Byggahus.se

Vad göra med sluttning

637 läst  2 svar

 1. K
  Husägare Nivå 1
  VI skall detta året göra iordning vår tomt men vet inte riktigt vad vi skall göra med sluttningen som vi har. Vi skall plantera en häck längs med vägen och det är sluttningen som blir mellan häck och gräsmattan som är svår. Tankarna har gått mellan att göra nån form av etage rabatt eller att placera ut sten längst med hela. Vill gärna inte bara fortsätta gräsmattan upp då klippningen blir jobbig. Vi bor på västkusten zon 2 skall tilläggas.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-3-10_18-40-0.png
   
  Redigerat 10 mar 20:36
 2. Bästa svaret

  Cajsa Lundin
  Trädgårdsdesigner · Nivå 8
  Slänten bildar en fond och blickfång, så jag skulle absolut jag satsa på att plantera och göra något fin i slänten, och lägga till belysning.

  Häck går bra överst. Sen blandat marktäckande perenner (gör det lättskött och mer ekonomiskt), höga gräs och perenner för variation och dekoration, buskar med blom och höstfärg, plus något vintergrönt. Vilket uttryck, färgval, karaktär ni önskar beror på hus och smak, även plånbok och insatser.

  Gör inte naturstenar som kant, det blir bara svårskött, bättre med något rakt. (eller en perenn som man kan klippa mot, som jättedaggkåpa eller näva).

  Gör kanske lite mer naturlig slänt genom att på vissa ställen bredda avståndet från släntkrön till släntfot, och på vissa minska (gör en stödmur, kanske med en "ingröpt" sittplats, med vackra och varför inte doftande växter intill). Kanske något litet vattenporl. Några stora naturstenar i grupp kan vara fint också.

  Om ni har ett rakt modernt hus kan ni istället för att gå åt naturligt och böljande, göra mer rakt linjespråk och tydlig form och kontrast på växter.

  Var glad att ni inte har en helt platt tomt, det ger fina möjligheter, och i detta fall får ni ju avnjuta slänten själv.

  Angående växtval, gå till en närliggande handelsträdgård med bra kunskap och välj växter. Eller ta dit en trädgårdsdesigner/trädgårdsmästare för konsultation eller skiss.
   
  • Laddar…
 3. K
  Husägare Nivå 1
  Tack så mycket för jätte många bra idéer. Vi har ett hus som går mer åt det moderna hållet så ditt förslag med mer raka linjer tror jag passar både oss och huset bäst.

  Belysning är nånting vi inte tänkt på innan men när du säger det så är det självklart att det ska finnas där.

  Nu fick vi mycket bra att googla på och få mer idéer. Tack för hjälpen!
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka