Grannar tillfrågas inte när det planeras solcellspark

Husägare har inget att säga till om när det byggs solcellspark på granntomten, eftersom det inte räknas som miljöfarlig verksamhet.

Som husägare har man inget att säga till om när det planeras solcellspark i närheten av huset. Till skillnad från vindkraftparker så utgör inte solcellsparker någon miljöfarlig verksamhet.

En av de husägare som ska få en solcellspark på granntomten höjer nu rösten och menar på att de som bor nära kan ha vettiga åsikter som man borde ta i beaktande. Därför borde grannarna tillfrågas. I hennes fall finns det exempelvis två andra tomter i närheten som inte har bebyggelse precis bredvid sig, och som hon menar borde ha varit bättre lämpade att anlägga en park på - något som de boende i området vet om och kunde ha berättat om de fått en chans.

Linnea Söderberg, handläggare av solcellsparker vid länsstyrelsen, förklarar för SVT varför grannar inte tillfrågas när det ska byggas solcellsparker.

- Vindkraftparker är en miljöfarlig verksamhet som kräver tillstånd enligt miljöbalken, medan en solpark hanteras som ett vanligt samråd. Så det blir en form av slasktratt där solcellsparker har hamnat eftersom de inte regleras enligt den lagstiftning vi har idag.

I dagsläget planeras ingen ändring av lagstiftningen, men husägaren Madelene Öderberg menar på att man borde se över det här inför framtiden.