Byggahus.se

Val ytbehandling furutrappa

 1. fatsug
  Renoverare Nivå 3
  Hej,
  Renoveringen av vårt trapphus börjar så sakteliga närma sig slutet. Har linoljemålat och spikat knappt 500 löpmeter pärlspont på väggarna och i taket (puh!). Nu återstår bara själva trappan som långsamt börjar återfå sin forna glans.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_6728.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_7929.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3016.JPG

  Har tagit bort en gammal grå-beige heltäckningsmatta och sen avlägsnat det (sjukt hårda) limmet med en lackfräs (förnämlig produkt som varmt kan rekommenderas). Men, en fråga återstår. Vilken typ av ytbehandling skall vi välja?
  Tanken från början var nog att såpskura sätt- och planstegen, och måla vangstyckena, men eftersom trappan går från hallen på nedervåningen är det nog lite väl opraktiskt. Det är dessutom rätt stora sprickor i trappan, som ligger rätt över källartrappan, så skurning skulle bli en rätt stökig affär.
  Nåväl, min fundering är att istället behandla med en av Osmos hårdvaxoljeprodukter med halkskydd (3088 eller 3089, där jag antar att den senare har lite högre friktion: https://www.welinoco.com/produkt/osmo-hårdvaxolja-med-halkskydd).
  Mina frågor är, vad tycker ni? Jag är lite orolig för att trappan blir för känslig ändå med små barn som kommer springa upp och ner med ytterskor, och att det kommer gulna "för mycket" med tiden. Det senare kan man kanske lösa genom att lägga in någon typ av pigment, men vill verkligen inte att det skall bli för ljust/vitt. Sen vill man ju att det skall passa med husets stil i övrigt, som är förhållandevis traditionell. Golvet i hallen på nedervåningen kommer bli ett klinker- eller naturstensgolv.
  Som ni märker är det lite veligt just nu, så eventuella synpunkter eller tips tas tacksamt emot.
  //Gustaf
   
  • Laddar…
 2. P
  Medlem · Nivå 13
  Snyggt.
  Planstegen hade jag kört i en mörk olja alt mörk bets (Herdins golvbets tycker jag är grymt bra) och det andra hade jag målat vitt. Blir en snygg kontrast :=)
   
 3. fatsug
  Renoverare Nivå 3
  Tack! Låter mycket fint. Borde kanske skrivit att vi gärna vill behålla själva stegen så nära den nuvarande träfärgen som möjligt. Själva vangstyckena skall vi måla mörkt röda (engelskt rött). Deras översida är redan målade i den nyansen och det funkar fint med det gröna på väggarna.
   
 4. P
  Medlem · Nivå 13
  Då hade jag kört med den som du va inne på med Osmos olja, alternativt bryta den lite :)
  Lägg gärna en bild sen när det är färdigt. Låter riktigt läckert med det engelska röda.
  Älskar att ni gör det lite mer "udda"
   
 5. fatsug
  Renoverare Nivå 3
  Hej igen!
  Arbetet börjar bli klart. Har målat vangstyckena och det blir verkligen läckert (tycker jag), se bild. Velar dock fortfarande kring ytbehandlingen av stegen. Ingen som har erfarenhet av lite olika ytbehandlingsalternativ för en gammal furutrappa i ett gammalt hus? Vill ha en trären känsla, men kommer inte orka slipa om årligen...
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0446.jpg
   
  • Laddar…
 6. hscn
  Renoverare · Nivå 12
  Mycket fint trapphus!
  Jag är väldigt belåten med kinesisk tungolja, har inte behandlat någon trapp men trösklar och andra detaljer, Oljan ger en matt fin yta, glänser inte som andra oljor, är dessutom väldigt hållbar, träet mörknar dock lite. Har en tröskel till ytterdörr som efter flera år ser ut som nybehandlad utan efterarbete. Om du överväger bör du köpa olja av bra kvalitet t. ex. från Claessons trätjära, den ska vara blandad med 50 % balsamterpentin (finns både ren och färdigblandad att köpa). Var noga med att torka bort överflödig olja som inte sugits in rätt så snabbt, annars härdar den och bildar film som blir matt. Resultatet blir att träet ger intryck av att vara lackat.
  Kan också tipsa om att tungoljan är suveränt bra till grundbehandling av trä utomhus. Jag grundar allt trä som målas med linoljefärg och alkydfärg. Samma där om inte överflöd torkas bort bildas film som inte är optimal grund för efterbehandling.
   
 7. P
  Medlem · Nivå 13
  Blir läckert. Jag hade kört en olja med lite mörkare pigment.
  Men du få lacka trappan så håller den lite bättre?
   
 8. fatsug
  Renoverare Nivå 3
  Tack för tips! Beslutsvåndan är stor. Får se vad vi väljer till slut. Möjligt att vi börjar med att såpskura ändå så får vi se om det helt enkelt blir för känsligt.
   
  • Laddar…
 9. fatsug
  Renoverare Nivå 3