Villa-75, dålig lukt.

9k läst  90 svar

 1. C
  Medlem Nivå 2
  Hej!
  Nu börjar vi bli desperata. Flyttade in i vårt hus för nästan precis ett år sedan. En villa med platta på mark, byggt -75, 1½ plan. Frånluftssystem som ventilation, tilluft i fönsterna och i väggarna. Huset var besiktat och vi betalade samma besiktningsman för att gå igenom huset igen. Inga större fel noterades förutom mögel på vinden. Vi bytte rätt omgående alla fönster, sanerade och installerade en trygghetsvakt på vinden, gjorde 4 sovrum och ett allrum på övreplan (här var endast ett stort allrum och ett större sovrum samt toalett, en bastu som ej används och en större garderob). Snart efter inflytt började en dålig lukt uppträda i villan. Vi har gjort fukt analyser, sett över ventilationen, haft ca 9 olika personer från olika företag här och ingen kan sätta fingret på vad det är som luktar men de flesta tydde på golvet då det var felkonstruktion med nergjutna träreglar i plattan samt isolering direkt på plattan. Så nu har vi åtgärdat allt det, ca 100 kvm. Alla nergjutna träreglar är borttagna och ett ventilerat golv (NIVELL) är installerat. Detta stod klar för ca 3 månader sedan och gissa, lukt kvarstår! Det har blivit bättre, lukten sitter inte lika intensivt i kläder och plast men det kan ju också bero på att vi vädrat mycket under sommaren? Vi har haft ytterligare expert här som sa direkt att det är syllen, den är tryckimpregnerad och bör bytas. Så nu skickade vi iväg en bit av syllen på analys för att vara riktigt säkra på att det verkligen är tryckimpregnerat innan vi tar på oss ytterligare en stor kostnad. Idag fick vi svar. Syllen är inte tryckimpregnerad. Kan det lukta ändå? Allt som var i plattan var torrt, likaså syllen på de ställen vi kollat. Så vad finns kvar?
  På nedre plan finns en liten toalett (som vi rivit upp och ingen fukt har hittats), allrum, kök, 2 sovrum och en tvättstuga från när huset byggdes (ingen fukt påvisades här under besiktning och fuktanalys). Vad är nästa steg i vår jakt efter lukten? Eller kan de vara så att lukt sitter kvar i väggar, isolering osv? Någon som varit med om liknande problem?
   
 2. T
  Medlem · Nivå 15
  Respekt för alla åtgärder ni gjorde.
  Är alla era fackmän överens att det är lukten av fuktskadat material?
  Kan det vara något annat (död råtta någonstans i väggarna)?
  Eller har ni blivit lite "skadade" och känner dålig lukt fast det inte finns? Vad säger era bekanta som kommer in i huset? Känner de likadant?
   
 3. C
  Medlem Nivå 2
  Har mycket svårt att det skulle vara en död råtta som sitter fast i väggarna? Den borde ha försvunnit nu över ett år senare? Alla fackmän som varit här är överens om att det luktar. Även vår besiktningsman har varit här efteråt och konstaterat att något luktar, men ingen kan säga vad? När min systerdotter sover över hos oss så klagar min syster på att kläderna hon haft på sig luktar typ källare. Från andra har vi även hört instängt, gammal sommarstuga, fukt, mögel,kemiskt osv. Lukten har ju som sagt blivit bättre sedan golvet åtgärdades men är ej borta. Vissa dagar är den mer tydligen än andra.
   
 4. K
  Medlem Nivå 8
  Kanske en dum fråga, men hur ligger huset i förhållande till evt garage etc? Och har ni fuktmätt alla syllar, dvs runt om huset?

  Orsaken till att jag frågar är att vi hade gränsvärde på syllarna i den delen av huset som vetter mot öst och ligger närmast garaget (ca 2 m från). Tydligen blir det fuktigare där än åt söder :wow: vilket gjorde att syllarna längs hälften av en vägg var en smula fuktiga...

  Hur skulle du beskriva lukten; organisk, kemisk, unken, rutten, död, sur etc?
  Om ni kryper längs golvet luktar det då mer än om ni ställer er på en stol och sniffar uppåt?
  När vi hade ett luktproblem på jobb gick vi runt och sniffade i olika rum, väldigt kort tid per rum och däremellan höll vi för näsan - man vänjer sig väldigt fort vid lukter :) Då kunde vi peka ut var det luktade mest och mindre, varpå ventilationsspecialisterna fick ta över med kameror och provtagningar....

  Vad har ni för fasad? Luktar det lika starkt i hela huset?
   
  Redigerat 26 aug 2015 21:25
 5. M
  Anonym
  Kan det vara så att ni har en murstock där tjära vandrar från eldningskanal genom muren och luktar i huset? Lukten kan ta sig igenom tapeter, färglager, nya putsskikt osv sakteligen...
   
 6. T
  Medlem · Nivå 15
  Även tapetklister kan mögla och lukta.
   
 7. C
  Medlem Nivå 2
  Det är fuktmätt i både norr och söder vid besiktning av huset och visade inga höga värden. Min sambo som har installerat det ventilerade golvet upptäckte ingen fukt alls när de drog upp allt, ned till plattan. De bitar som vi nu har skickat på analys (som ej är tryckimpregnerade) var snustorra och syllen ligger på syllpapp. Lukten finns i hela huset på båda planen. Vi har Mexitegel.
   
 8. C
  Medlem Nivå 2

  Ingen murstock

  Tack för svaret, vi har ingen murstock.. Uppvärmning med luft-luftpump,
   
 9. K
  Medlem Nivå 8
  Hur skulle du beskriva lukten?

  Lukt kan absolut sitta kvar, länge ibland tyvärr. Det finns dock sätt att bli av med den, t.ex. ozon, men det vet andra mer om. Däremot är det ju viktigt att man vet att roten till lukten är borta, så att om man luktsanerar hjälper det långsiktigt.

  Lite läskigt är att vi har ungefär samma konstruktion på vårt hus som ni har, dock har vi inga luktproblem efter att vi bytt syllarna...
   
  Redigerat 26 aug 2015 21:34
 10. J
  Hobbysnickare · Nivå 13
  Finns det något golv i huset som ni inte har rivit upp eller provborrat i ?
   
 11. K
  Medlem Nivå 8
  Kom att tänka på en sak - har ni sniffat i vattenlås och golvbrunnar så det inte är avloppslukt som kommer fel?

  Vi vet att många hus i vårt område (bgda samtidigt och ser likadana ut) är bygda med dåligt fall på anslutning från avloppet i ett badrum till till avluftningsröret som går upp på vinden och att några har klagat på dålig lukt, vi har dock inte problemet så jag vet inte mer detaljerat än så....
   
 12. C
  Medlem Nivå 2
  Allt golv på hela nedre plan förutom tvättstugan eftersom den ligger på en upphöjning av plattan och mattan är limmad direkt på plattan. Där är gjord fuktanalys dock och den visar inte på någon fukt eller liknande.
  Toaletten är också förhöjt men den är utriven till grunden och ingen fukt, mögel eller liknande där heller.
   
 13. C
  Medlem Nivå 2
  Ozon är tyvärr ingen garanti för att lukten ska försvinna....
   
 14. C
  Medlem Nivå 2
  Jag tycker att det är en stark doft. Inte fuktdoft så som jag identifiera den... Men som någon av alla snubbar sa som va här: Ni kan fråga 100 personer och alla säger att det luktar olika för alla har olika luktsinnen.
   
 15. C
  Medlem Nivå 2
  KristinaRT: Var era syllar tryckimpregnerade?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: