Byggahus.se

Vi byter avlopp, gräver ur och renoverar halva källaren

 1. C
  Medlem Nivå 8
  Vi köpte hus i juni förra året. Ett plan med hel källare, ca 75 m2 per plan byggt 1957.

  Vi har tänkt fixa vardagsrum i källaren samt senare bygga badrum i tvättstugan i källaren.

  Sedan hösten har vi dock haft ständiga problem med vårt avlopp. Första gången ringde vi ut en spolbil och sedan var även spolfirman här med kamera. De kunde inte se några konstigheter så vi tror att problemen beror på gamla betongavloppsrör som blivit slitna och mer skrovliga inuti eventuellt att fallet också skulle vara lite dålig.

  Detta sammantaget har gjort att vi bestämt oss för att byta alla gamla avloppsrör under huset och sedan även bila upp och gräva ur den halva av källaren som ska bli vardagsrum och badrum.

  Nu sista gången vi hade stopp i avloppet kom vi till slut till skott med att börja bila fram avloppsstammen. Den borrade vi hål på så nu är det lite lättare att rensa iaf. :)
   
  • Laddar…
 2. C
  Medlem Nivå 8
  Igår bilade jag lite mer mot ytterväggen där avloppsstammen går ut ur huset. Jag ville se hur djupt ner sulan var. Uppenbarligen har de gjort en speciallösning just här för att avloppet går så pass grunt. Den övre delen av sulan är 11 cm och tillsammans med den undre ca. 24 cm till höger i bild. Jag hade hoppats att sulan skulle vara djupare så att jag kunde gräva mer. Jag ska nog bila på ett ställe till när jag städat ur mer, för att bli säker hur det är.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20150913_202815.jpg
   
 3. C
  Medlem Nivå 8
  Vi behöver ju knappast bestämma oss för hur vi ska göra med isolering under nya plattan förrän vi bilat och grävt ur, men det har varit svårt att inte fundera nu när jag anar hur mkt vi får plats med.

  Vi har 212 cm mellan nuvarande platta och råsponten i taket. Det är helt ok tycker jag. Golvsänkning känns inte nödvändigt och skulle vara svårt med det ganska grunda avloppet.

  Om sulan är ca. 24 cm och gamla betongplattan är ca. 2 cm över sulans överdel har vi ca. 26 cm att jobba med om vi inte gräver längre än till sulans underkant.

  Jag har funderat på skumglas (Hasopor) som alternativ för att slippa använda cellplast. Det verkar dock inte vara ett så bra alternativ i mitt fall. Det skulle behövas 50-60 cm för isolerförmåga motsvarande 20 cm cellplast och priset jag fått på 20 m^3 var 28100 inkl. moms men utan frakt vilket jag tycker är skapligt dyrt.

  20 cm cellplast blir även det svårt att få till i mitt fall om jag inte förlänger sulan nedåt, vilket jag antar skulle gå, även om det skulle kräva mkt mer jobb än att bara bila och gräva ner till sulans underkant. Jag har sett (bland annat här på byggahus-forum) andra som gjutit stödmurar eller under grundmuren i etapper för att kunna gräva mer.

  Givet ca. 26 cm antar jag att gångbara alternativ är följande (understa lager först):

  Alt 1: ett par cm makadam för avjämning - 10 cm (iso/por)-drän - 5 cm Cellplast - 8 cm betong (armering och golvvärme)

  Alt 2: ett par cm makadam för avjämning - 7 cm (iso/por)-drän - 7 cm (iso/por)-drän - 8 cm betong (armering och golvvärme)

  Iaf pordrän finns i 7 cm skivor. Vet inte om det finns isodrän eller pordrän i 5 cm skivor. I båda fallen antar jag att man bäst har en fiberduk iaf under betongen. Alternativ 1 blir billigare än alternativ 2. Men alternativ 2 är säkert bättre då konstruktionen blir helt öppen för fuktvandring.
   
 4. F
  Medlem · Nivå 9
  Som jag tipsat om i massa andra trådar: fundera på att jämna av med Leca-kulor istället för makadam. Mycket lättare att hantera och det isolerar även lite.

  Jag har underifrån: fiberduk, 10 cm Leca, 7 + 7 cm frigolit och 10 cm betong.
   
  • Laddar…
 5. C
  Medlem Nivå 8
  Jo, jag har sett leca nämnas som alternativ på olika sätt, säkert bland annat av dig. Har tänkt att det inte är kapilärbrytande och suger vatten, men som avjämning är väl det inget problem. Trevligare att jobba med då det är lättare också... =)

  Du har ingen fiberduk mellan frigoliten och betongen?

  Jag diskuterade lite med frun och vi kom fram till ett kanske ännu bättre alternativ en de två ovan:

  Vi har blivit rekommenderade minst 20 cm isolering om vi vill ha golvvärme. Om vi kunde tolerera en viss höjning av golvet är det kanske inte omöjligt att få in.

  Om vi gräver ett par cm djupare utom närmst sulan och där har ett par cm avjämning och sedan 20 cm dräneringsskivor och 8 cm betong behöver vi bara höja golvet ett par cm. Närmast sulan kan man väl försiktigt jämna till det och där köra utan avjämning. Om det nu inte skulle vara en massa stora stenar precis vid sulans kant. Men det visar sig ju när vi börjar gräva ur på allvar. Några kommentarer på en sådan lösning?
   
 6. jockeping
  Renoverare · Nivå 6
  Spännande tråd, jag ska följa detta arbete. Jag har också funderingar på att renovera våran källare (60-tals hus) framöver och sitter som en hök på aktiva trådar innehållande "renovera källare" som ämne. Lycka till! (y)
   
 7. C
  Medlem Nivå 8
  Det kommer nog ta ett tag innan det här blir klart. Jag har mkt att göra med mitt jobb och så har vi barn som kräver mkt uppmärksamhet.

  Senaste tiden har jag ägnat de stunder jag fått över åt att städa undan i källaren så att vi ska kunna bila vidare. Vi har lagrat mkt grejer i källaren som vi inte får plats med på övervåningen. Möbler, kartonger med grejer och annat. Det mesta är nu instuvat i garage och pannrum.

  Vi har dock bestämt att dränera om främre halvan av huset (den vi tänker göra vardagsrum/gillestuga och badrum av) när vi ändå ska gräva upp framför huset för avloppsbyte. Och innan ROT-avdraget sänks.

  Allra högst prio har dock bytet avloppsrören under källargolvet, då det är där vi får stopp. Rensade senast härom kvällen.

  Så först ska vi bila upp över avloppsrör i källaren och leja någon att gräva upp runt frammsidan av huset och första sträckan av utgående avloppsstam. Sedan dränera om, fuktspärra/isolera, byta avloppsrör, och lägga igen. Det tänker vi göra själva. Vi bilar och gräver nog inte resten av halvkällaren medans vi har uppgrävt för dränering. Dels pga. risk för sättningar, även om jag inte är jätteorolig. Mest dock för att vi ändå inte har tid att gräva inne när vi håller på ute.
   
  Redigerat 24 sep 2015 18:54
 8. C
  Medlem Nivå 8
  Nu är det mesta undanstädat i källaren.

  Här är rummet som ska bli vardagrum/gillestuga:


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151001_200423.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151001_200437.jpg


  Bakom presseningen finns en dörr till tvättstugan och trappan till ovanvåningen.

  Som man kan se är det här vi för ett par veckor sedan bilad fram utgående avloppstam.

  En närbild på hålet i golvet:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151001_200448.jpg  När vi ska byta alla avloppsledningar kommer vi också behöva bila i det gamla garaget.

  Det som finns kvar här har säkrats för bildamm med presseningar.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151001_200333.jpg


  Här kommer avloppet från badrummet på våningen över ner. Det flyttades när badrummet gjordes om pga. fuktskada i våras. Gjutjärnsröret ska bort och röret ska istället gå lodrätt från tak till golv och där ner i plattan.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151001_200309.jpg


  Här finns också en golvbrunn med en anslutning mot en spygatt utanför garagedörren.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151001_200255.jpg


  Tvättstugan är inte urstädad. När det är färdigbilat i det gamla garaget flyttar vi tvättmaskinen dit och tömmer tvättstugan.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151001_200550.jpg


  Det är här köksavloppet går ner.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151001_200516.jpg


  Om husgrundsdräneringar tycker jag att jag hittat bäst info på maskinisten.net. Jag har därför startat en tråd där för mitt dräneringsprojekt.

  https://www.maskinisten.net/viewtopic.php?f=73&t=255501

  Inomhusprojektet fortsätter jag rapportera här.
   
 9. C
  Medlem Nivå 8
 10. mexitegel
  Allvetare · Nivå 24
  Kul med så mycket bilder och att se att ni kommer framåt :)
   
  • Laddar…
 11. C
  Medlem Nivå 8
 12. mexitegel
  Allvetare · Nivå 24
  Bilderna syns inte, har du lika grått skägg som tomten nu då? ;)
   
  • Laddar…
 13. C
  Medlem Nivå 8
  Ok, jag fattar inte varför bilderna inte syns, jag kan se dem. Besvikna blir ni kanske då på att det inte var mitt skägg som de dokumenterat.

  Lite gråare skägg kunde jag kanske leva med. Men jag tycker att det är smått fantastiskt vilken fet känsla betongdammet har. Jobbigast var nog att snoret började rinna, och att munskyddet då blev tämligen fyllt av snor...

  Men, sådana här saker gör man väl inte för att ha en trevlig stund under tiden man gör det...Även om det iofs är ganska tillfredställande att åstadkomma saker själv. :)

  Nytt försök med bilderna:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151023_122806_scaled.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151023_122812_scaled.jpg


  Inte hela golvet, men en start. Men värre blir väl att skotta ut massorna under betongen.
   
 14. B
  Allvetare · Nivå 15
  tips, använd bilningsmaskinen även för att luckra upp massorna, det är mycket lättare att skotta bort dem då.
   
 15. C
  Medlem Nivå 8
  Grävfirman som ska gräva för dräneringen är senfärdig och har inte kommit än som utlovat. Så dräneringsprojektet står still. Men då kan man ju alltid jobba lite nere i källaren istället:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151027_125356.jpg


  Nu är nästan halva ytan i det som ska bli gillestuga/vardagsrum fri från betong.