Bygga nytt hus

Huset vid vattnet - drömhus men ingen drömresa

Nicklas och Erica bygger sitt drömhus med sjöutsikt. Men det har varit en lång och tuff resa. – Vi hade ställt in oss på att det skulle bli tufft, men jag hade aldrig kunnat ana att det skulle bli såhär, säger Nicklas.

Huset vid vattnet - drömhus men ingen drömresa

När Nicklas och Erica 2016 bestämde sig för att bygga hus bodde de tillsammans i ett annat hus i en förort i Stockholm. Det huset var från början Nicklas och nu ville de istället skapa något tillsammans.

De ville köpa en tomt nära vatten, en plats där de kunde slå sig till ro och stanna.

Efter många om och men hittade de en tomt som stämde överens med önskemålen och som dessutom var lite nedsatt i pris på grund av att en tidigare köpare dragit sig ur. Där såg de att de kunde bygga sitt drömhus.

– Vi slog till direkt, säger Nicklas.

1,5 år att få bygglov

Förhoppningen var att de skulle ha ett hus redo för inflytt redan till sommaren, men då anade de inte att bygglovet skulle ta 1,5 år. Med tomten följde nämligen hårda krav och en hårdnackad bygglovshandläggare.

– Fram till 90-talet fick man bygga stora hus i området, men under 90-talet beslutade kommunen att man framöver bara skulle få bygga sportstugor. Det finns inga sådana i området så det har varit många diskussioner med handläggaren och arkitekten om hur huset få se ut, säger Nicklas.

Första huset de ritade blev inte godkänt. Arkitekten hade varnat familjen för just detta eftersom det verkligen tänjde på reglerna.

– Hur vi än justerade ritningarna fick vi nej på dem och till slut sade arkitekten att vi får rita ett helt nytt hus istället.

Sagt och gjort, de ritade ett helt nytt hus och efter en rad justeringar på det lyckades de få det godkänt. Sommaren hade dock passerat för länge sedan. Nu skulle tillstånd för avlopp med mera komma på plats. Även detta blev en lång förhandling.

– Jag hittade ett reningsverk som var godkänt av myndigheterna och då har inte kommunen rätt att ställa frågor om det. Men istället för att godkänna det, bad man mig att skriva och ställa frågor till tillverkaren, ett sätt att komma undan Boverkets regler för handläggaren, berättar Nicklas. Han och Erica fick även knacka dörr i området för att be grannar peka ut på karta var deras dricksvattenbrunnar är placerade, samt själva ta vattenprover, så att deras eget vatten och avlopp skulle kunna godkännas. 

– Det var en hel del arbete med tillstånden som gjorde att bygget drog ut ännu mer på tiden.

Nybygge på Värmdö

Markarbeten med kulvertar

Till slut var de dock redo och med alla tillstånd på plats var det dags att spränga. Men bekymren fortsatte. Markarbetena blev dyrare än väntat eftersom det första företaget som var på plats sprängde fel. Trots att familjen aldrig betalade företaget blev det dyrare, eftersom det nya företaget var tvungna att göra fördjupade undersökningar innan de kunde fortsätta att spränga.

– Vi hade redan ganska dyra markarbeten eftersom vi skulle ha kulvertar mellan byggnaderna, säger Nicklas.

De har nämligen valt att placera elskåp, värmepanna och andra större installationer i garaget för att spara plats i huvudbyggnaden. Husen får inte vara större än 60 kvadratmeter på bottenplanet, och de får bara ha en viss takhöjd. Detta gör att familjen, som består av två vuxna och två+två barn, behövde spara så mycket utrymme som möjligt i huset. Lösningen på detta blev att flytta ut stora installationer till garaget. Kopplingen mellan garage och de andra två byggnaderna löper i isolerade kulvertar.

Med markarbetet på plats göt man plattor för gäststuga, garage och huvudbyggnad. Nu var bygget igång och Nicklas och Erika följde det med spänning.

Dags att bygga

I december 2018 kom materialet till alla byggnader - snickarna började arbeta. Först restes garaget, därefter gäststugan och slutligen huset. Garaget och gäststugan stod färdiga med panel och plåttak redan i slutet av januari 2019, och då hade även undervåningen rests på huvudbyggnaden. Familjen njöt av att se sitt nya hus växa fram. Det blev precis så som de tänkt sig att det skulle se ut.

– Vi har valt värmebehandlad träpanel som inte behöver målas. Från början skulle vi ha plåt, men det blev för dyrt. Då landade vi i att vi ville ha en panel med grå patina, och valde värmebehandlad istället för att måla med järnvitriol då det skulle ha blivit mer omständligt att måla panelen. Det visade sig vara ett kanonbra val, det blev riktigt snyggt, säger Nicklas.

Till den värmebehandlade panelen har de  valt ett grått plåttak och takkupor. Kuporna ville de egentligen ha i liv med ytterväggen, men det godkändes inte hos byggnadsnämnden, därför avslutas de längre in på taket. Samtliga byggnader går i samma stil och med samma kvalitet. Dels för att de har viktiga installationer i garaget så det måste hålla en viss värme där inne, dels för att barnen kan tänkas vilja flytta ut i gästhuset om ett par år. Allt värms upp via golvvärme från värmepannan i garaget.

– Vi skulle ha bergvärme, men när vi räknade på det med nya moderna pannor så skulle det ta 100 år att ta igen det. Så nu har vi en hypereffektiv värmepump istället, säger Nicklas.

Stomrest hus

Oväntade kostnader

I mars 2019 var hela huvudbyggnaden stomrest men den nya panelleveransen hade inte kommit. Istället satte man upp den panel som fanns kvar från den gamla leveransen, men det räckte bara till en bit av ena kortsidan. Det visade sig att leveransen av panel till huvudbyggnaden var tre veckor försenad. Detta var dock bara första bekymret. Nästa bekymmer var en granne som överklagade och ville ha en annan avloppslösning. På toppen av allt detta sinade dessutom kassan.

– Vi visste att det vi bett om att få i byggkreditiv inte skulle räcka, så det var ingen chock. Men däremot blev det oväntat jobbiga förhandlingar med banken för att utöka det, säger Nicklas.

Arbetet med tillstånd och godkännande var som sagt tålamodsprövande, men är alltså inte det som familjen tycker har varit jobbigast i husbyggarprocessen. Det har istället varit - som hos så många andra - att inte spräcka budgeten.

– Vi insåg tidigt att vi skulle behöva utöka vårt byggkreditiv, men det var på håret att vi inte skulle få igenom det. Jag fick hota med att överge bygget för att banken skulle gå med på att utöka.

Samtidigt hade de svårt att få sitt gamla hus sålt. När det närmade sig juni hade de haft tio visningar på huset utan att ha fått ett enda bud.

– En stor del av pengarna för det nya huset var knutna till att vi fick sålt det gamla. Så mellan maj-juli stod bygget i princip stilla. Panelen kom upp men inte mycket mer, säger Nicklas och fortsätter:
– Vi gav snickaren en del småjobb som vi betalade från vår lön för att hålla honom sysselsatt. Det är inte ett stort byggföretag jag anlitar, han har ett liv som jag måste se till att upprätthålla när jag anlitat honom. Så vi gjorde småbetalningar - att vårt bygge stod still påverkade ju även honom ekonomiskt, säger Nicklas.

Kök från Ballingslöv

Ljus i tunneln

Oron över husförsäljningen och att bygget stod stilla var påfrestande. Men i slutet av juli bytte de mäklare till en med större kundkrets. Detta gav resultat direkt. Huset såldes på sex dagar och de fick över utgångspris vilket var en stor lättnad. Husförsäljningen gjorde att de kunde börja bygga igen och i slutet av augusti kom äntligen plåttaket på plats på huvudbyggnaden. På insidan arbetade snickarna för fullt med att sätta upp gips och förbereda för golvvärme på övervåningen.

De löste under denna period även situationen med grannen genom att de nu först ska rena avloppsvattnet i reningsverket, sedan pumpa upp det 30 meter uppåt till en annan rening och därifrån släppa det fritt. Detta kostade dem ytterligare 100 000 kronor. Vid det här laget hade byggställningen, markarbeten, och förseningar kostat dem en hel del. Det skulle visa sig att även fönstren blev dyrare - 80 000 kronor extra. Dels på grund av prisjusteringar sedan de tog in första offerten, dels på grund av att kronan var svag. 

– Vi insåg att för att ro iland projektet med de materialval vi ville ha så skulle vi få göra en del arbete själva. Min fru spacklade och målade exempelvis, säger Nicklas.

Arbetet fortskred under hösten och när detta skrivs i december 2019 har köket kommit på plats och de har fyndat material för badrummet under black friday. Familjen har också fått låna ytterligare en del pengar från föräldrarna, och bor hos dessa sedan ett par månader tillbaka.

– Vi är extremt tacksamma. Utan dem hade vi inte klarat detta, säger Nicklas.

Beräkningarna visade att huset skulle stå klart i mellandagarna. 

– Men det krävs ju tillstånd för att få flytta in och vi behöver även få okej på vårt reningsverk för att få ta det i bruk. Så jag tror inte att vi kommer att kunna flytta in förrän i slutet av januari. Vi längtar något fruktansvärt.

Han säger att om de hade vetat exakt hur tuff den här husbyggarresan skulle bli hade de förmodligen aldrig inlett den. Istället för de beräknade 5 miljoner kronorna som hus och tomt skulle kosta är de nu uppe i 7,5 miljoner kronor.

– Vi hade ställt in oss på att det skulle bli tufft, men jag hade aldrig kunnat ana att det skulle bli så här. Däremot ångrar vi inte nu i efterhand att vi gjorde det, nu när vi börjar se slutet. Det är vårt drömhus och vi planerar att bo där resten av livet. Vi hade inte gett oss in i detta från början om vi vetat, men är ändå glada att vi gjorde det.

Sett till värdet på huset kontra kostnaderna de haft ligger de på sätt och vis plus minus noll. 
– Vi hade räknat med att ligga på plus, men plus minus noll är ingen katastrof. Dessutom blir det precis som vi tänkt oss.

Snabba fakta om huset på Värmdö
  • Storlek: 105 kvadratmeter (1 ½ plan), + 40 kvm gäststuga + 30 kvm varmisolerat garage
  • Grund: Platta på mark
  • Uppvärmning: Golvvärme uppe och nere
  • Golv: Polerad betong nere, parkettgolv uppe
  • Kök: Ballingslöv med homogen stålbänkskiva och matta vitpigmenterade ekluckor