Byggahus.se

Val av elhandelsbolag vid solceller

 1. B
  Medlem · 470 inlägg

  Bergling

  Medlem
  Står inför trolig investering av solceller och funderar lite på om det är värt att lägga någon tid på att jaga "bästa" elhandelsbolag, primärt för den delen som kommer att säljas?

  Jag har idag ett äldre obundet avtal hos Skellefteå Kraft, som har relativt bra villkor när det gäller påslag och månadsavgift. Det gör väl kanske ingen större skillnad egentligen då det bara skiljer några få ören per/kWh, men det är åtminstone lägre än om man nytecknar. Har i dagsläget svårt att motivera timpris, då min värmepump är lite äldre och inte har någon intelligent styrning att tala om och har ingen elbil.


  Det naturliga vore väl att även teckna produktionsavtal med samma bolag, så har man "altt-i-ett", men är lite nyfiken på hur andra resonerat och om det finns någon med tips på eventuellt bra erbjudanden hos andra bolag, både sådana som kräver att man är kund även för konsumtion, men även sådana där man enbart kan teckna produktionsavtal.
   
 2. A
  Medlem · Mitti · 154 inlägg

  Avarell_Dalton

  Medlem
  Det verkar vara krav i hela branschen att om de ska teckna produktionsavtal med dig ska du ha förbrukningsavtalet där också.

  Vilket bolag som är bäst, det är jag inte karl att avgöra. Jag tog fortsatte med samma men det berodde på ett treårigt avtal med fast pris 55 öre kWh, i dagsläget väldigt förmånligt
   
 3. A
  Medlem · Stockholm · 2 253 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Bergling,

  Har du idag avtal för att köpa ström med rörligt månadsmedelpris? Dvs 1 kWh kostar samma oberoende när på dygnet eller under månaden den förbrukas?
  Är det det du har, eller är det timspotpris, där du betalar olika för en kWh beroende på vilken timma den förbrukas under månaden?

  Man får se upp eftersom elhandelsbolagen kallar sina "produkter" olika.
  De kan kalla sitt avtal "rörligt elpris", men kan i själva verket vara "timspotpris".

  Du säger att du för köpt ström inte kan utnyttja timspotpris, då ska du välja elavtal med rörligt månadsmedelpris, dvs du betalar ett och samma pris för en kWh oberoende när den förbrukas under månaden. Då inget stress att behöva hålla reda på när på dagen ström är dyr eller billig. Följande månad blir det givetvis annat månadsmedelspris.

  För ström du ska sälja är det nog bäst att du väljer timspotpris. Överskottet från solcellsanläggningen som ni själva inte förmår att förbruka, kommer ju att matas ut under ljusa tiden på dygnet, då oftast timspotpriset är som högst. Så sådant avtal passar bra, speciellt om de tänker fortsätta ha sådana skyhöga elspriser som det varit senaste året.

  En del elhandelsbolag ger utöver spotpriset 10 öre/kWh extra, eller 5 öre/kWh extra, men det är inte så mycket extra ändå, om spotpriset är 150 öre/kWh.

  Skellefteå Kraft erbjuder förmodligen timspotpris för ström du säljer till dem och då kan du välja dem.

  Och som nämnt, elhandelsbolag som köper din solström, kräver att få sälja dig nödvändig ström. De vill väl tjäna någon krona på dig.

  Ditt elnätsbolag ska ge dig nätnyttoersättning, ofta ca 0,10 kr/kWh. Det är ersättning för att ström som du säljer ju kommer att förbrukas av dina grannar, alltså knappt någon förlust alls, och den behöver inte transporteras hela långa vägen från vattenkraftverken i Norrland och förlusterna det innebär.
   
  Redigerat 25 jan 16:47
 4. B
  Medlem · 470 inlägg

  Bergling

  Medlem
  Ja, jag har idag rörligt månadsmedelpris på mitt konsumtionsavtal och kommer med största sannolikhet ha kvar det, åtminstone fram tills om jag byter värmepump som går att styra mer, annars är det nog inte värt det.

  Det finns ett fåtal bolag där man kan teckna enbart produktionsavtal, men då åker man troligen på att även betala månadsavgift till det bolaget också, vilket iofs inte är några stora pengar, men många bäckar små.

  Skellefteå Kraft ger åtminstone spotpris + 2 öre de första 5 åren, så det är ju åtminstone något. Får se om jag orkar kika runt och räkna ören hit och dit. Kan ju vara så att man förlorar på inköp av el hos något bolag som ger lite extra på såld el.
   
 5. A
  Medlem · Stockholm · 2 253 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Vilka elhandelsbolag är det som du kan sälja din solström till, men som du inte behöver köpa din nödvändiga ström ifrån? Intressant. Det visste jag inte det fanns sådana elhandelsbolag.

  Är du säker på att du inte också måste köpa nödvändig ström av dem?
   
 6. M
  Husägare · Skåne · 2 706 inlägg

  mortimer

  Husägare
  Vet inte i vilken utsträckning man får nämna företagsnamn här men jag chansar.

  Vattenfall erbjuder(erbjöd iaf mig) de första 12mån:
  Rörligt timspot
  20öre/kwh extra för den sålda elen
  75% rabatt på påslaget

  Försökt få ur de vad som innefattas i påslaget men svaret har änsålänge uteblivit.

  Solceller säljer man mer än man köper överlag som jag förstått det.
  Exempel:
  Har ett årsbehov av 8.000kwh
  Producerar 10.000kwh
  Använder 35% själv->3500kwh
  Säljer: 10.000-3500=6500kwh
  Köper
  : 8.000-3500kwh=4500kwh
   
 7. A
  Medlem · Mitti · 154 inlägg

  Avarell_Dalton

  Medlem
  första året eller?

  Mälarenergi ger 20 öre extra år ett för anläggningar under 10MWh/år men det är så rörigt där så jag tror de inte vet vad de gör, ärligt talat. Bland annat lade man in 20-öringen åt mig för det hade jag rätt till trots att min anläggning är specad för mer än det men jag tackade för det. Kollade nu lite på historiken över produktion och där säger man att jag i november sålde 33kwh för 18:- och spontant tänker jag att spotpriset svårligen kan ha legat i det häradet. Inte en spänn har jag fått sen september heller så jag får väl ringa dem, för på mail... funkar det inte, man kan väl inte avsluta ett pågående ärende man inte svarat på? Så i detta nu rekommenderar jag andra att kolla vidare
   
 8. M
  Husägare · Skåne · 2 706 inlägg

  mortimer

  Husägare
  Japp, 20öre första året
   
 9. M
  Husägare · Skåne · 2 706 inlägg

  mortimer

  Husägare
  Jag tittade på Mälarenergi också ett tag men valde bort de av någon anledning som jag inte minns nu.
   
 10. A
  Medlem · Stockholm · 2 253 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Det de kallar "påslag" är deras vinstmarginal eller "vinst-tillägg". De skäms nog för att kalla det vinstpåslag, och har därför uppfunnit annat mindre girigt namn för det. Ofta är det bara 3 till 6 öre/kWh för ström man köper av dem. Det är det elhandelsbolag ska leva på. Man förstår att det inte är elhandelsbolaget som som tjänar de feta stora vinsterna utan andra.
   
  Redigerat 27 jan 10:59
 11. B
  Medlem · 470 inlägg

  Bergling

  Medlem
  Enligt denna listan finns det åtminstone ett par stycken: https://hemsol.se/solceller/salja-solel/basta-elavtal/

  Men det kan vara så att det inte är uppdaterat och att många slutat med det.

  Summa summarum är det nog enklast att ha allt hos samma bolag, gäller bara att hitta ett som erbjuder bra vilkor utan en massa krusiduller och konstiga villkor.
   
 12. A
  Medlem · Stockholm · 2 253 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Bergling,

  Är det inte endast ett (inte ett par) elhandelsbolag som i din lista står "Nej" om man behöver köpa nödvändig ström av dem. Har du kontaktat Bixia om det stämmer?
   
 13. B
  Medlem · 470 inlägg

  Bergling

  Medlem
  Vill minnas att det var fler bolag som hade Nej i den kolumnen när jag kollade för ett tag sedan, men nu verkar det bara vara Bixia som du säger,

  Men min gissning är att det går mot att man måste ha allt hos samma bolag, så det är väl egentligen överspelat. Dock hade det varit smidigt om man kunde välja lite mer fritt, det hade nog gynnat konkurrensen. Nu måste man granska båda typerna av avtal för att försöka hitta en så bra kombination som möjligt, även om det kanske inte rör sig om så stora belopp i slutändan med några ören hit eller dit i påslag, men det är ändå svårt att jämföra olika avtal då det är olika påslag hit och dit.

  Detta har även Konsumentverket anmärkt på: https://www.konsumentverket.se/aktu.../bottenbetyg-till-elbolagens-prisinformation/
   
 14. H
  Medlem · 80 inlägg
  26/8 Tackade ja till offert
  29/9 Delleverans, paneler och skenor, krokar fortsatt restade.
  10/11 Monterat och klart

  3/2 Vattenfall har nu gett oss en handläggare som godkänt och vi kan skicka in klaranmälan. Om det är en slump att det sker dagen efter jag ringt och frågat vad som tar en sån jäkla tid eller inte vet jag inte.

  Nu väntar ytterligare en vända hos handläggare på Vattenfall.. med lite flyt får man starta i april.
   
 15. M
  Husägare · Skåne · 2 706 inlägg

  mortimer

  Husägare
  Hur lång tid innebär det att det tog ned IM ?

  Min föranmälan skickades in igår kring 15.00, idag strax före 07.00 var IM klart. Rekord tro ?
   
  Redigerat 3 feb 19:02
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.