Byggahus.se

Verifiera elstigar i betong

 1. Byggare_Anders
  Medlem Nivå 3
  Vet någon om det finns något verktyg eller instrument för att verifiera integriteten av elstigar (pvc-rör 12/16 mm) ingjutna i betong, och för att trä igenom en ny dragtråd? Dragtråd saknas nämligen i några av dessa stigar, en del stigar är relativt långa (5-6 m), och jag misstänker att det på en del ställen kan ha läckt in betongvatten eller att plaströren "fått sig en knäck" (men ej gått av), bara så att själva insidan av plaströren ej är slät och len längre. Man behöver sålunda något mycket smalt och böjligt instrument för att trycka på med lite kraft hela vägen. Stigarna innehåller även en del mjuka 90-gradersböjar.

  Jag vill verifiera att dessa stigar är intakta så att de kan användas och även få igenom en ny dragtråd - innan jag börjar bila upp väggen för att "reparera" en misstänkt trång sektion. En vanlig ståltråd eller liknande blir svårt att få jobbet gjort med, likaså mjukare plasttråd etc. Men finns t ex något instrument liknande den "fjädersnurra" som man kan köpa för att rensa smala vvs-rör där smuts har grosat igen?
   
 2. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Det finns dragfjädrar i både plast och metall. Tar sig inte en metallfjäder igenom är nog ganska kört.
   
 3. Rrrrr
  Medlem Nivå 13
  Du kan suga en bommulstråd igenom med en vanlig bygg-damsugare i ena änden och en som matar tråd i andra änden. Brukar oftast gå då vanliga dragfjädrar misslyckas.
   
 4. Byggare_Anders
  Medlem Nivå 3
  Mycket bra tips, tackar för det, ska pröva båda två.

  Mycke_nu, vet du var man kan få tag på dessa dragfjädrar för elstigar? Antar att det är en annan modell än de vevfjädrarna som säljs på Biltema/Clas Ohlson för avloppsrensning. Har t ex Bauhaus dragfjädrar för elstigar i sortimentet eller har man större chans hos en specialisthandel?
   
 5. P
  Medlem Nivå 8
  Clas Ohlson har dragfjädrar (sök på "dragfjäder") så hittar du. Även Kjell&Co har.

  Dragfjäder i metall är inte lika vanligt i "hobbybutiker".
   
 6. E
  Medlem Nivå 12
  vad är elstigar? där myror går?

  Är det vanliga el-rör eller är det inkommande el i en lägenhet?
   
 7. Byggare_Anders
  Medlem Nivå 3
  Ingjutna vp-rör i betongväggar för alla väggkontakter och uttag etc. Anslutningarna till nätet och husets elcentral (bussarna som styr ljussättningsslingor m m) ligger i undertaket (innertaket) i huset. Hade tänkt mig ett KNX-system, typ 'intelligent home' när det är klart.

  (Personligen tycker jag det ser fult ut med synliga sladdar längs väggar m m.)
   
 8. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  Hade problem med att få i dragfjädern genom en 20-slang idag. Det var totalomöjligt, en skarvmuff vid en böj var problemet. Åkte till firman snabbt och hämtade min dragfjäder i metall för att jag hade för mig att om det inte går med fjädern i nylon så kan det gå med den i metall, hade dock aldrig testat det. Men mycket riktigt så gick det som en dans direkt! Nästan inga problem alls!
  Så denna erfarenhet ska jag lägga bakom örat. Synd bara att min metallfjäder är på 30 m.......

  //Patrik
   
 9. jeffan
  Medlem Nivå 5
  Ibland när det är riktigt bökigt brukar jag offra en plåtfjäder och klippa av den. Sen bockar jag änden och tejpar. Fungerar nästan jämt när det är stopp. Synd att det inte finns att köpa pumpfjäder längre :(
   
 10. P
  Medlem · Nivå 6
  Tycker att metall dragfjädern är bäst alltid. Förr eller senare har man massa olika i olika längder då dom gått av. Har verktygslådan full med "stumpar".
  Alla har börjat som 20m.
   
 11. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  Nja, alltid bäst tycker jag väl ändå är att ta i lite. :rolleyes: Det finns väl en anledning till att man gått över till nylon... :cool: Men vid problematik, klockrent!

  //Patrik
   
 12. E
  Medlem · Nivå 23
  Även metall fjädrarna är olika, den som har ett ovalt tvärsnitt är överlägsna dom som har ett "platt" tvärsnitt.
  E1600160 är en tiometers av den "bästa" typen den finns även 20 och 30 meter. Orsaken till att man gått över till nylon är dels priset och dels är den inte ledande, det har hänt mer än en gång att folk har stoppat stålfjädrar rakt in i spänningssatta centraler. Det kan bli rätt rejäla smällar, jag vet.
   
 13. Glufsglufs
  Medlem Nivå 12
  "pump" kan man bygga själv och skjuta fram nylon eller stålfjäder när det går trögt. Ta ett 16 rör i lagom längd och sät in det i ett 25 rör och sen skjuter man iväg fjädern, blir bra styrka och tryck i det. 16 röret kan man även göra böj på om man ska pumpa fram från en infälld dosa så man ligger hål mot hål.
   
 14. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  Vänta nu, va? Nu får du allt förklara närmre, Glufsen.. :)

  //Patrik
   
 15. Glufsglufs
  Medlem Nivå 12
  Jo, om du tar det mindre röret och skjuter i det i det större, lägger i fjädern i det mindre också då så klart. Du skjuter fjädern så långt du kan med handkraft som vanligt och när det tar stopp så lägger du det mindre röret mot "hålet", drar bak det större en bit, håller i det större och fjädern i bakkant på det större röret och skjuter fram. Då "pumpar" du fram fjädern med det större röret. Svårt att förklara i text men prova lite så hänger du med på vad jag menar. Funktionen blir densamma som med pump och kulfjäder bara det att du själv håller fast bjädern i den "rörande och pumpande" delen istället för att den ligger i pumpen och trycks fram när man pumpar.