Byggahus.se

Var det PH som uppfann mörkret?

 1. Sommartorparn
  Byggnadsvårdare · Nivå 11
  Efter att länge ha stört mig på bländande kökslampor blev jag till slut stolt ägare till en äkta PH-lampa 5, visserligen begagnad, men ändock.....

  Min initiala glädje över att ha kommit upp mig i livet förbyttes snabbt i besvikelse. Lampan är så effektiv i att skärma av ljuset så det mesta verkar stanna kvar inne i lampan. Trots att den är utrustad med en 75 w glödlampa så går det inte längre att läsa tidningen vid köksbordet.

  Är det någon med erfarenhet av PH-lampor som har något tips på vad man kan göra för att få mera ljus?
   
 2. A
  Anonym
  Jag köpte på mig ett litet lager 200W lampor innan förbudet trädde i kraft.

  Men det finns Kinatillverkade lampor på 150W att köpa på nätet som passar PH-lampan, det har jag testat. De har en någorlunda annorlunda form och lite annorlunda ljus, men de fungerar.

  Osram har också en 105W halogen som kanske fungerar, men den har jag inte testat så rapportera gärna om du provar. http://e-lampor.se/osram-halolux-ceram-eco-e27-150w.html.

  Och så finns http://www.vaxjoelektriska.se/sv/product/3378/halolux-116w-150w-e27.
   
  Redigerat av moderator 1 feb 2015 20:26
 3. Tallguy196
  Självbyggare · Nivå 6
 4. A
  Medlem Nivå 15
  Näe, det var Lucas som uppfann mörkret.

  (Framför allt känd som tillverkare av elsystem till engelska bilar och motorcyklar.)
   
 5. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 18
  Finns riktigt kralliga lysrörslampor också, så slipper man värmeutvecklingen. Hur mycket tål armaturen?
   
 6. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
 7. svartöra
  Medlem · Nivå 11
  Philips har 140W halogen som duger någorlunda, men hela konstruktionen är ju så totalt idiotisk att den förtjänar något anti-pris.
   
 8. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  Jag har ett 23W Philips skruvformat kompaktlysrör i min PH5. Det ger betydligt mer ljus än en 100W glödlampa. Nästan som 150W.
  En sak man måste göra med PH5-lampan är att justera ljuskällans höjd inuti armaturen. Dels för att få bländfritt ljus och för att maximera utflödet av ljus. Som natt och dag. :D

  I övrigt en fantastisk armatur och otroligt effektiv med rätt inställning.
   
  Redigerat 1 feb 2015 22:20
 9. S
  Medlem Nivå 3
  Min fru köpte en PH5 för några år sedan. Precis som nämnts tidigare så är konstruktionen helt idiotisk, och större delen av ljuset kommer aldrig ur lampskärmen. Men det blir även värre med moderna glödlampor eftersom sockeln är kortare nuförtiden, än när lampskärmen designades.

  De första åren köpte vi en specialtillverkad lampa, 190 W glöd eller 160W halogen. De var dyra och gick sönder hela tiden, men mer ljus slapp ur skärmen. Lampskärmen skulle gå att ställa om för moderna glödlampor, men det fungerade inte. Vi reklamerade och butiken fixade det åt oss nyligen - kanske 3-4 år efter att vi köpt den. Men är lampskärmen betydligt äldre får man nog fixa det själv. Hur svårt det är att fixa på äldre modeller vet jag inte.
   
 10. Sommartorparn
  Byggnadsvårdare · Nivå 11
  Jag vet. Har haft en sådan bil. Tänkte att PH kanske var hans brorsa.... ;-)
   
 11. Sommartorparn
  Byggnadsvårdare · Nivå 11
  Tack för alla svar!

  Jo, den är snygg, bländar inte, men konstruktionen är idiotisk. Idiotiskt att man ska förbruka en massa el för att huvudsakligen lysa upp plåtburken invändigt! Konstigt att inte EU förbjöd PH-lampan samtidigt med de gamla glödlamporna! Ska höra med en lampaffär vad de rekommenderar.

  Det sitter en rund plåt underst som förhindrar ljuset att gå rakt ned mot bordet. Om man tog bort denna eller ersatte den med något genomskinligt skulle det räknas som åverkan på danskt kulturarv, eller?
   
  Redigerat 1 feb 2015 22:31
 12. M
  Medlem · Nivå 10
  Min ph5 har i alla fall en matt glasskiva underst. Inga problem alls med att läsa tidningar med en normal 7w energisparlampa.
   
 13. M
  Medlem · Nivå 10
 14. L
  Medlem Nivå 5
  Lucas uppfann mörkret .............
   
 15. svartöra
  Medlem · Nivå 11
  100% design och 0% ingenjör - det finns saker som anständigt folk inte kan ha hängande synliga :)
   
  • Laddar…