Byggahus.se

Z-wave styrning av elelement

 1. J
  Medlem · Värmland · 281 inlägg

  Jimmu

  Medlem
  Jag håller på att renovera gäststugan här hemma på gården, jag kommer att dra ny el i hela stugan och köpa och installera ett elelement.

  Det jag skulle vilja åstadkomma är att kunna styra det med hjälp av Z-wave, har ingen controller för det ännu, men det kommer förmodligen att bli en Fibaro Home Center 2, vågar dock inte klicka på beställningsknapöen innan jag får det bekräftat att det finns någon bra lösning på det hela.

  Önskvärt är att jag kan sätta på och stänga av elementet helt, samt kunna ställa temperaturen, behöver inte vart helt ställbart utandet skulle duga gott och väl med ett läge för rumstemperatur 21-22grader samt ett underhållsvärme läge på 10-15 grader kanske?

  Är detta tekniskt möjligt? Vad behövs?
   
 2. T
  Självbyggare · Skåne · 2 800 inlägg

  tompaah7503

  Självbyggare
  Hur långt ifrån är din gäststuga från din tilltänkta placering av controllern?
  Z-wave har lite begränsad räckvidd, det är inte som Wifi, så rekommenderar inte att du försöker överbrygga mer än 10 meter från controller till enhet om det ska gå genom väggar och så.

  Ska du bara styra elementet så blir en Fibaro HC2 väldigt dyr lösning för detta. Men jag misstänker att detta är startskottet för mer.

  Du behöver i varje fall ett styrbart uttag och en tempgivare. Tempgivare till z-wave är inte så billiga och inte de styrbara uttagen heller, så du landar på runt 1000-lappen för bara dessa två komponenter.
   
  Redigerat 4 sep 2017 15:29
 3. D
  Medlem · Storbritannien · 1 193 inlägg

  DMOL

  Medlem
  om du ändå ska göra om elen så kanske det är värt att satsa på riktig styrning som t.ex. knx eller liknande
   
 4. J
  Medlem · Värmland · 281 inlägg

  Jimmu

  Medlem
  Det är ca 10-15m skulle jag gissa på, får kolla upp detta närmare.

  Precis som du säger, det är startskottet på något nytt då jag brukar Tellstick i 3-4år och vill uppgradera mig lite, tänkte att det vore perfekt att automatisera gäststugan fulllt ut när MSN ändå är i farten med renovering,
   
 5. J
  Medlem · Värmland · 281 inlägg

  Jimmu

  Medlem
  Tänkte att det var smidigt att köra med Z-wave så att man får kontroll på hela huset med hjälp av det. KNX har jag ingen erfarenhet av, och det blir nog dyrt att installera, kostar mer än vad det smakar
   
 6. T
  Självbyggare · Skåne · 2 800 inlägg

  tompaah7503

  Självbyggare
  Om du vill gå z-wave-vägen, så börja med en billig USB-sticka som du kopplar till en gammal dator och kör kanske Domoticz på eller liknande enkel automatiseringsmjukvara. Då har du inte lagt så mycket pengar på det om du i slutändan kommer på att z-wave inte var för dig.

  Tänker att du främst kan utvärdera tillförlitligheten i z-wave-nätet och hur pass bra det fungerar på de avstånd du tänker ha. Sensorer och styrutrustning flyttar du sen över till HC2 om du senare väljer att köpa en sådan.

  Tror du kommer billigast undan med en Philio multisensor för tempmätningen (ca 400 kr) och en Philio uttagsbrytare (ca 350 kr), sen behöver du kontrollern som jag då tänker en USB-sticka. Du får ha en som passar din tänkta mjukvara.
   
 7. J
  Medlem · Värmland · 281 inlägg

  Jimmu

  Medlem
  Jag får ta och läsa på lite om räckvidder mm på Z-wave tror jag, hur funkar detta med mesh-nätet då?
  Som det ser ut idag så finns inkommande fiber, router och min Tellstick i hörnet på villan på andra våningen.
  Därifrån är det närmast till gäststugan.
  Men jag kanske ska tänka om och skrota idén med att automatisera gäststugan och försöka placera controllern centralt i villan istället?
  Det finns inga lösningar på att kunna skicka signaler lite länge till gäststugan? Tanken är även att dra ut nätverk via kabel till gäststugan
   
 8. E
  Medlem · Skåne · 10 147 inlägg
  Mig veterligen finns inga elelement som direkt går att styra via Z-wave.
  Skulle jag ha gjort något med värmestyrning, så skulle jag nog använt en vanlig rumstermostat för styrning av nedsänkningstemperaturen. In och ur-koppling av nedsäkningen kan då skötas med en Z-wave-brytare.
  En annan Z_wavebrytare kan du sedan ha för att helt frånkoppla värmen.
  "Normal" tempstyrning sköts sedan med termostaten på elementet.
  .
   
 9. martin43
  Husägare · Östergötland · 2 249 inlägg

  martin43

  Husägare
  För en bra styrning behöver du kunna ha hysteres, t.ex. att den slår på vid 0,5C under börvärdet och av 0,5C över börvärdet. Vet ej vad som är möjligt med Fibaro home center.

  Jag kör Domoticz på en Raspberry med en RFXCOM för 433Mhz och en Z-stick för Zwave. Använder billiga temp och fuktgivare på 433Mhz samt billiga brytare för 433Mhz för att styra t.ex. fönsterlamporna. Sen har jag Zwave brytare till viktiga saker såsom luftavfuktaren i garaget, styrning av värmelement. Fungerar oerhört bra och man kan ju då ta temperaturen från en sån billig temp/fuktgivare men ändå styra en Zwavebrytare.
   
  • Laddar…
 10. T
  Självbyggare · Skåne · 2 800 inlägg

  tompaah7503

  Självbyggare
  Det låter ju som du har bra förutsättningar men bäst är om du köper de grejer du tänkt använda av en säljare som tillåter öppet köp trots bruten förpackning. Använd grejerna varsamt och ha inte sönder förpackningarna så kan du säkert testa.
   
 11. J
  Medlem · Värmland · 281 inlägg

  Jimmu

  Medlem
  Har vart ute och mätt lite nu:

  Avstånd mellan routern och gäststugan är 15m
  Avstånd mellan gäststugan och ytterväggen på uterummet är 10m, dvs uterummet är 5m

  Villan är 15-20m lång beroende på om man räknar med garagedörren eller ej.

  Hur fungerar detta med mesh-nätet?
  Kan jag skicka en signal från controllern till en tempsensor på uterummet (5m) som sedan sänder den vidare till gäststugan (ytterligare 10m)
  Skickas signaler via mest-nätet vidare oavsett sensor, eller är det bara tempsensor till annan tempsensor som funkar, eller går det att skicka till eN tempsensor vidare till strömbrytare?
   
 12. E
  Medlem · Skåne · 10 147 inlägg
  Repeaterfunktionen finns enbart på nätansluta enheter.
   
 13. T
  Självbyggare · Skåne · 2 800 inlägg

  tompaah7503

  Självbyggare
  Som etompau säger, meshfunktionen finns bara för nätanslutna enheter men de "meshar" alltid med all data så det behöver inte vara likadana sensorer.
  Kan du koppla in din uterums-tempsensor på nätdrift så är du nog hemma.
   
 14. J
  Medlem · Värmland · 281 inlägg

  Jimmu

  Medlem
  Funkar det att skicka via en nätansluten enhet till en batteridriven tempsensor då?

  Isf får jag väl ansluta något på uterummet som skickar signalen vidare.

  Det kanske enklaste är att köpa ett portabelt elelement och ställa in termostaten på 10-15gr, ha det stationära elementet på 21-22gr och växla mellan dem med hjälp av en av/på brytare. Alternativt skrota idéen helt och hållet och ställa termostaten manuellt..
   
 15. martin43
  Husägare · Östergötland · 2 249 inlägg

  martin43

  Husägare
  Ja det funkar
  Märker du att signalen inte når får du sätta i t.ex. en strömbrytare nånstans mitt i mellan.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.