Byggahus.se

ytbesiktning?

 1. J
  Medlem · 40 inlägg

  jezzica

  Medlem
  Skulle egentligen flyttat in i huset förra veckan men nu är det försenat och slutbesikning kan inte bli förrän om två veckor. Kan man beställa ytbesiktning då om man behöver komma in i huset tidigare? Vem beställer eller gör den då? Flyttar man in i huset efter ytbesiktningen? Om nu inte det går flyttar man in efter slutbesiktningen? Om det blir massa anmärkningar där, kan man flytta in i varje fall? Känner lite stress då vi bor på övertid i lägenheten...
   
 2. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  En ansvarsfråga

  Fram till slutbesiktningen har entreprenörerna/husleverantören fullt ansvar för huset. De är ansvariga om något blir stulet, börjar brinna etc.
  Självklart så är det då svårt för dem att ge er klartecken på att flytta in eftersom deras försäkringsbolag inte ser med blida ögon på sådant.

  Bästa alternativet för er, om ni vill komma in tidigare är att lägga slutbesiktningen tidigare trots att det då kommer att bli en hel massa fel och brister.
  Då tar ni över ansvaret för huset på er hemförsäkring istället.
   
 3. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: En ansvarsfråga

  Nej, detta är inte något bra alternativ! Det är ju f.ö. besiktningsmanen som avgör om entreprenaden som skall godkännas och är det för många fel kanske han inte gör det.
  Då kan beställaren likaväl inte ta över.

  Skall absolut inflyttning ske före slutbesiktning bör man göra någon form av ytbesiktning för att vid slutbesiktningen kunna fastställa vilka skador beställaren ev. själv orskat under inflyttning/boende. En sådan besiktning gör lämpligen beställaren och entreprenören gemensamt (kollar om det finns några synliga skador före inflyttningen helt enkelt).
  Ett annat alternativ är att ev. sådana skador sker på entreprenörens risk då ju han slipper undan med ersättning för för sent överlämnande.

  Ett tredje alternativ är helt enkelt att flytta till ett tillfälligt boende som entreprenören betalar då han inte blivit klar i tid, om nu förseningen verkligen beror på honom.
   
 4. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: En ansvarsfråga

  Att flytta in innan man har en gällande försäkring är absolut inget att rekommendera!
  OK så länge skadorna är något litet märke på ytskikten, men vad händer om det brinner? Huset är ju inte besiktigad och kan ha sådana fel som gör att den inte fåt lova att användas innan felen åtgärdats. En ojordad elanläggning, felkopplade installationer kan innebära livsfara!

  Tredjealternativet, att låta huset bli klart, är det allra bästa för alla.
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 43 004 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: ytbesiktning?

  Det är aldrig bra att sätta sig i en situation där man är helt beroende av att huset är klart på en bestämd dag. Då finns det risk att man överser med fel och brister vid övertagandet som man annars inte skulle acceptera, bara för att få flytta in.

  Ställ in er på ett annat temporärt boende, eller diskutera med er hyresvärd om det går att förlänga ytterliggare. Diskutera sedan med byggaren om ersättning för detta temporära boende.
   
 6. J
  Medlem · 40 inlägg

  jezzica

  Medlem

  Re: ytbesiktning?

  Tack för svaren! Vi fick slutbesiktning om två veckor och förlängning på lägenheten. Hoppas besiktningen går bra! Det är väl lika bra att ställa sig in på att detta kan ta tid för jag vill inte ha massa problem senare för att jag är stressad just nu!
   
 7. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: En ansvarsfråga

  Risken för skador, exempelvis brand, inbrott m.m. ligger på entreprenören fram till dess entreprenaden överlämnats vid en godkänd slutbesiktning. Från denna tidpunkt skall beställaren ha en gällande försäkring för objektet.
   
 8. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: ytbesiktning?

  Jodå, visst har entreprenören ansvaret för att försäkra huset till slutbesiktningen, det framgick av mitt tidigare svar.
  Men när man flyttar in så tar man ju med sig bohag som nomalt sett täcks av hemförsäkringen. Detta bohag omfattas ju inte av entreprenörens byggförsäkring.
  Dessutom kan det ju, som jag tidigare skrev, finnas sådana fel på huset som gör att det är olämpligt att bo i innan felen är åtgärdade.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.