Grannar träter om övervakningskamera

En övervakningskamera.

En övervakningskamera. Foto: Byggahus.se.

Två husägare i Lund är osams om en övervakningskamera och den ena husägaren undrar om det är okej att visa rumpan för kameran.

En husägare i Lund har blivit anmäld till Datainspektionen efter att ha riktat en övervakningskamera mot grannens hus. Grannen skriver i anmälan att de inte vill bli filmade och att kameran ser rakt in både på tomten och in i deras sovrum och uterum. Han frågar även om det är okej att han visar rumpan för kameran - vilket det inte är.

Den här typen av grannosämja är svår att utreda. Datainspektionen har tagit över ansvaret för att säkerställa att övervakningskameror inte riktas mot grannars utrymmen. Men det finns inte några större resurser för myndigheten att följa upp anmälningar. I en artikel i Sydsvenskan säger de dock att det många gånger visar sig att kamerorna endast är attrapper, eller att bevisläget är svårt.

Skulle man däremot åka dit för att ha brutit mot denna lag så räknas detta som ofredande. Detsamma gäller om man visar rumpan.

- Det blir två fall av ofredande och de utreds var för sig, säger kommunpolis Joakim Nyberg, till Sydsvenskans papperstidning.