkitekt Christel Månsson tycker generellt att det blir vackrast om färgen på fogen ligger så nära kakelplattans färg som möjligt.

– Ska man säga något generellt så tycker jag att det blir mest estetiskt tilltalande om det visuella uttrycket ger lugn och harmoni, om den kaklade ytan bildar en helhet. Vit fog till vitt kakel brukar bli bäst, säger Christel.

metrokakel i tegelförband hos byggfabriken

Metrokakel satt i tegelförband. Foto: Byggfabriken

Å andra sidan kan det ibland också bli fint att framhäva rutmönstret något. Exempelvis när man sätter metrokakel monterat i tegelförband som är så populärt just nu, väljer man ofta en lite avvikande färg för att accentuera rutmönstret. Se exempelvis den första bilden i den här artikeln med det gröna kaklet som framhävs med vit eller ljust grå fog.

– Till en vit kakelplatta i metroformat kan det bli snyggt att välja en ljus grå färg på fogen och att ha bara en smal fog, säger Christel.

Men det är egentligen svårt att prata generellt, för det är ändå helheten som räknas. Det finns så många undantag, kombinationer och situationer som kan uppstå.

– Det kan t ex bli vackert att ta upp en grå nyans i kakelfogen ibland om det samspelar bra med något annat, ett grått skåp eller en annan detalj, säger Christel 

Hur mycket fogen syns har också att göra med hur bred den är. Ju bredare kakelfog, ju viktigare blir färgen på fogen och ju mer underhåll behöver den.

Kakel från Fired Earth

Grå fog med samma färgstyrka som kaklet gör att fogen smälter in. Foto: Fired Earth

Vilken färg på kakelfogen håller längst?
Kakel håller hur länge som helst, men fog har en begränsad livslängd. Efter tio år behöver den oftast förbättras, i alla fall om den är ljus.

Mörkare fog håller längre än en ljus. Ofta blir det snyggare med en ljusare fog, men ju ljusare, desto snabbare blir den smutsig. En mörk fog är inte lika benägen till färgförändringar.

Till en mörk platta är det dock oftast snyggast med en mörk fog. En mörk fog så smal som möjligt, är förmodligen den optimala kombinationen, i alla fall ur underhållssynpunkt.

Numera finns särskild fogrengöring och fogfärg för den som behöver fräscha upp och underhålla en ljus kakelfog.

Läs mer om badrum

Kostnad renovera badrum

Förebygg mögel i ditt badrum