Byggahus.se

Uthyrning i olika former?

 1. Byggarfredde
  Medlem · 6 inlägg
  Hyr idag ut en stuga privat och har funderingar på att köpa en fastighet för att inreda några lägenheter (förutsatt att detaljplanen godkänner det). Som jag förstått det handlar det om tre scenarier man kan agera utefter skattemässigt:

  1. Privat uthyrning med avdrag 40000 plus 20% årligen, motsvarande 50000 skattefritt, därefter 30% kapitalvinstbeskattning.
  2. Göra om huset till näringsfastighet skattemässigt.
  3. Äga huset via företag.

  Vad är skillnaden mellan alternativ 2 och 3? Kan någon reda ut detta?
   
 2. H
  Medlem · 6 397 inlägg
  Privatuthyrningslagen gäller bara för en upplåtelse. Om man hyr ut två bostäder gäller privatuthyrningslagen bara för den första upplåtelsen. Om man hyr ut fler än två bostäder anses man normalt bedriva uthyrning i näringsverksamhet och privatuthyrningslagen gäller då inte för någon av upplåtelserna. För upplåtelser som inte omfattas av privatuthyrningslagen gäller hyreslagen.

  Alternativ 1 är då inte möjlig och alternativ 2 och 3 är samma sak, alltså oavsett om du skaffar dig ett företag eller inte kommer du beskattas som näringsidkare.
   
 3. Byggarfredde
  Medlem · 6 inlägg
  Tack - och just det det är min fråga - om jag klassar om fastigheten till en näringsfastighet av skatteskäl - hur kan den beskattas som ett företag utan att vara ägd av ett företag? Det är jag är ute efter är hur fungerar det rent praktiskt? Redovisning av en näringsfastighet som ägs av en privatperson?
   
 4. H
  Medlem · 6 397 inlägg
  Bara för att du inte följer reglerna betyder inte att reglerna inte är tillämpliga. Alltså bedriver du en näringsverksamhet kommer skatteverket beskatta dig som företag oavsett om du vill det eller inte.
   
 5. Byggarfredde
  Medlem · 6 inlägg
  Men jag skriver ju och frågar för att jag vill veta reglerna för att följa dem. Vad menar du?
   
 6. H
  Medlem · 6 397 inlägg
  Okej, säljer man tjänster ska man ha F-skatt vilket det är när man hyr ut lägenheter.
   
 7. C
  Medlem · 8 507 inlägg
  Vaa? Uthyrning är väl inte en tjänst?
   
 8. B
  Medlem · 173 inlägg
  I och med att du hyr ut alla lägenheter i huset klassas det som näringsfastighet och du är näringsidkare, med enskild näringsverksamhet (enskild firma). Du är därmed bokföringsskyldig och har ansvar för att följa andra regler, än om du hyr ut en bostad som du har tänkt att bosätta dig i. Har du egna pengar att investera och inte behöver låna, kan det vara mer fördelaktigt skattemässigt att driva fastighetsbolag som enskild firma, än som AB.
   
 9. H
  Medlem · 6 397 inlägg
  Det räknas som en tjänst eftersom de inte får behålla något så kan det inte räknas som en vara.
   
 10. C
  Medlem · 8 507 inlägg
  Jag inser att man kan komma fram till den slutsatsen genom uteslutningsmetoden på det sättet, men F-skatt handlar om att man själv betalar preliminärskatt och egenavgifter på ersättning för utfört arbete. Och uthyrning är inget utfört arbete, oavsett om den sker privat eller näringsmässigt.
   
 11. H
  Medlem · 6 397 inlägg
  Må så vara, men det räknas det ändå som en tjänst. Varför man gör denna indelning vet jag inte och om du vill veta mera bör du kontakta Skatteverket.