Byggahus.se

Vår utbyggnation av fritidshuset, mitt största projekt hittills!

 1. Johannes_1984
  Medlem Nivå 6
  Hej på er! Jag är mitt i tillbyggnad och allmän upprustning av vårt fritidshus. 37 kvm blir 117 kvm genom en tillbyggnad av pulpettaksstuk rakt emot den befintliga sadeltakskonstruktionen.

  Projektet påbörjades i oktober 2018 och jag gör det vid sidan av jobbet. Med småbarn så och 7 mil till sommarstugan så får det helt enkelt ta den tid det tar, annars skulle det snabbt utvecklas till ett stressmoment, vilket skulle förta snickarglädjen. Jag har viss erfarenhet då jag arbetat med nyproduktion under ett par år för ca 10 år sedan. Annan hjälp tar jag från farsgubben som är gammal byggare.

  Vi började med att gräva in för kommunalt VA som fanns vid tomtgräns när vi köpte fastigheten. Därefter anlade vi plintgrund för tillbyggnad och har sedan dess jobbat på med allt mellan himmel och jord. Gamla tegeltaket rivs och istället bandtäckt båda taken, vilket är i startgroparna nu inom de närmaste veckorna.

  Här kommer en rad bilder från projektets gång, kommentera gärna med vad ni tycker och tänker h ev frågeställningar.

  Allt gott!
   
 2. Kretikos
  Tillbyggare · Nivå 12
  Vilken härlig rymd! Vad ska husera i tillbyggnaden, ser lite ut som det kommer blir ett öppet rum? Var ligger landstället?
   
 3. Johannes_1984
  Medlem Nivå 6
  Det blir till största del öppen umgängesyta i form av kök och vardagsrum o matrum. Huset ligger på Håtö, 1 mil utanför Norrtälje, mot Kapellskär till.. Se bild för rumsfördelning. Sen b l r det altan runt hela gamla delen då vi lagt till altandörr från sovrum i nya delen samt ut från badrummet.
   
 4. P
  Medlem Nivå 1
  Kul projekt! Har ni kommit vidare?
  Vi funderar också på att eventuellt bygga ut ett fritidshus.
  Hur gjorde ni med ritningar/konstruktion, lejde ni hjälp med det eller har ni kunskapen själva?
   
 5. Joachim Johansson
  Medlem · Nivå 5
  Snyggt!
   
 6. N
  Medlem · Nivå 12
  Kul, har oxå stuga på Håtö!
   
 7. R
  Medlem Nivå 9
  Snyggt byggt! Ni har kommit långt tycker jag med tanke på att det görs vid sidan av vardagen sas.
  Nyfiken ; Det verkar vara ganska lång spännvidd på takbalkarna, 8 meter om jag tolkar ritningen rätt. vilken dimension är det på limträbalkarna?
  Jag körde med 66x315 på en spännvidd av 5,2 meter. Men då kör jag iofs med cc110 ca och lägre taklutning.
   
 8. M
  Medlem Nivå 1
  Kul! Hur skapar ni ritningarna?
   
 9. Johannes_1984
  Medlem Nivå 6
  Hej, har inte varit inne här på ett tag då semester, älgjakt o småbarn tagit mycket tid på senaste. Nu är dock vardagen tillbaka och jag planerar att köra 2 vardagar samt hela helgerna närmadte tiden. Bandtäckningen är nästan klar och jag är i full gång med att sätta foder och knutbrädor för att bli klar på utsidan innan det bli alltför tråkigt väder. Inne börjar jag sen med att lägga massivt furugolv över helaöppna ytan innan innervägg för rum och loftdel ska påbörjas. Bilder kommer under dagen, när ddet slutat regna så förbaskat..

  Jag har ritat upp huset och allt material för bygglovsansökan själv. Har aldrig gjort liknande innan men med ett par rättelser och frågetecken från handläggaren samt kompletteringar med lastberäkningar så gick det vägen. Jag är inte vidare tekniskt lagd, så kan man bara litegrann så går det att läsa sig till resten. All är uppritat i Indesign vilket har fungerat kanon tycker jag.

  Spännvidden på limträbalkarna i nya delen är mkt riktigt 8 meter, vilket är en bit. Dimension: 90x405
  Det är godkänt men liiite på håret enligt bygglovsenheten. Bolaget som tillverkade stolarna bedyrade dock att dom i min zon helt klart räcker och jag har även fått lastberäkning på det som intygar att det skall funka. Särskilt då vi har plåttak så är det ingen större tyngd ovanifrån kontra takpannor.
   
 10. Johannes_1984
  Medlem Nivå 6
  Första längderna av furugolvet på plats. Btw, tar gärna emot tips på behandling av golvet. Hela sommarstugan vill vi ska andas en rough stil blandat med något rå design. Tänk rå metall och svets mixat med trä och bistrostuk. Jag hade gärna haft ett såpat golv, men är lite rädd för hur mkt arbete som egentligen ligger bakom för qtt få till den där grå häftiga ytan. Nån med erfarenhet? Eller tips på annan metod som ger liknande resultat? Vill absolut ha en matt finish på golvet. Körde hårdvaxolja i en annan stugasom jag har ihop med släktingar och det blev alldeles för fint ytskit för min smak.
   
 11. Johannes_1984
  Medlem Nivå 6
  Tillägg gällande ritning och konstruktion. Jag har hela tiden kunnat vänt mig till min pappa som är kunnig snickare gällande dimensioner och vad som är görbart och inte. Jag menade att jag stått för själva designen och skapandet av ritningen själv. Utan att ha någon att fråga om info eller visa upp för avstämning hade det blivit klurigare, helt klart.
   
 12. Johannes_1984
  Medlem Nivå 6
  Foder och knutbrädor:
  Jag har valt att gå i minimalistisk stil (22x70 virke) och ej montera foder på det traditionella sättet. Sticker säkert i ögonen på en del, själv tycker jag det är snyggt och går i stil med övrig arkitektur.
   
 13. R
  Medlem Nivå 9
  Tycker det är snyggt!
  Har själv byggt helt utan foder och knutbrädor för ett stramt utseende. Sticker tydligen i ögonen på traditionalister.. fått kommentarer typ "ska du inte ha fönsterfoder..ser konstigt ut ". :D