HUI utser årets julklapp - vad blev det?

HUI utser årets julklapp - vad blev det?

Experter tippar årligen på vad som blir årets julklapp, och i år blev det...

Branschorganisationen HUI utser årligen vad de tror kommer att bli julhandelns stora vinnare - tidigare år har det bland annat blivit bakmaskiner och hörlurar. I år är det dock något helt annat. Nämligen en mobillåda.

Så vad är då en mobillåda? Det är helt enkelt en låda som man ska stoppa ner mobiltelefonen i när man kommer hem till någon. 

- Svenskarna reflekterar mer och mer över telefonens användningsområde, och försöker nu i allt högre grad justera sitt beteende därefter. Redan idag finns till exempel appar för att reglera sin skärmtid. Mobillådan är ett hjälpmedel under de tider på dagen man vill lägga ifrån sig mobilen för att istället läsa en bok, sova eller umgås med familjen, säger Jonas Arnberg, vd för HUI Research.

Kriterierna för årets julklapp är att det ska finnas ett nyväckt intresse kring den och att den ska representera den värld vi lever i.

När prisjämförelsesajten Pricerunner gjorde en undersökning om vad folk helst vill ha i julklapp var det istället en bok som toppade önskelistan, en fysisk bok. 

Vad tror du? Kommer det att shoppas många mobillådor i julhandeln? Eller blir boken den stora vinnaren?

Motivering till Årets julklapp 2019

2019 var året då allt fler svenskar började ifrågasätta hur och hur mycket vi använder mobiltelefonen i vår vardag. Årets julklapp – mobillådan – är en låda där telefonen kan läggas undan för att vi lättare ska kunna hitta balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet.

Mobilen har under det senaste decenniet gett upphov till den kanske snabbaste beteendeförändringen i människans historia. Många funktioner har på ett positivt sätt revolutionerat vardagen, men de svenska konsumenterna har nu på allvar börjat reflektera över vad som händer med vår sömn, våra relationer, vår koncentration och vår psykiska hälsa när mobilen har fått en dragningskraft som ständigt pockar på.