Byggahus.se

Worx, Ryobi eller Gardena

4k läst  51 svar

?

Vilken ska jag välja?

Poll closed 2019-05-21.
 1. Worx Landroid M1000

  11,1%
 2. Gardena Sileno Smart Life 1000

  57,8%
 3. Ryobi Roboyagi

  6,7%
 4. Annan (skriv nedan i tråden)

  24,4%
 1. Bod74
  Medlem Nivå 4
  Ha ha, vilken skön tråd detta utvecklats till! :crysmile::ok:(y)
  @golfgreen och @Edgarsven Jag tror vi är i mål! :giggle:
  Jag får min robot på måndag som klarar 1000m2 fast jag skulle ha klarat mig med den som klarar 750m2 eller kanske kommit billigare undan med ett annat märke. Jag lovar återkomma :rofl:
   
 2. G
  Medlem · Nivå 7
  Vi var i mål redan när du sa att du hade köpt en Gardena :D
  (nu ska vi bara rädda Edgar och övertyga honom också ;) )
   
 3. E
  Medlem Nivå 3
  Det handlar om hur strået blir klippt. Man kan slita av gräs med slöa knivar. Då blir det inte ett bra snitt på strået. Detta gör att gräset behöver mera vatten samt mår sämre. Därför rekar jag att din robot ska ha rakblad. Då kan du ha kort gräs och inte behöva vattna lika mycket.
  1. Nja, det blir dock viss skillnad om det är rakblad eller en stor kniv är min åsikt 2.Jo, de har högre pris pga dessa funktioner. 3. Det har nog mycket med hur du dragit din gränstråd. Samt om det finns håligheter eller mjuka partier i mattan. Alla mattor behöver justeras hela tiden om du har robot. Det blir dock mindre för varje år.
  Högst tveksamt att det verkligen är samma prisnivå för Worx som McCulloch / Gardena. Du måste även inkluderar saker som gränstråd och piggar osv de medföljer Worx. Utan att ha kollat säger jag att priset är nog minst 2000 kr upp för en McCulloch och troligen mera för Gardena. Naturligtvis kan man hitta bra deals om man letar.
   
 4. G
  Medlem · Nivå 7
  Jag vet teorin bakom hur gräset ska skäras, men min erfarenhet med 6 år med en riktig kniv på Stigan är att gräsmattan ser väldigt bra ut. Jag har slipat kniven kanske vartannat år. Antar att den håller sig vass längre än rakblad. Jag vattnar aldrig och har "normal" längd på gräset. Hittills är rakbladen likvärdiga, men jag har ju bara kört lite mer än en månad än.

  Det är samma gränskabeln från Stigan som jag använder till ena Gardenan. Man kan ju inte trolla alltför mycket med gränskabeln heller, den måste ju ligga där man vill ha det klippt. Det finns liksom ingen fördel i att välja en klippare utan guidekabel.

  Du borde sluta gissa och kolla upp fakta istället. Jag gav dig priserna från Prisjakt så det är vad det är för skillnad. Och då blev det ju nån äldre modell av Worx och inte en M-modell som du pratade om eftersom dom var mycket dyrare.
  Kabel, märlor och rakblad medföljer både McCulloch och Gardena så priset för klipparen är totalpriset.
   
 5. legion
  Husägare · Nivå 8
  Jag har också egen erfarenhet av klippare med kniv (en Viper hos mina föräldrar) och när det gäller slutresultatet finns inga synliga skillnader. Gräset ser lika fint ut oavsett klippmetod.
   
  • Laddar…
 6. E
  Medlem Nivå 3
  Har man en bra jord, med näring och vatten så kanske det inte märks. Experter på gräs säger att det blir skillnad. Det gäller även om du slipar kniven på en vanlig motorgräsklippare också tydligen.
   
 7. E
  Medlem Nivå 3
  Om allt annat är likvärdigt, i form av tyst den är, hållbar, pris osv. Så nej, då är det en stor fördel med guidekabel om du nu behöver det. Nu vet vi inte om detta stämmer för dessa 6500 kr maskiner du pratar om här. Stämmer det så blir Worx svårare att rekommendera.
  Grannen körde i 5 år utan guidekabel till sin HQ och det funkade bra. Som jag skrev tidigare Worx modeller för 1000 m2 är nu helt klart prisade för högt.
  Jag tycker det är viktigare att kolla på vad maskinerna kostar i affären, för de flesta köper nog där.
   
 8. G
  Medlem · Nivå 7
  Jag är ingen expert på gräs så jag kan inte bedöma hur bra mina gräsmattor är. Det jag kan säga är att ingen har gjort något på den gräsmattan där Stigan har gått, på över 30 år, minst. Vad förra ägaren gjorde har jag ingen koll på.
  Jag kan rapportera i slutet av sommaren om det har blivit någon märkbar skillnad på klippningen nu när det är rakblad.
   
  • Laddar…
 9. G
  Medlem · Nivå 7
  Jag vet inte vad du syftar på med maskinerna för 6500, alla jag har nämnt har guidekabel, klipper lika och kabel och märlor ingår.

  Jag har faktiskt aldrig sett en Husqvarna följa begränsningskabeln hem, men det är ju för att den väljer guidekabeln i första hand, så jag vet inte hur den beter sig riktigt. Verkar dock dumt att inte utnyttja möjligheten när den finns.

  Priserna är i butik. McCulloch säljs billigast på Clas Ohlson och Gardena är eventuellt ett fåtal kronor dyrare i stora byggvaruhus. Ett exempel är Gardena Smart Sileno Life 1000 som kostar exakt lika mycket i dom 4 billigaste affärerna, varav en av dom är Bauhaus. Ett annat exempel är Gardena Sileno City 250 som är billigast på K-rauta.
   
 10. N
  Medlem · Nivå 7
  Det kan man ställa in, dvs. hur många minuter en HQ ska leta efter i första hand signal från laddstationen, i andra hand gudiekabeln och i tredje hand begränsnignskabeln. Men det ska ju en helt osannolik situation till för att den inte ska hitta guiden inom den angivna tiden (som ligger på ca 10 minuter som standard tror jag). På även en enorm gräsmatta hittas ju guiden inom mycket kort tid.
   
 11. legion
  Husägare · Nivå 8
  Jag har aldrig sett det själv men har för mig att en HQ går i en korridor innanför begränsningsslingan om den skulle följa den hem. Alltså varieras avståndet till slingan och inga spår bildas.
   
 12. N
  Medlem · Nivå 7
  Korrekt, även det ställer man in, den s.k. korridorbredden. Den ställs in för både guide och begränsning individuellt, men blir ju sällan aktuellt för begränsningen pga ovan.
   
 13. G
  Medlem · Nivå 7
  Min gamla Stiga kunde också gå en bit utanför begränsningskabeln, men problemet var att få den att börja följa kabeln igen i närheten av laddstationen. Det krånglade så mycket så det var enklast att låta den följa kabeln exakt istället, vilket skapade spår.
  Har Husqvarna patent på lösningen för att få deras (och Gardena/McCulloch) klippare att börja följa kabeln i närheten av stationen? Eller har även andra märken denna lösning idag?
   
 14. N
  Medlem · Nivå 7
  Den hittar hem med hjälp av signal från stationen (utan behov för guidekabel) som den känner av inom en radie på några meter. Om de har patent på det vet jag inte.
   
 15. Bod74
  Medlem Nivå 4
  Så var det äntligen dags... :ok: