"Gotlands byggnadsnämnd ger mediekändis fördelar"

Sigge Eklund byggde en bastu bredvid sin pool, men den hamnade väldigt nära grannen och grannen valde att anmäla det som ett svartbygge.

Sigge Eklund byggde en bastu bredvid sin pool, men den hamnade väldigt nära grannen och grannen valde att anmäla det som ett svartbygge. Foto: Pressbild

En bastu nära granntomten har lett till irritation och slutligen en JO-anmälan.

Sigge Eklund, känd som bland annat en av programledarna i en populär podcast, anklagas av en granne för att ha svartbyggt en bastu på Gotland. Bastun ligger bara några centimeter från grannens tomt. Ärendet har snart pågått i fem år, och nu har grannen valt att JO-anmäla kommunen. 

I anmälan skriver grannen att han misstänker att Gotlands byggnadsnämnd förhalar utredningen av svartbygget för att den anklagade är en "mediekändis med stort kapital, både bokstavligt talat och även vad gäller inflytande". Kommunen delar dock inte denna syn. I ett uttalande till Aftonbladet säger de att de prioriterar de ärenden som kommer in, viktigast är de som berör hälsa och miljö, därefter bygglovsärenden och slutligen tillsynsärenden. Just detta ärende faller under rubriken tillsynsärende, och utredningen har således inte hunnit bli klar ännu.

Sigge Eklund uttalar sig via en annan granne, som meddelar att det stod en vedbod på platsen tidigare. Att denna rivits och ersatts av en bastu. Huruvida den står på exakt samma plats och ifall det borde ha krävts bygglov är det som kommunen nu utreder.

Det återstår att se hur utredningen faller ut och vad som blir av JO-anmälan.