Husdrömmar

Husdrömmar: Villa Fernström i Stenungsund

I det sjunde avsnittet av Husdrömmar 2021 får vi följa när Linus Fernström går från hockeyproffs till arkitekt. Under sin sjukskrivning ritar Linus ett hus i bästa Hollywood-stil åt sig, Karin och Stella. Innan avsnittet är slut har också lilla Frasse flyttat in i huset.

Nybyggd villa

Foto: SVT/Alla bilder är skärmdumpar från programmet

I veckans avsnitt av Husdrömmar får vi följa när vår medlem villafernstrom alias Linus Fernström bygger ett egenritat hus i lösvirke. I sin projekttråd har vi fått följa bygget sedan tidigare, men nu får vi alltså se dem live i Husdrömmar. 

Läs mer: Egenritat lövirkeshus - Husdrömmar säsong 9 @villafernstrom

Linus Fernström och Karin Persson bor i ett hus från 50-talet som de köpte för att ha som sommarhus och kanske riva för bygga nytt hus i framtiden. På grund av en olycka som inträffade när Linus spelade hockey, har husbygget nu blivit av lite tidigare än planerat.

Linus och Karin

Linus är 32 år och hockeymålvakt. Karin är 30 år och butikschef. Tillsammans har de dottern Stella som är 2 år gammal.

Tomt

Linus var hockeymålvakt i SHL Brynäs fram till mars 2018, då han fick en rejäl smäll i en match. Det resulterade i en hjärnskakning som gjorde att han fick sjukskrivas. Under sjukskrivningen började han rita på ett hus till sommarstugetomten. Som en följd av skadan klarar Linus inte av mycket ljud och stora folkgrupper, det gör att han blir ”hjärntrött”. Att rita hus i lugn och ro, det funkar dock hur bra som helst.

Karin har aldrig haft en dröm om att bygga hus, men nu när de ska bygga tycker hon det är jättekul att kunna forma huset exakt som man vill. Det faller sig naturligt att Linus gör 90% av arbetet med husbygget och Karin 10%. Karin jobbar mycket då hon som butikschef har 170 anställda under sig. Målet är att driva en egen butik, men det får bli efter att husbygget är klart.

Modell av huset

Fakta om huset

Byggstart: Hösten 2019
Inflyttning: September 2020
Stomme: Trä
Byggnadssätt: Lösvirke
Storlek: 228 kvm
Budget: 4,5 miljoner kronor

 

Tomt med skiss

Linus ritade om huset mer än hundra gånger innan de var nöjda. Han utgick från hur de ville utnyttja tomten för att maximera utsikten som ligger mot norr, vilket komplicerar det hela.

Planlösning

Huset är utformat så att alla rum kan få utsikt mot havet. Solen når fram till uteplatsen lagom till eftermiddagen. 

– På kvällen vill vi gärna se Stenungsund med lamporna, berättar Linus.

Modell av hus

Den långa huskroppen bildar en mur mot vägen och grannarna. Gert Wingårdh tycker att ritningen är professionellt gjord. Han tycker bara att det finns för många fönster i ritningen, det borde vara färre olika storlekar på fönster.  Bra idé tycker Linus och ritar om och sätter mer enhetliga fönster.

Modell av hus inlagd på tomt

Gert: Norrvändning är underskattat

Gert berättar att när man började bygga stora sommarvillor i Stockholm på 1800-talet så vände man dem alltid mot norr för att utsikten skulle vara solbelyst, lite på samma sätt som Linus och Karin gjort med sitt hus. Det finns ju nackdelar med att vända huset mot söder och väster. Solstrålar stör, man blir bländad och huset blir för varmt. Sedan är det visserligen skönt att komma ut på en södersida,när man ska sitta och koppla av. 

Tomten ligger i Bohuslän och utsikten är fantastisk. En lyckad husritning handlar om utblickar och hur man sätter fönster på fasaden, säger Gert. 

– Det här är bra gjort, han har ett öga för det, anslaget är på gränsen till skickligt, menar Gert.

Platsgjutning

Bygget pågår

De bygger utan stress, det får ta den tid det tar. Vi får se när de i början av bygget tillverkar en enorm form för att platsgjuta de 20 cm tjocka väggarna till källaren. Andra källarväggar muras upp.

Sloda betong

När man gjuter grunden gjuter man balken först med lite tjockare betong. Därefter tar man själva ytan på plattan. Linus hjälper till att sloda för att jämna till betongen.

Nybygge runt sommarstuga

Bor i sommarstugan under tiden, river i efterhand

Linus och Karin gör en smart grej för att ha boende under byggtiden. De lyckas bygga runt sommarstugan och kan bo i den medan huset byggs. När bygget är klart ska de försöka skänka huset och hoppas att den som vill ha det bara kan forsla bort huset.

– Vi har haft en intressent som har sagt att hon vill ha huset, berättar Linus. 

När fönstren kommer på plats börjar det kännas som ett hus. 

 

Arbetsträna
Platsbyggd garderob

Linus arbetstränar och ritar garderob

Under byggets gång börjar Linus arbetsträna. Han skaffar sig en praktikplats där han får rita. Vi får se en platsbyggd förvaring han har ritat. Man känner igen designen från huset sedan.

Huset halvt färdigt

I  juni 2020 börjar huset arta sig.  Gert kommer dit och ger Linus beröm för en bra form på huset. 

De platsbygger förvaring i köket. Karin hade hittills bara fått bestämma hur sopsorteringen skulle vara, men även den trollar Linus bort. 

När huset börjar bli klart inser de att Stella ska få en lillebror.

Planera för smart hem

Smart hem

Tiden för inflyttning var planerad till november 2020, men den flyttas fram. I november är det istället dags för att planera husets smarta funktioner. De har anlitat ett företag för att programmera in alla smarta funktioner de ska ha i huset. Allt ska kunna styras från telefonen; alltifrån belysning, värme och ventilation till att starta kaffekokaren på morgonen. Allt Linus kommer på automatiserar de.

Färdigbyggt hus

Huset klart

I mars 2021 gör Gert sitt sista besök hos Linus och Karin.

Entré

– Det här är Beverly Hills. Den branta tomten, att man tar för sig av en utsikt. Jag är helfascinerad, säger Gert.

Balkong med utsikt

– Huset speglar en lust att få sticka ut, att få kraga ut som man har gjort i Hollywood sedan 1920-talet.

Matplats

Köket ligger till höger, rakt fram utsikt över Stenungsund.

Coffeebar

Karins coffee bar i köket döljs bakom grå luckor som fälls in i väggen. Bredvid det ett rejält skafferi. Allt ritat av Linus.

Kök

Utsikt vid häll och ho i köket.

Nyfödda Frasse

Lilla Frasse har kommit till världen.

Belysning i hall

Linus har gjort en konstnärlig installation av lampor på hallväggen.

Föräldrasovrum

Linus och Karins sovrum.

Nivåskillnad i vardagsrum

Från köket får man gå ner två trappsteg för att komma till vardagsrumsdelen. Gert anmärker på att trappstegen inte är lika höga. Det skiljer en centimeter på dem.

Kostnaden för bygget hamnade på ca 8 miljoner kronor. De hade budgeterat 4,5 miljoner kr. 

– Med 4,5 miljoner i budget hade vi planerat köpa saker på blocket, ha billiga plastfönster, men någonstans kände vi att vi har möjligheten att göra det här på riktigt. Den möjligheten ville vi utnyttja och la in alla våra pengar, säger Linus.

Framtida utsikt

När det gamla huset försvinner kommer det att bli en fantastisk utsikt genom de stora fönstren. 

– Kanske ett av de bästa genomförda projekten jag har sett i Husdrömmar, säger Gert.

Huset färdigbyggt

– Ett sånt första försök va, wow!

Ritblock

Gert Wingårdh avslutar med att ge Linus ett ritblock, en måttstock och pennor. Han tycker att Linus ska satsa på en karriär som arkitekt och önskar honom lycka till.