Vilket skåp för elcentral och mätartavla?

2k läst  28 svar

 1. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Ja, något sådant får det nog bli!
   
 2. E
  Medlem · Nivå 21
  Ska man dölja mätaren inne så bör man se till att "skåpet" är lätt att demontera eller så stort invändigt att man utan större problem kan arbeta där. För om inta annat kommer nätägaren inom överskådlig tid att byta mätaren ( ett byte sker kontinuerligt) och då måste man kunna arbeta vettigt.
   
  • Laddar…
 3. L
  Husägare · Nivå 14
  Jag skruvade upp allt lagom komprimerat och funderade hur man skulle dölja det, frugan kom med förslaget att sätta en vanlig dörr framför utan handtag så man måste använda ett verktyg för att öppna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  F1A260A1-A2EE-427C-84E2-3C5C2EB71DBE.jpeg

  Elcentral, belysningsstyrnig, fiber, mediaomvandlare,router, gamla trådbunden telefon, golvvärme relegering.
  All dolt av en standard toa-dörr från Jem&Fix i hörnet av uterummet.
   
  Redigerat 20 maj 15:00
 4. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Näe, det passar inte bra här - ger mig inga praktiska fördelar, men tack för tipset! Utmed serviskabelns sträckning finns ingen bra plats för ett fasadskåp placerat enligt nätägarens krav. Det blir fult och är ivägen. Dessutom har jag ingen lust att gräva upp för att hitta kabeln.
   
 5. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  @Leif i Skåne och @elmont ja som det blir nu så bygger jag ut en nisch från hjärtväggen i huset, 15-20cm eller vad som nu kan behövas. Att ha en vanlig dörr framför detta är absolut ett alternativ, det ger perfekt åtkomst till allt och mycket plats för expansion. I alternativ någon köksskåpsdörr enligt @tommib s förslag. Båda funkar.

  Det som just slog mig är om man borde planera in plats för solcells-prylar också. Börjar dock bli lite ogreppbart men det känns naturligt att ha allt på samma ställe.
   
 6. F
  Medlem Nivå 1
  Vi kör med en IKEA köksstomme, med vita luckor. Dock är den roterad 90° så luckorna öppnas nedåt respektive uppåt.
   
 7. L
  Husägare · Nivå 14
  Enklast är att sätta en plyfaskiva på väggen så man har något att fästa solcell grejerna i. När allt är på plats och man vet hut mycket det bygger ut från montageytan så kan man regla upp för en eller flera dörrar. Glöm inte att en växelriktare behöver rejält ventilation.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190410_114745.jpg
   
  Redigerat 20 maj 15:22
 8. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Tack för bilderna!
   
  • Laddar…
 9. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Ska du planera in för solcellsprylar måste du tänka på ventilationen i betydligt större utsträckning än annars.
   
 10. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Japp, men jag tror att det rimliga är att sådana prylar hamnar på vinden och inte i källaren. Behöver bara få till ett rör från vind till källare så är saken biff. Så det går nog att tänka bort det för denna manöver.
   
 11. F
  Medlem Nivå 1
  Iaf vår vind är apvarm sommartid....
   
 12. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Japp funderade lite mer på det där nu och kom till samma slutsats. Förbereder med rör för att få lite valmöjligheter men antagligen sitter ev solprylar bäst utomhus.
   
 13. H
  Medlem Nivå 1
  Tänk om vad gäller Markmätarskåp, dels har du färdig byggström under ombyggnad och du har plats för annat där inne. Det tror jag inte du kommer att ångra.
   
 14. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Jag bygger inte nytt och behöver ingen byggström. Jag ska bara flytta elcentralen runt en hörna från en vägg till en annnan!

  Jag vill ändå tacka för alla tips, grundfrågan kring skåp är utredd, det jag ville ha finns inte och jag får göra som vanligt och bygga eget - det kommer bli bra det med.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: