Byggahus.se

utlåtande om utformning och storlek på uteplats

 1. R
  Medlem · 14 inlägg

  Robiban

  Medlem
  Hej! Jag gjorde en skiss på en uteplats (altan med balkong ovan) i sketchup och har fått det ritat i cad samt bygglovshandlingar av en arkitekt. Jag är nöjd med formen men velar lite storleksmässigt och undrar om jag har tänkt "för stort" och att det kommer se lustigt ut i förhållande till huset. Finns det några tumregler för storlek eller är det fall till fall?
   
 2. H
  Medlem · Karlskrona · 6 777 inlägg

  huggan

  Medlem
  Fall till fall. Du kan inte lägga ut ritningarna så kan vi ju ha en omröstning?
   
 3. splinter
  Byggveteran · Västkusten · 161 inlägg

  splinter

  Byggveteran
  Ladda upp ritningarna så vi får se!
   
  • Laddar…
 4. R
  Medlem · 14 inlägg

  Robiban

  Medlem
 5. A
  Husägare · Östergötlands · 100 inlägg

  andthe

  Husägare
  Är det något som hindrar att du behåller bakongen som den är med "stora" altanen? För jag håller med om att den mindre altanen ser mer proportionerlig ur.
   
 6. R
  Medlem · 14 inlägg

  Robiban

  Medlem
  Båda "nivåerna" kommer vara samma storlek oavsett vilket av alternativen jag väljer. Min tanke är att i framtiden glasa in den nedre delen och möjligtvis bygga ihop det med huset som ett stort uterum.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bild 5.JPG

  Det är den gulmarkerade ytan på ovansidan som jag är rädd blir "värdelös" i den mindre varianten..
   
 7. splinter
  Byggveteran · Västkusten · 161 inlägg

  splinter

  Byggveteran
  Det var en väldigt fin modell! Jag tror också att den "gula delen" av balkongen blir praktiskt taget oanvändbar om du krymper den med 1 m. Men jag är mer orolig för den övergripande formen. Den åttakantiga tillbyggnaden hör nog hemma bättre på en grosshandlarvilla än på ett 1,5-plans typhus. De är två volymer och stilar som inte riktigt gifter sig. Har du funderat över andra former på tillbyggnaden?
   
  • Laddar…
 8. R
  Medlem · 14 inlägg

  Robiban

  Medlem
  Jag ritade först med 6 hörn men tyckte själv inte att storleken blev riktigt bra, vill ha ett ganska ordentligt djup (5-6m) utan att den gula delen blir gigantisk istället och att det inte ser helt fyrkantigt Vad skulle du tycka är en bättre passande form? Har inte börjat bygga än så om jag kan få tips om vad som blir bätte har jag inga problem att ändra. Jag är väldigt praktiskt lagd och kollar väldigt mycket med dom glasögonen :)

  Värt att nämna är att det ska följa ett trädäck i vinkel med huset på södra sidan som är den man ser i ritningarna som blir ca 4m djup
   
 9. R
  Medlem · 14 inlägg

  Robiban

  Medlem
 10. M
  Medlem · 2 072 inlägg
  Jag får inte riktigt till det stilmässigt, och tillbyggnaden känns ”skev” på något vis. Sen undrar jag hur du har tänkt kring användningen av uteplats och balkong? Har du kök i bottenvåningen och planerar ha en matgrupp där ute? Vill du då ha hela platsen under tak? Jag tänker på skugga, men även att det blir mörkare i rummet som ansluter till altanen när taket inte är genomsynligt. Ska balkongen användas som soldäck? Min erfarenhet (men där är alla olika) är att stora balkonger på småhus inte används så ofta pga att det är enklare att gå ut på altan och sätta sig med en kaffe (eller kall öl :)). Eller ni kanske ska ha ett spabad där uppe och sitta och titta på solnedgången? Vad har ni för rum i anslutning till balkongen? Vad hade arkitekten ni anlitade för idéer kring utformningen?

  Du verkar haj på SketchUp, jag tycker du ska experimentera och fortsätta testa olika varianter. Dra det inte för att pröva sånt som du kanske inte alls haft i tankarna, det kan komma något bra ur det också. Det är lätt att låsa sina idéer i tidigt stadium.
   
 11. R
  Medlem · 14 inlägg

  Robiban

  Medlem
  Tack för fler svar!

  Vi har tänkt att använda den öppna delen av altanen (söder-läge) som soldäck på dagarna och ha ett utekök i hörnet där altanengår i vinkel. På nedre delen som har ett utåtgående parti har vi tänkt oss en matgrupp där balkongen är tänkt att fungera som just regn och solskydd. På balkongen (väst läge) har vi tänkt oss lounge-möbler mest för em/kvällar där vi har sol fram till klockan sent och havsutsikt/solnedgång.

  Det man inte ser riktigt i modellerna är att huset är äldre, byggt 1919, och sedan påbyggt. Så till vänster om det utåtgående partiet på nedre delen (under den smala delen på balkongen) är det en liten delning i fasaden och en källartrapp. Därför är inte heller glaspartierna helt symmetriska uppe och nere som syns i bild och det är inte bara att bygga "mitt i" :)
   
 12. G
  Medlem · 99 inlägg

  Grisbacka

  Medlem
  Det är ju svårt att uttala sig utan att veta hur huset, tomten och området ser ut, men mitt råd är att skippa det här med sex eller åtta hörn (känns väldigt 80-tal) och slimma måtten så mycket som möjligt. Hur ska ni använda rummen, och hur mycket yta kräver det egentligen? Jag håller helt med MetteK, balkonger används nästan aldrig, men det är klart, har man kvällssol och havsutsikt så kanske man sitter där. Vad för rum är det innanför på övervåningen? Går man genom sovrum eller är det ett vardagsrum där också?

  En matplats behöver inte vara så mycket större än exempelvis 4,8x3,6m, plus lite passageytor osv. Får man ner måtten kan man sen formge rummet och utsidan i linje med resten av huset. Om det är från 1919 och inte alltför förvanskat kanske man skulle ha en mer traditionell ansats på det nya? Punschveranda?

  Om man absolut behöver denna storleken skulle jag överväga att bygga fristående, då finns större utrymme för annan gestaltning och storlek.
   
  • Laddar…
 13. R
  Medlem · 14 inlägg

  Robiban

  Medlem
  Argumentet med att balkonger inte används förstår jag inte. Vanligt är väl att balkonger oftast är små och tillåter inte att de används. Vi har ett vardagsrum innanför den övre delen och får som sagt väldigt fin utsikt och kvällssol därifrån så jag tycker snarare att det känns som ett väldigt bra sätt att nyttja fördelarna med läget. Det är dessutom inga mygg :)

  Gällande storleken så vill jag inte göra misstaget att bygga för litet. Visst kan man tänka att man inte "behöver" mer utrymme än ca 17 kvm eller vad det blir för våran familj på 4, men vad händer på tillfällen då sällskapet växer upp till 10? Hoppas ni är med på hur jag resonerar. Varav min ursprungsfråga, ser det FÖR stort ut? Borde jag krympa måtten lite? Utformningen är jag i det stora hela nöjd med och jag "måste" bygga så för att då till de ytor som jag vill utan att det ska kännas som en sillburk om man skalar upp sällskapet lite :)
   
 14. R
  Medlem · 14 inlägg

  Robiban

  Medlem
 15. G
  Medlem · 99 inlägg

  Grisbacka

  Medlem
  Men om du är nöjd med utformningen så är det ju det viktigaste. Men ja, jag tycker det ser lite stort ut.Från långsidan sett så är uterummet lika stort som halva huset.

  Sen vet jag inte riktigt vilka ytor du behöver för att det inte ska kännas som en sillburk för dig, men om jag skulle uppskatta storleken på inglasningen så är den ca 5,5x5m? Även om man är många ibland så behöver man ju inte mer utrymme åt alla håll, utan oftast förlänger man ju bordet exempelvis.

  Jag skulle nog förlänga balkongen i dess nuvarande form så att jag fick ca 4 meter ut från gaveln och sen glasa in hela ytan under. Jag ser inte riktigt vart trappen och det är men den kan lika gärna vara inglasad den också. Det går åt några meter mer glas när du ska glasa in, men du får en större yta som är mer användbar, samt att det inte dominerar huset lika mycket.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.