Byggahus.se

Utetrappa

 1. B
  Medlem Nivå 3
  Skall bygga en trätrappa med vagnsstycken och steg fästa på insidan.

  Kommer att behöva skarva vagnsstyckena då längden är 6m
  I slänten har jag satt plintar.
  Skall skarven läggas på detta sätt vid plintjärnet?
  Eller skall man jacka ut så att den vilar på hela plintjärnet.
   
 2. snuttjulle
  Medlem · Nivå 12
  Skulle rent spontant lägga skarven en bit ifrån en plint så att du inte får skruven från plintjärnet så nära ändträ och då även kunna ha en fullstor spikplatta.
   
 3. J
  Medlem · Nivå 24
  Ett vangstycke i en fribärande trappa som har minst ett mittstöd är vad man kallar en kontinuerlig balk. En sådan bör inte skarvas över ett mittstöd (eftersom det inre momentet är störst där). Antingen utformar du "skarven" som en led eller så förflyttar du den till en punkt som är momentlös. Limträ kan vara ett intressant alternativ. Den trappa som du beskriver kan bli ganska svajig, särskilt om fler personer kommer att använda den samtidigt.
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem Nivå 3
   
 5. J
  Medlem · Nivå 24
  När vi nu kan se hur trappan ska ligga, skulle jag istället föreslå att du bygger vangstyckena av dubbla skruvlimmade reglar med förskjutna skarvar. De behöver inte vara fastsatta i stöden på mitten. Frågan om hur många stöd du behöver kan du spara tills trappans design är helt klar och du vet vilken höjd vangstyckena behöver ha. Använd trappformeln "2xh + d = 60 - 63" (två gånger steghöjden plus ett stegdjup ska bli 60 - 63 cm) för att räkna ut steghöjd och stegdjup. Om trappan ska vara bredare än 70 cm bör du använda sättsteg också. Lämpligt virke till plansteg är 34x145 mm och till sättsteg 28x120 mm.
   
 6. B
  Medlem Nivå 3
 7. Bono_R
  Medlem · Nivå 6
  Snyggt gjort :)
  /B