Byggahus.se

Villkor kring byggnadskreditiv?

 1. C
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Vi är på gång med husbygge (totalentreprenad) under 2020 och kommer i januari att påbörja byggnadskreditiv i samband med tomttillträdet sista januari.
  Står just nu och väljer mellan Nordea som erbjuder oss en byggränta på 2.09 samt danske bank som erbjuder 2,5-2,75. Danske bank har inga helkundskrav eller förpliktelser att man måste välja dem som bolånebank sedan.
  Detta har däremot Nordea.
  Någons som har erfarenhet av Nordea angående detta och deras så kallade helkundskrav?
  Hur mkt engagemang, sparande etc. måste flyttas över för att de skall bevilja byggnadskreditiv till denna räntan?
  Eller kan det räcka med ex. lönekonto?

  Intressant att höra andras erfarenhet kring detta och hur ni lyckats förhandla:)
   
 2. H
  Medlem · Nivå 5
  Vi byggde hus för ett par år sedan och hade byggnadskreditiv hos Nordea. Vi valde att flytta över en del konton från vår tidigare bank men jag kommer inte ihåg att det var ett krav (här sviker minnet dock). Allt flyttades dock inte över utan vi behöll en hel del sparande i tidigare banken. Var ocksåi mycket nöjda med Nordea under och innan byggtiden - såg smidiga lösningar på allt, till skillnad från Swedbank som såg problem i allt. Har nog mycket att göra med vilken bankman man har kontakt med.

  Vet att det skulle vara någon "kostnad" på några tusenlappar om man sedan lade om kreditivet till bolån hos annan bank inom ett år har jag för mig. Vi fick dock ett så pass bra erbjudande om ränta när vi la om så det var inget problem, vi behöll Nordea.

  Vi köpte och tillträde fastighet ett halvår innan vi började bygga. Det var inte möjligt att lyfta från kreditivet innan det fanns startbesked för bygget. Nordea löste det enkelt med ett blancolån (som vi använde för att betala del av fastigheten) vilket sedan lyftes in i kreditivet när vi fick startbesked. Samma ränta också. Swedbank såg här nästan ett oöverstigligt problem, men som sagt beror det nog till stor del på bankmannen också.

  Så mitt råd är att gå igenom alla steg i affären med bankerna ni funderar på och hör hur det går att lösa det. Kolla om det tillkommer andra avgifter än ränta på kreditivet (och förhandla bort dem i så fal!). Danske banks ränta tycker jag låter alldeles för hög. Nordea kommer att vilja ha kvar er som kund efter bygget (försöker ju låsa in er i det också) men man kan vända på det: tar ni inte kreditivet där kommer de inte få er som kund alls och om det är "helkunds"-kravet som det hänger på borde det gå att rucka på. Går det inte att förhandla om ränta så förhandla om andra villkor!
   
  • Laddar…
 3. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Vilka villkor och ränta erbjuder bankerna för ert senare bolån?
   
 4. C
  Medlem Nivå 1
  Stort tack för utförligt och informativt svar!
   
 5. T
  Medlem · Nivå 8
  Precis som hemmakatten skriver, bolåneräntan är viktigare att fråga om, än BK, det är under så pass kort tid.
   
 6. C
  Medlem Nivå 1
  Nordea erbjuder sedan 1,27.
  Känns ok!
   
 7. C
  Nybyggare · Nivå 3
  Vi hade inga krav under byggtiden att ha någon annan affär med Nordea än byggkreditiv, förutom att vi behövde ha bankkonton för att hantera räntebetalningarna. Däremot tog de ut en avgift på ett antal tusen om vi inte valde att lägga slutfinansieringen hos dem. För att de skulle gå med på bolånet krävdes även att vi flyttade våra lönekonton till dem.

  Räntan vid slutfinansieringen kan ju dock hinna förändras, beroende på vad som händer med ränteläget.

  Sen låter det märkligt att starta byggnadskreditiv vid tomttillträdet, det krävdes både startbesked och protokoll från det tekniska samrådet innan vi kunde börja nyttja kreditivet. Däremot fick vi ett tillfälligt lån för att hantera tomtkostnaden fram tills att det var klart med kreditivet. Det tillfälliga lånet hade dock samma ränta som kreditivet, så i praktiken gjorde det ingen större skillnad. Förutom att det tillfälliga lånet hade räntebetalning varje månad mot kreditivet som hade var 3:e.
   
  • Laddar…
 8. C
  Medlem Nivå 1
  Det stämmer som du säger.
  Nordea erbjuder oss ett hypotekslån (med en lägre ränta än själva kreditivet) för själva tomtlånet.
  Danske bank tar samma ränta för tomtlånet.
  Känns som det viktigaste för banken är ändå att få in oss som kund (teckna kreditivet vid dem).
  Övriga åtagande är ju inget de kan tvinga en till tänker jag...
   
 9. P
  Medlem · Nivå 6
  Hej

  Vi hade vårt byggnadskreditiv hos Nordea. Vi flyttade lönekontot till Nordea men behöll försäkringna och pensionssparande där vi hade dom innan.

  Vår bankman på Nordea var väldigt tillmötesgående och öppnade ett "bolån" på sidan om med en ränta på 1,5 för själva tomtkostnaden. Vi kunde inte ta den kostaden på kreditivet. Allt gick supersmidigt under hela bygget med Nordea.

  De har ett krav att ni måste OMVANDLA byggnadskreditivet till bolån hos dem, annars får man betala en avgift på 7000 kr. Men det står inget i deras avtal om hur länge man måste ha bolånet kvar. Vi la upp bolånet på rörlig ränta och bytte till danske bank efter 3 månader då vi fick ett bra erbjudande från dom
   
  • Laddar…