Byggahus.se

Var kommer fukten ifrån?

 1. 5
  Medlem · Norrland · 4 inlägg

  50talskåken

  Medlem
  Hej! Fråga från en nybörjare till er mer erfarna Bor i en ren betongkåk från 1948, två väggar i källaren är under mark varav dessa plus hela klacken dränerades och isolerades om för drygt två år sedan. Tilläggsisolerat en tredjedel av denna yta inv, övrigt består av helkaklad tvättstuga, dusch (fr 1975 utan fuktspärrar) och förråd under trapp. För att fukten från plattan skulle kunna vandra la vi anpassad heltäckningsmatta i rummet som tilläggsisolerades.

  Nu till problemet, jag tycker trots detta att det luktar verkligen källare på vår, sommar och sensommaren i rummet som tilläggsisolerades och i förrådet under trappen, där även en saltutfällning på ca 20x10cm finns, men inga rosor eller färgsläpp från övriga väggar som bara är dränerade från utsidan. Kan det vara plattan som är så fuktig att den bidrar till saltutfällningarna och även doften av betong och instängt eller kan plattan vara fuktskadad?

  Dom sätter igång med dusch, toa, tvättstuga i sutet av aug och bilar upp och isolerat, lägger golvvärme, kommer ev fuktskada på platta synas då tror ni?

  Hälsningar Linnea
   
 2. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 548 inlägg

  vectrex

  Snickerinörd
  En ren betongplatta eller betongvägg kan inte vara "fuktskadad". Betong används just för att det tål vatten utan att påverkas nämnvärt.

  När du säger tilläggsisolerat, hur menar du då, är källarväggen isolerad på insidan, i så fall hur?

  Det som luktar är nästan alltid nedbrytande mikrobiologiska processer i organiskt material. Dessa processer kräver fukt. Att isolera med hjälp av träreglar mot en källarvägg är t.ex. något som skulle kunna orsaka dålig lukt.
   
 3. 5
  Medlem · Norrland · 4 inlägg

  50talskåken

  Medlem

  Ja precis, vi tilläggsisolerade den del av väggen där vi idag har tvrum. Isolerat med stålreglar, luftspalt på 2,5cm, därefter isovers isolering, plyfa och sist gips. Sitter även två ventilationsgaller 10 cm från golv på den väggen för att få luftgenomströmning, det tipset fick vi från en kille på polygon.
  Innan var det isolerat med träreglar som inte var fuktskador eller mögel på.

  Lyfter vi på heltäckningsmattan eller kollar på trätrappen finns inget spår av fukt förutom där saltutfällningen är. Så vad sjutton kan det vara som luktar. Huset är ju gammalt, så man kan ju inte förvänta sig att det är doftfritt, framförallt i en källare, är det bara jag tro? Besiktningen som gjordes '14 på huset visade hög luftfuktighet i det rummet och de trodde de berodde på att dräneringen inte fungerade, vilket visade sig när vi dränerade. Förmodligen har den aldrig fungerat, gamla igensatta tegelrör. Men inga sprickor i grund, mur eller fasad.
   
 4. anders07
  Medlem · Stockholm · 6 148 inlägg
  Har ni ju golv och väggar utan mekanisk ventilation kommer fukten att komma in och då luktar det "källare" trots att det inte finns mögel.
  Ni borde ha en bättre ventilation och helst något system som t.ex. Nivell eller Granab (även då på väggarna) för att helt bli av med lukten och den fuktiga luften.

  Fukten behöver inte synas för att finnas där tyvärr. Jg hoppas att heläckningsmattan är av typ som "andas", typ nålfiltsmatta.
   
 5. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 459 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Dränering tar bara fukt mot väggarna. Såvida det inte är en modernare konstruktion med dränerande lager under hela plattan, då hjälper dräneringen även mot fukt under plattan.
  En gammal platta som normalt aldrig ligger på ordentligt kapillärbrytande material fungerar i princip som en vettexduk. En fläck med saltutfällning är ett klockrent bevis på relativt stor fuktvandring, och indikerar att det är likadant på resten av plattan, fast i lite mindre omfattning så att det inte blir saltutfällningar.
   
 6. 5
  Medlem · Norrland · 4 inlägg

  50talskåken

  Medlem
  Vi har mekanisk ventilation med till och frånluft, iofs nedställt till lägsta fläktnivån på sommaren, ska kanske prova ställa den högre. Blir stor skillnad på lukt om vi vädrat mkt också.

  Nä jag tänker så också, och helt fuktfritt går det aldrig att få heller. Givetvis, firman vi köpte den av rekommenderade den vi har då den skulle ligga direkt på plattan.
   
 7. 5
  Medlem · Norrland · 4 inlägg

  50talskåken

  Medlem
  Tack för svar.
  Platonmatta mot väggarna men inget som går in under själva plattan.
  Finns tyvärr inte heller någon som helst konstruktionsritning eller information om huset. All betong, väggar som golv sanerades innan tilläggsisoleringen gjordes i förebyggande syfte.

  Nu i aug bilar dom upp hela golvet tvättstugan och duschen på ca 15 kvm och isolerar just den biten.
  Men det är bara den biten vi planerat att bila och isolera då vi ska ha golvvärme där.
  Jag tänker ju att i befintlig dusch idag finns inga fuktspärrar då de senast gjordes på 70talet och jag tänker att all den fukt från duschen går ju rakt ut i vägg och ner i plattan samtidigt som fukten från marken går rakt upp, vilket resulterar i blöt platta oavsett.

  Hur hade du resonerat, vänta och se tills badrummet är åtgärdat? Är det värt att göra något åt hela plattan eller är fuktig platta något vi får leva med så länge det inte påverkar organiskt material?
  Ska nog oavsett vända mig till polygon igen för vidare rådgivning Men alltid tacksamt med andras erfarenheter!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.