Val av tomt - vad har ni prutat bort?

1k läst  13 svar

 1. G
  Medlem Nivå 1
  Bor i en kommun i norra delen av landet, med högt tryck på tomter. Vi har ej stått så länge i kommunal tomtkö, och det kommande bostadsområdet som snart skall släppas känns ej intressant.

  Vill bo med större skogsområde in på knuten, gärna lite större tomt (1000-2000) samt ha närhet till service, förskola, bussförbindelse etc. Har letat tomt i snart 2 år, både privat samt via kommunens tomtkö.

  Familjen håller på att växa ur den befintliga bostadsrätten och vardagen blir bara knöligare och knöligare.
  De husföretagen vi fastnat för behöver ca 10-13 månader från det att man skrivit kontrakt till inflytt.

  Vi har nu hittat två potentiella tomter som är intressanta och där kalkylen blir densamma.
  Inser att vi ej kan få allting, men vill gärna ha referensramar hur andra resonerat vid val av tomt (vad har prutats bort vad har ej varit OK att pruta bort etc.).

  Tomt 1:
  +God kunskap om kommande planer för området
  +Anslutning till stort skogsområde
  +Närhet till service, förskola och bussförbindelse
  +Möjlighet själv välja husleverantör (har hittat en vi gillar)
  -Högt pris.
  -Måste pruta bort garage inledningsvis och köra på oinredd övervåning.
  -Relativt liten tomt (ca 900m2)

  Tomt 2:
  +Ev. kan vi få bergvärme.
  +Ev. kommer privat markägare bygga GC-väg till byacentrum (dock ej helt säkert)
  +Stor tomt, 2000m2
  +Skog in på knuten
  +Lantlig känsla (liten by)
  -Högt pris.
  -Måste pruta bort garage inledningsvis och köra på oinredd övervåning.
  -Osäkerhet kring kommande vägprojekt där ny bilväg kan komma att byggas i närheten av vår tomt
  -GC-väg saknas.
  -Bundna till en husleverantör som dessutom har nyöppnat kontor i kommunen

  Hur har ni resonterat när ni valt tomt?
  Vad har ni prutat bort?
   
  Redigerat 7 jan 11:35
 2. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 13
  Givet var ni är i landet och mängden saker du säger att ni måste pruta bort – är det verkligen rätt val att bygga nytt? I väldigt få delar av norra Sverige lönar sig nybyggen. Nu kan man ju vilja bygga nytt av andra skäl än ekonomiska, men måste ni pruta bort flera saker ni vill ha verkar nybygge passa er rätt illa. Köp begagnat istället.
   
 3. G
  Medlem Nivå 1
  Vi har kollat begagnat parallellt med tomtletandet. De befintliga hus som varit intressanta har antingen legat utanför serviceområdet eller så är de inbakade i smeten där vi ej vill bo. Tillkommer även ett stort renoveringsbehov i samtliga fall. Slutsumman blir densamma som en nybyggd villa när vi jämfört kalkyler.
  Skall tilläggas att vi ej uppskattar att bo i befintligt hus utan vill bygga nytt.
   
 4. P-plats
  Medlem · Nivå 14
  Har ni tänkt att bo där länge så förök kolla i kristallkulan så gott det går.
  Har kommunen planer på nya områden in på knuten eller kanske privara aktörer?
  Kolla på kartor över området och använd fantasin på vad som kan hända i framtiden.

  Vi fick exempelvis reda på att en GC-väg var på tal på baksidan av vår tomt men hade tur för den blev i anskutning till vägen på framsidan.
  En annan sak är att det håller på att byggas ett nytt område med ca 600 bostäder och tittar man på kartor över området så syns tydligt hur man i framtiden kan fortsätta denna utbyggnad. Man ser detta på rondeller mitt ute i ingenstans m.m.
   
 5. T
  Medlem · Nivå 14
  Ni vill ha allt, och det med en gång.
  Ni är unga och har små barn. Jag tror ärligt talat inte på att man i början av sin karriär kan få alla drömmar uppfyllda.
  Börja lite försiktigt med ett begagnat hus och byt upp er senare i livet.
   
 6. G
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar P-Plats!
  Vi har lusläst översiktsplaner, detaljplaner samt även ringt och pratat med kommunen i det två aktuella fallen. Det i kombination med att vi använt fantasing innebär att vi kollat i kristallkulan. :)
   
  Redigerat 7 jan 11:32
 7. G
  Medlem Nivå 1
  Vi är ca 40 år unga :) och har drömt om hus i 6-8 år. Skrapat ihop pengar senaste 4-5 åren samt börjat kolla tomter för snart 2 år sedan.
  Med vår familjesituation vill vi ej flytta in i befintligt hus med renoveringsbehov då tid för detta saknas. Vi har därför tittat på en totalentreprenad.
  Tanken med oinredd övervåning är att vi har alla funktioner i bottenplan (flera sovrum, toalett, allrum, kök, tvättstuga etc.) så vi kan välja att inreda övervåning OM/När vi känner att detta är möjligt.
   
  Redigerat 7 jan 11:34
 8. Oldboy
  Medlem · Nivå 12
  Tomt 1 hade jag valt av dessa två alt enl era önskemål.
  Tomt 1 är ett säkrare alt där ni vet vad ni får, (inkl omgivning). Att tomten är mindre, men inte jätteliten, gör att det blir mindre slit med att göra i ordning den samt att sköta den. Grannarna kommer lite närmare inpå, men det är marginellt i ett villaområde då man ändå har en massa grannar runt omkring sig. Det enda som är att tänka på med liten tomt är husets placering så det finns möjlighet att bygga ett garage och kanske uterum senare.
   
  BirgitS och Gunnar_80 gillar
 9. G
  Medlem Nivå 1
  Mycket bra inputs Oldboy!
  Vi tar åt oss av de synpunkterna.
  Stort tack.
   
 10. Shakula
  Husägare Nivå 6
  Har gjort ungefär samma val som du. Valde alternativ ett, mest för barnen, men även lite för en själv då vi gärna vill slippa vara taxi för idrott/kompisar. Vi fick pruta bort närheten till arbete pga priser här nere i Skåne. Men annars har vi hittat ett bra alternativ.

  Vår tomt är en hårsmån större, men får plats med hus och större garage. Tror skillnaden är stor mellan 500ish tomt och 900-1000kvm, men att skillnaden är mindre mellan 1000 och 2000kvm. Här nere i Skåne är 1000kvm väldigt stor tomt, de flesta tomter mot Malmö/Lund ligger nog runt 500kvm eller ett orimligt pris.
  Du får gott med plats för det nödvändiga (hus, garage, uppfart, uteplats, växthus, odling, gräsmatta samt trädgård) på 1000kvm.
  När du skriver att du måste prioritera bort garaget, då menar du pga pengar? Är möjligt att bygga garaget parallellt med huset, så kommer vi göra. Tänk på att göra en ordentlig budget, lura inte dig själv, försök ta med alla kostnader. Få luft i budgeten, så att ni har råd att välja till det där extra som blir dyrare att skaffa senare. Det blir alltid dyrare än vad ni först räknat med...
   
  Gunnar_80 gillar
 11. harry73
  Allvetare · Nivå 20
  Även jag säger tomt 1. Ni kommer från bostadsrätt och då kommer det att känna lyxigt med trädgård i alla fall även om den bara är några 100 kvm. Sedan tror jag att ni kommer att uppskatta närhet till skola, kompisar, aktiviteter, mm.
  Tomt 2 känns att pluspunkterna fortfarande är lite osäker.
  När vi köpte vår tomt lovade alla att kraftledningen skulle vara borta inom några månader. Efter 10 år finns den fortfarande kvar.
   
  Gunnar_80 gillar
 12. G
  Medlem Nivå 1
  Stort tack för att du delar med dig av dina erfarenheter Shakula!
  Gällande garaget så har vi ej råd köpa ett färdigt garage av husleverantören. Det lägsta budgetpris jag fått är 370 000kr.
  Vi kommer lösa det på egen hand. Har har fått offert för byggsats och platta på mark (inkl. markarbete) om ca 180 000kr.

  Tack även till dig Harry73 för bra inspel!
  Vi tar åt oss av synpunkterna.
   
 13. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 17
  Även jag skulle välja tomt 1 av samma skäl som ovan inlägg.
   
  Gunnar_80 gillar
 14. G
  Medlem Nivå 1
  Det är noterat.
  Tack för svar Hemmakatten!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: