Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Valmat entretak - Takpapp

 1. P
  Medlem · Västra Götaland · 160 inlägg

  petterovski

  Medlem
  Hej, planerar att bygga ett litet entretak under sommaren.

  Förutsättningar:
  Storlek: ca 1,8x1,2 m
  Taklutning: 14 grader

  Har tänkt papp som takmaterial, och det är framförallt detta jag har frågor kring.

  1. Underlagspapp - är det ett måste eller finns det ytpapp som är godkänd utan underlagspapp?

  2. Uppdrag på vägg - Ska vara 300 mm uppdrag på vägg om jag förstått det hela rätt. Ska både underlagspapp och ytpapp dras upp 300 mm bakom fasaden eller enbart ytpappen?

  3. Innerhörn. Som synes på bilden så möter taket väggar i ett innerhörn. Hur går jag tillväga med pappen här?

  4. Pappspik. Jag har tänkt att ha råsponten synlig på undersidan. Pappspik anges att den skall spikas igenom råsponten? Finns det kortare spik och är det i så fall ok att inte spika igenom? Råsponten idag är ju väldigt tunn också.
   
 2. Rickard.
  Medlem · Riktiga Norrland · 4 081 inlägg

  Rickard.Premiumikon: Cirkelsåg

  Medlem
  1. Måste är det inte men varför inte.... kostar någon hundralapp och blir bättre. Stift är en helt ok fuskmetod om ytpappen kommer på direkt efter. Enda pappen som tillverkaren godkänner utan underlag är svetsad papp men även där rekommenderas det med goda skäl.

  2. Underlaget kan du dra upp 5cm om det känns lättare, blir lite mindre stift/spik i "onödan".

  3. Mataki/Trebolit har utmärkta bilder i sin montageanvisning på deras 3° papp. Det är också denna typ av papp jag skulle rekommendera om du gör det själv, den är inte på något vis överkurs för dig trots din lutning.

  4. Du kan använda kortare spik om du vill eller ännu bättre är att använda 25mm skruv och bricka. Den använder jag när det inte får synas underifrån och det gör den inte med underlagspapp och ytpapp ovanför råsponten. Här får man dimensionera på känn eftersom både spik och skruv tappar hållfasthet när den inte går igenom som egentligen är ett krav.
   
 3. P
  Medlem · Västra Götaland · 160 inlägg

  petterovski

  Medlem
  Tack för utförliga svar! Så 3 graders pappen är att föredra? Icopal har en enklare 14 graders papp som jag funderade på att använda men det beror mest på att våderna är 70 cm breda vilket lirar bättre på detta lilla taket. Kanske får tänka om.
   
 4. Rickard.
  Medlem · Riktiga Norrland · 4 081 inlägg

  Rickard.Premiumikon: Cirkelsåg

  Medlem
  Utan tvivel att 3° varianten är bättre, byggmax säljer trebolit till ett konkurrenskraftigt pris mot den enklare pappen, Går du iställlet på ett ”vanligt” byggvaruhus är risken att du blir lite blåst.
   
 5. P
  Medlem · Västra Götaland · 160 inlägg

  petterovski

  Medlem
  Tack, då blir det 3 graders papp. Då ska jag bara fundera en vända till om jag ska ta ner taklutningen lite. Finns det någon tumregel för ett sånt här tak för att det ska se ”vettigt” ut.
   
 6. Rickard.
  Medlem · Riktiga Norrland · 4 081 inlägg

  Rickard.Premiumikon: Cirkelsåg

  Medlem
  Jadu det kanske det gör men inget jag vet något om. Det enda jag tycker man bör tänka på är att tak ”försvinner” rackarns fort när man sänker lutningen. Många visualiserar tak antingen snett uppifrån eller möjligtvis rakt mot taket men verkligheten är sällan så.

  Är absolut inget fel med det om man vill ha det så men är lite jobbigare om det inte blir som man trott. Har ett par exempel på folk som lagt dyra pengar på fina tak för att sedan aldrig se det ;)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.