Byggahus.se

Vilket hus skulle du bygga/har du byggt med takfot på 4 m?

 1. F
  Medlem Nivå 1
  På tomten vi tänkt köpa får man endast bygga ett 1 ½-planshus med max en takfot på 4 m? Vi vill bygga ett sekelskifteshus typ Spoven (FH) eller liknande. Blir nog svårt att få igenom det elelr hur?! Vråken från FH ser däremot ut att vara lägre. Nån som vet?
   
 2. L
  Medlem Nivå 1
  Vi har byggt ett Spoven och jag vet inte exakt höjden men det är någonstans mellan 4 4,5m. Men då har vi 2,6 takhöjd nere.
   
  Redigerat 5 jun 2008 11:34
 3. K
  Medlem Nivå 4
  Vad sägs om Eksjöhus Junibacken? Tror den ligger under 4m till takfoten. Eksjöhus kallar den 2-planshus men det är ju egentligen 1,5 plans.
   
 4. S
  Medlem · Nivå 10
  Vi har Brahus Österå ett 1 1/2 plans med förhöjt väggliv som har ett klassiskt utseende ungefär som FH doppingen men med vanligt sadeltak. Vi har "öppen takfot" alltså man ser undersidan av själva taket. Mäter jag utvändigt där taket går in i väggen så att säga så är det bra precis 4m upp dit. Takvinkel 38 grader
   
 5. F
  Medlem Nivå 6
  Det brukar vara ytterväggens imaginära förlängning till takets ovansida som man mäter till.
   
 6. F
  Medlem Nivå 1
  Räknar man från där själva huset börjar eller ingår grunden? Alltså fårn marken?
   
 7. P
  Medlem Nivå 7
  Från marken. Heller markens medelhöjd om det varierar runt huset.
   
 8. F
  Medlem Nivå 6
  Men om man har en takkupa på ovanvåningen så kan man dra ett streck i med fyrtiofem grader i takkupans ytterkant för att sedan mäta till det streckets möte med förlängningen av väggens förlängning hmmm! om du förstår ... mao om man har en takkupa som sitter högt upp och nära nedervåningens fasad så blir byggnadshöjden högre än om den sitter "nära taket" ...
   
  • Laddar…
 9. P
  Medlem Nivå 7
  Stämmer - men det är vanligt att takkupor räknas som "mindre avvikelse" (dvs. påverkar inte bygghöjden).
   
 10. F
  Medlem Nivå 6
  Ja, och om man bygger ett tvåvåningshus som är brett på nedervåningen och som har balkong på ca hälften av ovanvåningen samt ett nedtryckt pulpettak så kan man kanske räkna det som en mindre avvikelse det också ...
   
 11. M
  Medlem Nivå 2
  Enligt byggnadsnämnden i Linköping så finns en dom i Länsrätten att takkupans bredd inte ska överstiga 1/3 av takbredden. Då räknas inte takkupan in i byggnadshöjden.
   
  • Laddar…
 12. F
  Medlem Nivå 1
  Skogstomten: Läste i en annan tråd att ni ändrat planlösningen. Har du någon bild? Får man fråga vad bygget gick på förutom tomten? Hörde att bara byggsatsen går på 1 250 000:-..
   
 13. S
  Medlem · Nivå 10
  Har tyvärr inga bilder. Kolla mina tidigare inlägg och beskrivningar av vad vi ändrat på Österå samtidigt som du har en planritning från deras hemsida öppen så förstår du lättare. Priserna är svårt att jämföra eftersom vi har räknat med allt, kamin, tvättnedkast uppifrån, förlängt hus, aluminiumfönster, finare trapp, stort garage, avancerat larm, nätverk, gräsmatta, uterum osv. Dessutom hade vi elektriker i släkten osv. Men när vi jämförde med andra och vad som ingick från BraHus så kändes dom väldigt prisvärda. Jämförde ganska noga med tex Fiskahedens Doppingen med samma ändringar och det skiljde mindre än 100000 då för 3 år sedan för ett färdigt hus enligt offerter med fasta priser. Vårt hus känns mycket rejält och med många bra detaljer som vi valde till som tydligen är standard idag.
   
 14. S
  Medlem · Nivå 10
  Fizaliza: Skicka ett privat PM om du vill ha mer utförligt svar eller undrar om något specifikt. Kollar dock inte in här lika ofta som förr så ett svar kan ta ett tag. Vi vill inte lägga ut alla detaljer kring kostnader osv för allmänn läsning.